اگر کودک شما هنوز خیلی کوچک است، احتمالاً برای شما هم پیش آمده است که وقتی به او شیر میدهید شیر در گلویش میپرد. در صورت بروز چنین اتفاقی، ممکن است وقتی که کودک شروع به سرفه میکند دستپاچه شوید. در این مقاله، ما بیشتر در مورد این موضوع صحبت خواهیم کرد.
معمولاً نوزادان هنگام شیر خوردن، شیر در گلویشان میپرد. این اتفاق میافتد زیرا آنها شیر را بیش از حد وارد دهان خود میکنند و سپس نمیتوانند همهٔ آن را ببلعند. این مقدار اضافی شیر میتواند راه هوایی آنها را مسدود کند. پس باید مراقب باشیم، دلایل این مسئله را بشناسیم و از آن جلوگیری کنیم. به این ترتیب شما و کودک میتوانید از زمان شیردهی با خیال راحت لذت ببرید.
در ابتدا میخواهیم برخی از دلایل خفگی را توضیح دهیم:
- اضافه شیر: گاهی اوقات، بعضی از مادران بیش از آنچه نوزادان نیاز دارند، شیر تولید میکنند.
- واکنش اجباری رها کردن یا دفع شیر: این زمانی اتفاق میافتد که شیر شما فراوان است و با جریان چنان شدیدی خارج میشود که کودک شما سعی میکند همهٔ آن را ببلعد. اگر کودک شما برخی از این علائم را نشان دهد، ممکن است این واکنش را داشته باشد:
- او هنگام شیر خوردن شیر را به سرعت قورت میدهد، سرفه میکند و چنگ میزند.
- هنگام شیردهی مرتباً از پستان جدا میشود.
- هنگام خوردن غذا، نوک سینه را در دست میگیرد.
- او هنگام شیردهی صداهای “کلیک” ایجاد میکند.
- مرتب تف میکند.
- گاز معده دارد.
- او از شیر خوردن دورهای خودداری میکند.
علاوهبر این دو دلیل، احساس خفگی میتواند ناشی از مک زدن نابالغانهٔ کودک شما باشد زیرا او هنوز در حال یادگیری نحوهٔ شیر خوردن است.
هنگامی که علل را شناسایی کردید، روشهای مختلفی وجود دارد که میتوانید از پریدن شیر در گلوی فرزند خود جلوگیری کنید:
الف) برای شیر بیش از حد:
– سعی کنید در شش هفتهٔ اول شیردهی از کاهش جریان شیر خودداری کنید. در این دوره، طبیعی است که تولید شیر به سرعت افزایش یابد.
– فقط از یک پستان به کودک خود شیر دهید.
– سعی کنید مانع تغذیه شوید:
- اگر کودک شما شیر خوردنش تمام شد و میخواهید مقدار بیشتری بخورد، از همان پستان به او شیر دهید.
- اگر پستانی که از آن به کودک شیر ندادهاید دردناک شده است، مقداری شیر را بدوشید تا راحت شوید. بااینحال، کمکم سعی کنید هر بار شیر کمتری بدوشید تا زمانی که دیگر نیازی به دوشیدن شیر نداشته باشید.
- بین هریک از وعدههای غذایی، به مدت ۳۰-۶۰ دقیقه چند پک کمپرس سرد روی پستان خود قرار دهید. این امر باعث کاهش تولید شیر میشود.
- اگر بعد از یک هفته این کار جواب نداد، بهتر است از متخصصان کمک بگیرید.
– تخلیهٔ کامل را امتحان کنید: در این روش بهتر است شما بیشتر شیر پستانهای خود را قبل از شروع شیر دادن به کودک بدوشید.
– از هر چیزی که ممکن است باعث تحریک بیش از حد پستان شما شود مانند دوشیدن غیرضروری، پوشیدن سوتین یا گرفتن دوش روی پستانها برای مدت طولانی خودداری کنید.
ب) برای کاهش جریان شیر:
– کودک خود را در موقعیتی قرار دهید که او برای سرگرمی و برای کم کردن جریا ن شیر، پستان شما را بمکد. برای انجام این کار میتوانید موقعیتهای مختلف شیردهی را امتحان کنید: موقعیت گهواره (اما درحالی که به حالت خوابیده هستید)، کودک را به جای دراز کشیدن در مقابل خود بنشانید.
– به کودک خود کمک کنید مرتب آروغ بزند.
– بیشتر اوقات به کودک خود شیر دهید. این باعث کاهش تولید شیر شما میشود.
– وقتی کودک شما آرام است به او شیر دهید تا آرامتر مک بزند و جریان شیر کاهش یابد.
– منتظر بمانید تا شیر خوردنش تمام شود، سپس کودک را از پستان جدا کنید، شیر اضافی را با یک حوله تمیز کنید و دوباره به کودک شیر دهید.
– قبل از شیردهی، مقدار کمی از شیر خود را بدوشید تا جریان آن کاهش یابد.
مهم است که بدانید در کل دورهٔ شیردهی خفگی اتفاق نخواهد افتاد، بنابراین خیالتان راحت باشد. وقتی کودک شما رشد میکند، او میآموزد که چگونه جریان شیر را کنترل کند و این احتمال خفگی را کاهش میدهد. بااینحال، درزمانی که کودک شما هنوز کوچک است، بهتر است اقدامات احتیاطی لازم را هنگام شیر دادن به او رعایت کنید. همچنین میتوانید با یک مشاور شیردهی یا پزشک خود مشورت کنید تا شما را در مورد نحوهٔ شیردهی ایمن راهنمایی کنند.
منابع: