اگر کودکی بیش از ۱۲ ماه دارید، ممکن است متوجه شوید که اشتهای او کاهشیافته، انتخاب غذای او گزینشی شده است و هنگام غذا خوردن کلافه میشود. این بسیار رایج است و معمولاً زمانی اتفاق میافتد که بچههای کوچک شروع به کسب استقلال میکنند و تمایل پیدا میکنند مستقل باشند. همچنین، رشد بچهها پس از یک سالگی، کمکم کند میشود. به همین دلیل، بعضی روزها ممکن است ببینید که کودک شما بهخوبی غذا میخورد و بعضیاوقات، دلش نمیخواهد چیزی بخورد و ممکن است متوجه شوید که کوچولوی شما بسیار کلافه است؛ بنابراین بیشتر اوقات او فقط علاقه به بازی و اکتشاف دارد، نه به غذا. کاهش اشتهای او در فرایند رشد و علاقهٔ او به بازی تنها عواملی نیستند که باعث میشوند کودکان به غذا بیمیل شوند. محققان روانشناسی و تغذیه تشخیص دادهاند که ژنها نیز ممکن است در تمایل نداشتن به غذا نقش داشته باشند. ترس از امتحان غذاهای جدید ممکن است به دلیل مزاج کودک شما باشد. بااینحال، این بدان معنا نیست که نمیتوان رفتار کودک را اصلاح کرد. پس باید چه کار کنید؟ اول از همه، نفس عمیق بکشید و سپس ۱۱ نکتهٔ بعدی را دنبال کنید تا مطمئن شوید که زمان غذا دادن به کودک، خانهٔ شما به میدان جنگ تبدیل نمیشود!
- یادتان باشد که به اشتهای کودک خود احترام بگذارید. گاهی ممکن است گرسنه باشد و گاهی ممکن است نباشد. اگر او نمیخواهد غذا بخورد، او را مجبور به این کار نکنید. متخصصان تغذیه و روانشناسی کشف کردهاند که مجبور کردن کودک به خوردن تمام مواد غذایی در بشقابش، باوجود گرسنه نبودن، میتواند منجر به اختلالات خوردن یا چاقی در آینده شود.
- برنامههای معمول و غذایی را تعیین کنید و سعی کنید به آنها پایبند باشید. به این ترتیب کودک شما میتواند در ساعت خاصی از روز انتظار وعدههای غذایی را داشته باشد.
- فرزند خود را به سوپرمارکت دعوت کنید و غذاهایی را که میبینید توصیف کنید. دربارهٔ آنها مثبت صحبت کنید. اجازه دهید کودک با کمک شما میوه و سبزیجات را انتخاب کند. به این ترتیب غذاهای سالم در معرض دید او قرار میگیرند بدون اینکه او فشار برای امتحان کردن آنها را احساس کند.
- در مورد دادن غذای جدید به او صبور باشید. سعی کنید به جای اینکه به سادگی طعم غذا را برای او توصیف کنید، کودک را به چشیدن آن تشویق کنید. به یاد داشته باشید که نحوهٔ سرو غذا بسیار مهم است و میتواند کودک شما را جذب کند یا باعث شود غذایی را نخورد. تسلیم نشوید! بعضیاوقات برای اینکه کودک آن را امتحان کند باید ۱۵-۷ بار همان غذا را به او دهید.
- هنگامی که میخواهید یک غذای جدید به او بدهید، به یاد داشته باشید که آن را با یک غذای سالم شناختهشده که کودک شما آن را دوست دارد همراه کنید. اگر اسپاگتی ساده را دوست دارد، در کنار آن مقداری اسپاگتی با سس گوجه اضافه کنید و به او اجازه دهید مزه کند، اگر ترجیح میدهد بقیه را نخورد، نگران نباشید، حداقل او آن را چشید یا آن را دید.
- حواسپرتی را به حداقل برسانید و زمان غذا را مختصر نگه دارید تا کودک شما خیلی زود بتواند بازی را از سر بگیرد.
- به شیوههای مختلف غذا را برایش درست کنید: اگر قبلاً هویج خام به او دادید، اکنون آنها را به صورت پخته سرو کنید. ساندویچها را به شکل هیجانانگیز برش دهید یا از نخود سبز و دیگر سبزیجات استفاده کنید. بعضی اوقات این تغییرات ساده باعث میشوند کودک از غذایی که قبلاً دوست نداشته است، لذت ببرد.
- اگر کودک شما از خوردن یک وعدهٔ غذایی امتناع ورزید، در تهیهٔ یک غذای جدید عجله نکنید. در عوض سعی کنید همیشه گزینههای مختلف، از جمله غذایی را که میدانید دوست دارد، به او بدهید.
- مطمئن شوید که در زمان نشستن پشت میز، لذت میبرد و این فعالیت برایش دلپذیر است. از کودک خود بخواهید همان غذاهای سالم را با لذت بخورد.
- در فاصلهٔ بین وعدههای غذایی، به کودک خود شیر یا میانوعده با حجم زیاد ندهید؛ زیرا این امر میتواند او را سیر کند.
- سرانجام، شیرینی را به عنوان جایزه به او پیشنهاد نکنید. این کار فقط این باور را در او تقویت میکند که دسر مطلوبتر از غذاست.
امیدوارم که این نکات به حفظ آرامش شما در زمان صرف غذا کمک کنند. به یاد داشته باشید که شما کنترل میکنید که کودکتان چه غذایی میخورد و در چه زمانی و کودک شما نیز در کنار شما میتواند یاد بگیرد که بر خوردن آن غذاها کنترل داشته باشد. به او فرصت دهید و در هر وعدهٔ غذایی گزینههای غذایی سالم را برایش درست کنید. اگر نگران مقدار غذایی هستید که او میخورد، یک دفترچهٔ یادداشت غذایی داشته باشید. این میتواند یک دیدگاه عینی از میزان غذای کلی او به شما بدهد. اگر فکر میکنید سلامتی فرزند شما به دلیل کمبود غذا در معرض خطر است، با پزشک متخصص اطفال خود تماس بگیرید. او میتواند به شما کمک بیشتری کند و در صورت لزوم یک مکمل غذایی برای شما تجویز کند.