درست مانند بزرگسالان، کودکان نیز گاهی‌اوقات با رؤیا دیدن، احساسات گیج‌کننده یا شرایط دشواری را تجربه می‌کنند. شنیدن  فریاد ناگهانی کودک در نیمه شب، ناراحت‌کننده است اما کابوس‌های شبانه کاملاً رایج‌اند.

توجه به این نکته مهم است که همهٔ کودکان، بدون توجه به محیطشان، کابوس می‌بینند. بیشتر والدین نگران‌اند که فرزندشان آسیبی روانی را تجربه کرده باشد اما کابوس می‌تواند فقط با گفتن یک داستان ترسناک (که ممکن است برای شما ترسناک به نظر نرسد)، رفتن به فروشگاه و دیدن پوستر حیواناتی که کودکتان از آن می‌ترسد یا پیدا کردن یک شیء ترسناک اتفاق بیفتد. در اواخر شب، این داستان‌ها یا اشیای ترسناک ممکن است به رؤیاهای فرزند شما راه پیدا کنند. این اتفاق می‌افتد زیرا کودکان در این سن به سختی خیال را از واقعیت جدا می‌کنند و این می‌تواند منجر به ترس شود و در رؤیا تخلیه شود.

برای مقابله با کابوس‌های کودک چه کاری می‌توانید انجام دهید؟

اگرچه درست است که هر کودکی گاه‌گاهی یک خواب ترسناک یا پریشان می‌بیند اما به نظر می‌رسد کابوس در سال‌های پیش‌دبستانی که ترس از تاریکی رایج است بیشتر دیده می‌شود. نکتهٔ دیگری که در مورد کابوس‌ها مهم است این است که آنها بیشتر نزدیک صبح و در مراحل آخر خوابِ REM (نوعی خواب که در فواصل شبانه رخ می‌دهد و با حرکات سریع چشم، رؤیا و حرکت بدنی بیشتر و نبض و تنفس سریع‌تر مشخص می‌شود.) اتفاق می‌افتند. این یک ویژگی مهم است زیرا با وحشت‌های شبانه متفاوت است که در چند ساعت اول خواب و هنگامی که کودک شما در خواب عمیقی است اتفاق می‌افتد.

ممکن است پس از یک کابوس، خواباندن کودکتان در رختخواب دشوار باشد اما مهم است که این کار را انجام دهید؛ زیرا او به آن چند ساعت خواب احتیاج دارد. وقتی فرزندتان فریاد می‌زند، سراغ او بروید و به او از نظر جسمی اطمینان بدهید، می‌توانید او را در آغوش بگیرید و پشت او را بمالید تا آرام شود. همچنین باید توضیح دهید که همه چیز خوب است و به او اطمینان بدهید که این رؤیا درست مثل یک فیلم در ذهن او پخش می‌شود و هنگام بیداری “فیلم خاموش می‌شود”. همچنین می‌توانید از او دربارهٔ خوابش بپرسید. حتی اگر کودک شما قادر به توضیح آن با جزئیات نباشد، از آنجا که او در حال تقویت مهارت‌های زبانی خود است، صحبت در مورد آن می‌تواند به او در پردازش این رویداد کمک کند. فراموش نکنید که واقعاً به نگرانی‌های فرزند خود گوش دهید و آنها را رد نکنید! نکته دیگری که می‌توانید امتحان کنید این است که به کوچولوی خود نشان دهید هیچ هیولایی در زیر تخت یا کمد وجود ندارد (اگر این موضوع ترس او باشد)، یا حتی می‌توانید روز آینده باهم “پایان خوش” را برای رؤیا رقم بزنید.

برای جلوگیری از کابوس دیدن چه کاری می‌توانید انجام دهید؟

بسیاری ممکن است بپرسند که آیا کاری برای جلوگیری از کابوس دیدن و کمک به خواب راحت شبانه برای فرزندان وجود دارد یا خیر و خبر خوب این است که شما می‌توانید این کار را انجام دهید!

در اینجا ۵ نکته وجود دارد که می‌توانید در خانه امتحان کنید:

  1. ساعت خواب و بیداری منظمی داشته باشید.
  2. به یک برنامهٔ معمول آرامش‌بخش قبل از خواب عادت کنید، جایی که فرزندتان می‌تواند احساس امنیت کند؛ برای مثال، یک حمام گرم، در آغوش گرفتن، خواندن یا صحبت کردن در مورد اتفاقات دلپذیر روز.
  3. یک تخت دنج و مکانی آرام و ساکت برای خوابیدن داشته باشید.
  4. از فیلم‌ها، نمایش‌های تلویزیونی یا داستان‌های ترسناک، یا مواردی که قبلاً باعث کابوسش شده‌اند، خودداری کنید.
  5. در طی روزِ به دنبال منابع استرس کودکتان بگردید و تدابیری را برای کاهش یا متوقف کردن مواجهه وی با این تجربه‌ها در نظر بگیرید.

اگر می‌خواهید بیشتر بیاموزید، به سایت‌های زیر مراجعه کنید: