آنچه در این مقاله میخوانید:
رفلاکس معده کودک (بازگشت اسید معده به مری) یکی از مشکلات متداول میان کودکان است. اگر کودکتان درحین غذاخوردن یا پس از آن، دچار مشکل میشود، ممکن است از رفلاکس معده ناراحت باشد.
معمولاً رفلاکس کودک زمانیکه به سن 12 تا 18 ماهگی میرسد، خودبهخود برطرف میشود. در غیر اینصورت، دستورالعملها و نکاتی وجود دارد که با توجه به آنها میتوانید رفلاکس معده را به حداقل برسانید و برطرف کنید. این مقاله، دربارهی چنین نکاتی فشرده و کاربردی، برای شماست.
درگیری کودک با رفلاکس معده
آیا کودک شما استفراغ میکند، بداخلاق است و بعد از خوردن غذا اغلب گریه میکند؟ اگر کودک این رفتارها را نشان میدهد، احتمالاً رفلاکس معده (بازگشت اسید معده به مری) دارد.
هم کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند و هم کودکانی که شیر خشک میخورند، میتوانند به رفلاکس معده دچار شوند. ریفلاکس معده، زمانی اتفاق میافتد که غذا و اسید معده به درون مری برگردند که گاهی از دهان هم خارج میشوند. از آنجاکه رشد حلقهی عضله در پایین مری (که برای ورود غذا به معده باز و بسته میشود) هنوز در نوزادان کامل نشده، رفلاکس معده معمولاً میان آنها رایج است.
مشکلات رفلاکس معده در کودکان
زمانی که شکم کودک پُر است، ممکن است شیر و اسید معده از مری به دهان باز گردند و باعث ناراحتی کودک شوند. این اتفاق، با کثیفکاری و دردسر همراه است و ممکن است خاطرتان را آزرده سازد، اما جای نگرانی ندارد.
مسئلهی رفلاکس معده، یکی از رایجترین مشکلات در بحث تغذیهی کودک است. چیزی در حدود 25 درصد از کل کودکان، درجات و مراتب متفاوتی از رفلاکس معده را تجربه میکنند. نکتهی امیدوارکننده این است که بهطور معمول، وقتی بچهها به سن 12 تا 18 ماهگی میرسند، ریفلاکس معده بدون هیچ نوع مداخله و درمانی، خودبهخود حل میشود. تنها حدود 5 درصد از نوزادان بالای 12 ماه، هنوز غذا را برمیگردانند. چهطور میتوانید متوجه شوید که کودکتان، رفلاکس معده دارد؟
نشانه های رفلاکس معده در کودکان
- شیر/ غذا را برمیگرداند (استفراغ میکند).
- کجخلقی میکند.
- خوب غذا نمیخورد.
- مرتب سرفه میکند.
- مرتب استفراغ میکند.
- بعد از شیر خوردن گریه میکند.
- پس از غذا خوردن احساس ناراحتی، گاز یا درد شکم (سوزش معده) دارد.
مطالعه این مقاله می تواند برایتان مفید باشد:
کودک بیمار: چه موقع با پزشک متخصص اطفال تماس بگیریم و چه موقع صبر کنیم؟
دستورالعملهایی برای درمان رفلاکس معده کودکتان
- در حالت ایستاده به کودک خود شیر دهید.
- پس از هر بار شیر خوردن، کودک شما باید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در حالت ایستاده قرار گیرد.
- سعی کنید در هر نوبت مقدار کمتری شیر به فرزندات انجام دهید و جای آن، تعداد دفعات شیردهی در فواصل زمانی مناسب را بالا ببرید. بیشتر اوقات، این کار میتواند احتمال برگرداندن غذا را کاهش دهد.
- مطمئن شوید که بیش از حد به کودک خود شیر نمیدهید؛ چراکه این مسئله احتمال رفلاکس را افزایش میدهد.
- اگر کودک شما از شیشه شیر تغذیه میکند، اطمینان حاصل کنید که هر ۲ یا ۳ دقیقه در هنگام شیر خوردن آروغ میزند.
- از شیشههای شیر مناسب، که شیر از خروجی آنها با جریانی آرام بیرون میآید، استفاده کنید؛ کاهش سرعت خروج شیر و خوردن کودک، ریفلاکس را کاهش میدهد.
- به طور متوسط، با خوردن هر ۵۰ تا ۸۰ گرم شیر، یک آروغ میتواند به کودک کمک کند.
- با توجه به سن کودک شما، ترکیب شیر خشک با غلات برنج ممکن است رفلاکس را بهبود ببخشد.
- کودک شما ممکن است به شیرخشکی که بر پایهی شیر است حساسیت داشته باشد؛ بنابراین ممکن است مجبور شوید که شیرخشکهای مصرفی را تغییر دهید.
- مطمئن شوید که هرروز از زمانهایی که کودک شیر میخورد، یادداشت برمیدارید. ساعاتی از روز که بیشتر از همه گریه میکند، و اینکه چندبار و چهقدر استفراغ میکند، همه را یادداشت کنید. این اطلاعات میتواند برای پزشک شما مهم باشد.
رفتارهایی مضر برای رفلاکس معده که نباید انجام دهید
- سوار ماشین شدن و گرداندن کودک؛ بلافاصله پس از تغذیه
- پوشاندن لباسی که تنگ است و به دور شکم کودک فشار میآورد.
- قرار گرفتن در معرض دود.
- مجبور کردن کودک به غذا خوردن.
- مطمئن شوید که کودک شما آرام است و در زمان صرف غذا بیش از حد هیجانزده نمیشود. نباید با چیزهایی مثل برنامهی تلویزیونی یا اسباببازی حواسش پرت شود.
و اما در پایان، اگر کودک شما گاهی اوقات بعد از غذاخوردن استفراغ میکند، نگران نباشد و به رعایت نکات و دستورالعملهای بالا بسنده کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
در صورتی که کودک شما هریک از علایم زیر را داشت بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- در هنگام غذا خوردن یا بعد از آن بداخلاق است، گریه میکند و کمرش را خم میکند.
- بهطور منظم مقادیر زیادی استفراغ میکند.
- مایعات سبز یا زرد را بالا میآورد.
- نقنق میکند یا غذا را نمیخورد.
چه روشی برای کودک شما مفید واقع شده است؟ در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.