اواخر شب است، کودک شما بیمار شده است و شما و همسرتان وحشت می‌کنید. از خودتان می‌پرسید: آیا باید با دکتر تماس بگیریم؟ آیا باید به اورژانس مراجعه کنیم؟ اگر کودک من فقط نیاز به استفاده از داروهای آلرژی خود داشته باشد چه؟

بیشتر والدین قبلاً در چنین شرایطی بوده‌اند و با این کشمکش دست به گریبان شده‌اند. گاهی‌اوقات دشوار است که بدانید کودک شما چقدر بیمار است و آیا آن‌قدر بیماری‌اش جدی است که لازم باشد به پزشک مراجعه کنید. درحالی که همیشه باید با پزشک متخصص اطفال خود تماس بگیرید، چه ساعت ۱۱ صبح باشد چه ۱۱ شب، این راهنما به شما کمک می‌کند زمان تماس و زمان انتظار را تعیین کنید.

در ادامه برخی از شرایط مهمی آورده شده‌است که والدین با قرار گرفتن در آن، سردرگم می‌شوند که آیا باید با دکتر تماس بگیرند یا نه:

تب:

یکی از نگران‌کننده‌ترین مسائل بهداشتی برای والدین تب است. به ما آموخته‌اند که تب‌ کردن اتفاقی بد و به معنای یک بیماری جدی‌ است اما این تمام واقعیت نیست. در حقیقت تب یکی از بزرگ‌ترین سلاح‌های بدن در برابر بیماری است. وقتی بدن ما ویروسی را تشخیص می‌دهد، برای مبارزه با عفونت ویروسی، درجهٔ حرارت خود را افزایش می‌دهد؛ بنابراین، گرچه تب به معنای بودن ویروس در بدن کودک شماست، به این معنی نیز هست که بدن او به طور فعال درحال مبارزه با آن است.

بنابراین، چه زمانی به دلیل تب باید با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید؟ در ادامه چند دستورالعمل بیان می‌شود.

  • اگر کودک شما کمتر از ۳ ماه دارد و علائم تب دارد، بلافاصله با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. هنگامی که نوزادان خیلی کوچک هستند، سیستم ایمنی بدن آنها هنوز در حال رشد است، بنابراین بهتر است بیشتر مراقب باشید و با پزشک خود مشورت کنید.
  • اگر کودک شما بیش از ۳ ماه دارد و تب به همراه علائم دیگری مانند خواب‌آلودگی یا استفراغ دارد، با متخصص اطفال او تماس بگیرید
  • اگر تب بیش از ۳ روز طول بکشد، می‌تواند به معنای به خطر افتادن سیستم ایمنی بدن کودک شما باشد و او نیاز به کمک بیشتری در مبارزه با ویروس دارد.
  • اگر تب کودک بیش از ۱۰۴ درجه است، فوراً با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. این امر به‌ویژه اگر با علائم دیگری مانند اختلال در تنفس، استفراغ یا اسهال همراه باشد، بسیار مهم است.

استفراغ یا اسهال:

استفراغ یا اسهال گاهی‌اوقات می‌تواند نشان ‌دهد که کودک شما چیزی را که خوب شسته نشده خورده است یا زیاد غذا خورده است یا می‌تواند علائم مربوط‌به مسئله دیگری مانند بیماری اتومبیل باشد. دربارهٔ بروز مشکلات معده در کودک برخی از دستورالعمل‌ها بیان شده است:

  • اگر استفراغ یا اسهال فقط یک بار رخ دهند، جای نگرانی نیست. به کودک خود چیزی بدهید تا معده‌اش را جمع کند، مانند محلول‌های الکترولیت. اینها را می‌توانید در هر داروخانه‌ای بخرید. فقط مطمئن شوید که نسخهٔ مخصوص کودکان را خریداری کنید.
  • اگر استفراغ یا اسهال بیش از چند ساعت ادامه داشته باشد یا شدیدتر شود، وقت آن است که با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. آنها می‌توانند کودک شما را با دقت بیشتری معاینه کنند تا علت و مراحل بعدی مشخص شود.
  • اگر کودک شما علائمی از کمبود آب دارد یا نمی‌تواند مایعات را قورت بدهد با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. این می‌تواند نشانه‌ای از عفونت باکتریایی باشد که نیاز به درمان بیشتری دارد.

مشکلات تنفسی / سینوسی:

بسته به شدت علائم و سن کودک شما، برخی اوقات مشکلات تنفسی می‌توانند به مشکلات شدیدتری تبدیل شوند. در اینجا چند دستورالعمل آورده شده است که باید قبل از تماس با پزشک متخصص اطفال به خاطر داشته باشید:

  • اگر کودک شما کمتر از ۳ ماه دارد، با دیدن اولین علائم سرماخوردگی یا سرفه با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. در این سن کم، سرماخوردگی می‌تواند به سرعت به بیماری جدی‌تری مانند برونشیت یا ذات‌الریه تبدیل شود.
  • اگر کودک شما بیش از ۳ ماه دارد، دلیلی ندارد که برای سرماخوردگی با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید.
  • اگر کودک شما در تنفس مشکل دارد، گوش‌های او بیش از ۱۰ روز است که درد می‌کند یا گرفتگی بینی دارد یا بیش از یک هفته است که سرفه می‌کند، وقت آن است که با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. این موارد همچنین می‌تواند نشان‌دهندهٔ بیماری جدی‌تری در کودکان بزرگ‌تر باشد.

راش:

بیشتر بثورات در کودکان واکنش‌های پوستی موقت است و نشان‌دهندهٔ مسئلهٔ عمیق‌تری نیست و با درمان موضعی و بدون نسخه می‌تواند به سرعت برطرف شود. با‌این‌حال اگر:

  • کوچولوی شما کمبود انرژی دارد.
  • احساس درد در محل بثورات دارد.
  • بثوراتی دارد که به عمق پوست می‌رود.
  • بثوراتی که به نظر می‌رسد بنفش رنگ(مانند کبودی) است و با درمان بدون نسخه از بین نمی‌رود.
  • من با پزشک متخصص اطفال تماس گرفته‌ام … حالا چه کنم؟

هنگامی که تصمیم گرفتید با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید، این موارد را به خاطر بسپارید:

علائم: اطمینان حاصل کنید که لیستی از علائم خاصی را که مشاهده کرده‌اید و زمانی که علائم شروع شده است، دارید. جزئیاتی مانند تغییرات دما، تعداد دفعات استفراغ کودک یا تغییرات بثورات را یادداشت کنید.

مسائل پزشکی: به یاد داشته باشید که پزشک متخصص اطفال بیماران زیادی دارد. با در دست داشتن سابقهٔ پزشکی کودک خود و یادآوری هرگونه مسئله در گذشته که ممکن است مرتبط یا مربوط‌به این موضوع باشد، کار آنها را آسان‌تر کنید.

داروها: لیستی از داروهایی را که کودک شما مصرف کرده است در دست داشته باشید؛ از جمله داروهای تجویز شده، داروهای بدون نسخه و هر داروی گیاهی یا خانگی.

آلرژی: حتی اگر فکر نمی‌کنید به بیماری کودک مرتبط باشد، همیشه لیستی از آلرژی‌های کودک خود داشته باشید. این به پزشک متخصص اطفال کمک می‌کند تا علت را راحت‌تر و سریع‌تر پیدا کند.

واکسیناسیون: سوابق ایمن‌سازی کودک خود را نگه دارید. این موارد به پزشک متخصص اطفال کمک می‌کند تا تشخیص دهد آیا برای این بیماری واکسیناسیون جدید لازم است یا خیر.

داروخانه: در صورتی که دکتر متخصص اطفال  برای کودک دارو تجویز کرده‌است، مطمئن شوید که نام، آدرس و شماره تلفن داروخانهٔ مورد نظر خود را دارید.

در اینکه آیا مشکل کوچولوی شما جدی است یا اینکه شما فقط نمی‌فهمید که چرا او دیگر گریه نمی‌کند، مهم است که به یاد داشته باشید متخصص اطفال همراه شماست و هرگز نباید از تماس گرفتن با او خجالت بکشید یا بترسید. مهم است که کودک خود را سالم و شاد نگه دارید. همچنین ممکن است شما به‌تازگی پدر و مادر شده باشید و نسبت به هر مسئلهٔ کوچک بهداشتی‌ای سریع به وحشت بیفتید یا بیش از حد واکنش نشان ‌دهید. این مقاله برای راهنمایی شما نوشته شده است و مطالب آن مانند کتاب قانون نیست. شما همیشه باید با توجه به آنچه فکر می‌کنید صحیح است پیش بروید و از توصیه‌های متخصص بهداشت خود پیروی کنید.