آنچه در این مقاله میخوانید:
شیر مادر هدیهای عالی از جانب طبیعت و نشان جهانی مادران است. این شیر نه تنها تغذیهٔ مناسب و مخصوص کودک را برایش فراهم میکند بلکه روشی بسیار خوب برای ایجاد پیوندهای عاطفی میان مادر و کودک است.
شیردهی با شیر مادر فواید بسیار زیادی دارد که دانشگاه اطفال آمریکا، سازمان بهداشت جهانی، صندوق اضطراری کودکان سازمان ملل و بسیاری از سازمانهای دیگر همواره شیردهی را بهترین انتخاب برای تغذیهٔ نوزادان میدانند که در ۶ ماه اول زندگی بهتنهایی برای آنها کافی است و سپس تا ۲۴ ماهگی باید با غذاهای کمکی همراه باشد.
شیر دادن مادر به کودک یک مهارت جدید است که نیاز به آموزش و صبر و تمرین دارد. حتی ممکن است لازم باشد چند روز صبر کنید تا شیر تولید شود؛ بنابراین اگر در ابتدای تولد کودک، شیر کافی ندارید نگران نباشید، به محض شروع واکنش “صبر کنید”، شیر شما افزایش مییابد.
برای شروع چه کاری باید انجام دهم؟
با یک نفس عمیق شروع کنید و بدن خود را تا حد امکان آرام و راحت نگه دارید. سعی کنید اجازه دهید خودبهخود این اتفاق بیفتد؛ زیرا در این صورت بدنتان آرامش بیشتری دارد و این به کودک شما نیز کمک میکند تا احساس آرامش کند. موقعیتی را برای شیردهی به کودک انتخاب کنید که راحتترید. اگر شما و کودک راحت باشید میتوانید روی یک صندلی راحت بنشینید یا دراز بکشید.
روشهای مختلفی برای نگه داشتن کودک در آغوشتان برای شیردهی وجود دارد؛ مانند: گهوارهای (راحت بنشینید، سر کودک خود را روی بازوی خود قرار دهید و تمام بدن او رو به شما باشد)، گهوارهٔ متقابل (او را جوری نگه دارید که بازوی مخالف پستانی که از آن به او شیر میدهید جلویتان قرار بگیرد)، نگه داشتن توپ فوتبال (کودک خود را طوری حمل کنید که گویی توپ فوتبال حمل میکنید، او را زیر بازویتان بگیرید و با دست از سر او حمایت کنید) یا به پهلو دراز بکشید (دراز بکشید و از بازو یا پایین بازو برای برگرداندن سر کودک به سمت پستان خود استفاده کنید). هر موقعیتی را که انتخاب میکنید فقط مطمئن شوید که تمام بدن کودک شما رو به بدن شما است.
مراحل موفقیت در شیردهی
- در وضعیت مورد علاقهٔ خود قرار بگیرید و اطمینان حاصل کنید که کمر، بازوها و پاهایتان، تکیهگاه خوبی دارند. کمی به پشت خم شوید تا بدنتان به شما در حمل کودک کمک کند و وزن او فقط روی بازویتان نباشد.
- کودک خود را نزدیک پستان قرار دهید و او را به موازات جهت آرئولا (پوست تیرهٔ اطراف نوک سینه) قرار دهید تا کودک کاملاً رو به پستان شما باشد.
- اطمینان حاصل کنید که بینی و چانهٔ کودک شما روبهروی آرئولا قرار گرفته است. در صورت تمایل، سینه خود را فشار دهید تا کودک بتواند راحتتر به آرئولا بچسبد. به همین ترتیب، توصیه میشود سینهٔ خود را با دست آزاد بگیرید تا از آن حمایت بیشتری کنید و کودک آن را به پایین نکشد.
- هنگامی که کودک شما دهان خود را باز میکند، به او کمک کنید تا نزدیک شما شود که بتواند دهان خود را به آرئولای شما بچسباند. اگر دهان خود را باز نکرد، با انگشت یا نوک پستان به آرامی لبها یا گونهٔ او را لمس کنید تا واکنش مکیدن در او بیدار شود. برای جلوگیری از خشکی و ترک پستان اطمینان حاصل کنید که کودک شما به درستی به سینه چسبیده است. برای اطمینان از این موضوع بررسی کنید که دهان کودک شما در اطراف کل آرئولا بسته شده و نوک سینه به سمت سقف دهان او باشد.
- وقتی کودک شما به پستانتان میچسبد، او شروع به مکیدن میکند. در ابتدا ممکن است ۶۰ تا ۹۰ ثانیه بعد از مکیدن، شیر شما جریان پیدا کند. در این لحظه ممکن است کمی احساس درد کنید زیرا قدرت مکیدن کودک بسیار شگفتآور است. بااینحال، درد اولیه باید پس از چند دقیقه اول فروکش کند. اگر با ادامهٔ مکیدن احساس درد شدیدی کردید، کودک را متوقف کنید و او را جابهجا کنید. برای جدا کردن کودک از پستان، صبر کنید تا مکیدنش متوقف شود و سپس انگشت حلقهٔ خود را بین لبها و لثههای او بکشید. کودک را بدون اینکه مکیدن را قطع کرده باشد از خود جدا نکنید، زیرا قدرت او برای این کار بسیار زیاد است و میتواند به شما آسیب برساند.
- به محض اینکه کودک شما شیر شما را میخورد، تغذیهٔ وی آغاز میشود. بهتر است که در زمان شیردهی، از هردو پستان به او شیر دهید اما بگذارید ابتدا هرچقدر که میخواهد از یکی شیر بخورد سپس به سراغ دیگری برود. به این ترتیب اطمینان حاصل میکنید که او هم شیر آغوز و هم شیر هردو پستان را مینوشد (که چربی و کالری بیشتری دارد). هنگامی که میبینید قدرت مکیدن او کاهش یافته و پستانتان دیگر آنچنان سفت نیست، کودک را از پستان خود جدا کنید، کمک کنید آروغ بزند و از دیگری به او شیر دهید. اگر او دیگر نمیخواهد شیر بخورد، نگران نباشید، نوزادان توانایی شگفتانگیزی در تشخیص علائم گرسنگی و سیری خود دارند. فقط یادتان باشد که هر بار از هردو پستان به کودک شیر دهید تا اطمینان حاصل کنید که هردو تحریک میشوند.
اگر توانستید باموفقیت به کودک شیر دهید، تبریک میگویم! در غیراینصورت، به یاد داشته باشید که قبل از تسلط بر مهارت شیردهی، تمرین لازم است. اگر هنوز موفق نشدهاید احساس بدی نداشته باشید، دفعهٔ دیگر موقعیتهای مختلفی را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی باعث راحتی شما میشود. اگر متوجه شدید که حتی پس از تلاش برای امتحان موقعیتهای مختلف و تمرین، بازهم شکست میخورید، معطل نکنید و با پزشک یا مشاور شیردهی خود تماس بگیرید. گاهی اوقات به پشتیبانی شخصی یک متخصص نیاز است.