آنچه در این مقاله میخوانید:
در تمام دوران بارداری، بدن شما خود را برای لحظهٔ شروع شیردهی آماده میکند. به محض تولد نوزاد، شما آمادهٔ شیردهی هستید اما واکنش پایین آمدن شیر (هنگامی که تولید شیر آزاد میشود) ممکن است پس از تولد مدتی طول بکشد تا تثبیت شود. برای کمک به تحریک تولید شیر در خانه، نکات زیر را انجام دهید:
- کودک را به پوست بدن خود نزدیک کنید. تماس با پوست نوزاد به آزاد شدن پرولاکتین و اکسی توسین کمک میکند، هورمونهایی که شیر مادر را افزایش میدهند.
- چند دقیقه قبل از شیردهی، حولهای مرطوب و گرم روی پستان خود بمالید.
- کودک را در وضعیت مناسبی قرار دهید و مطمئن شوید که او را محکم نگه داشتهاید.
- به دنبال یک موقعیت در شیردهی به نوزاد باشید که برای هردوی شما راحت است.
- روشهای آرامش اعصاب مانند تنفس عمیق را تمرین کنید و اجازه دهید معده شما منبسط و سپس به آرامی منقبض شود.
- موسیقی آرامبخش گوش کنید.
- سعی کنید در ماههای اول هر ۳-۲ ساعت (در طول روز) به کودک خود شیر دهید، به جای اینکه یک برنامهٔ سخت و با دورههای طولانی بین وعدههای غذایی داشته باشید. تولید شیر مادر از قوانین عرضه و تقاضا پیروی میکند، هرچه کودک شیر بیشتری بخورد، شیر بیشتری تولید میشود.
- اگر میتوانید از شیر خشک برای شیردهی مداوم به نوزاد استفاده نکنید.
- خارج کردن شیر اضافی را با دستگاه شیردوش بین وعدههای غذایی انجام دهید، به شرطی که خیلی خسته نباشید.
- به یک گروه پشتیبانی از شیردهی بپیوندید. این گروههای پشتیبانی، به شما کمک میکنند و نکات بسیار خوبی را برای سهولت شیردهی به شما منتقل میکنند.
- هر زمان که میتوانید استراحت کنید و خوب غذا بخورید. خستگی و رژیم کمکالری میتواند در تولید شیر اختلال ایجاد کند.
- آب و مایعات زیادی بنوشید تا هیدراته بماند. مایعات به تولید شیر کمک میکنند.
- از استعمال دخانیات و همچنین استنشاق دود سیگار اطرافیان، مصرف الکل یا مواد مخدر خودداری کنید. این مواد میتوانند بر تولید شیر تأثیر بگذارند و همچنین برای شما و کوچولوی شما مضرند.
- در آخر، به یاد داشته باشید که شیری که بدن شما تولید میکند باتوجه به نیاز کودک و تعداد دفعات تغذیه وی متفاوت است.
اگر باوجود رعایت موارد فوق نتوانم به کودکم شیر دهم چه؟
در برخی موارد، شیردهی امکانپذیر نیست و گاهیاوقات میتواند استرس بیش از حدی را ایجاد کند. ممکن است شیوهٔ زندگی به شما اجازه ندهد با شیردهی سازگار باشید، یا ممکن است شرایط پزشکی وجود داشته باشد که این کار را غیرممکن میکند. در صورت بروز بیماری، ممکن است انرژی شما برای شیردهی کاهش یابد یا به دلیل دارویی که مصرف میکنید نتوانید به کودک شیر دهید. اگر چنین است و این موارد مانع از شیردهی به نوزاد شده است، از پزشک خود بپرسید که گزینهٔ ایمن دیگری وجود دارد تا بتوانید به شیردهی ادامه دهید.
از طرف دیگر، مواردی وجود دارد که کودک نمیتواند از شیر مادر تغذیه کند زیرا بدن او آن را تحمل نمیکند. چنین شرایطی شامل تولد با گالاکتوزمیا میشود که نوعی اختلال ارثی است و از متابولیسم گا لاکتوز، قند موجود در شیر، جلوگیری میکند. اگر نمیتوانید به او شیر دهید، احساس بدی نسبت به خود نداشته باشید. گاهیاوقات، با وجود همهٔ حمایتها و تمایلات، به نظر میرسد بدن همکاری نمیکند. بااینحال، روشهای زیاد دیگری وجود دارد که شما میتوانید برای تقویت پیوند عاطفی با نوزاد آنها را بهکار بگیرید؛ میتوانید او را نوازش کنید، صورتش را لمس کنید، او را به بدن خود نزدیک کنید، برایش آواز بخوانید و با لحنی شیرین با او صحبت کنید. این به او عشق زیادی میبخشد. سرانجام، به یاد داشته باشید که شیر خشکهای متنوعی در بازار وجود دارند که میتواند به شما کمک کند تغذیهٔ مناسب کودک خود را پیدا کنید.