آنچه در این مقاله میخوانید:
ناگهان کودک چیزی را قورت میدهد و وضعیت آرامش ما و سلامتی خودش، دگرگون میشود. ما تمام شبانهروز مراقب فرزندمان هستیم؛ به خوراک، پوشاک، استراحت و آرامشش فکر میکنیم و زندگیمان را صرف آسودگیاش میکنیم. بااینحال، یکآن غفلت، همهچیز را بههم میریز؛ کودک چیزی را در دهانش میگذارد و قورت میدهد. آیا ممکن است دچار خفگی شود؟ چهقدر نگرانکننده است و علائم وضعیت اضطراری در این حالت چیست؟ این مقاله، در همین رابطه اطلاعاتی را با شما درمیان میگذارد.
در این مرحله از رشد کودک، تحرک او بسیار زیاد شده است. او احتمالاً سینهخیز رفتن را شروع کرده و میخواهد هر شیئی را که در معرض دیدش است، به دست آورد. نوزادان میخواهند دنیای خود را کشف و جستوجو کنند و این کار را به بهترین روشی که میدانند انجام میدهند؛ بردن اشیا به دهانشان. آنها بافتها و اشکال مختلف و البته مزهها را از این راه کشف میکنند.
چرا خطر خفگی ناشی از قورتدادن اشیا کودکان را تهدید میکند؟
از آنجا که در این دوره، نوزادان زیاد جابهجا میشوند، بسیار مهم است که خانهی خود را برای کودک به محیطی امن تبدیل کنید و مطمئن شوید که هیچچیز مضری در دسترسش نیست.
برای نوزادان، هیچ محدودیتی وجود ندارد. اگر شیئی را ببینند و به نظرشان جذاب بیاید و در دسترسشان نیز باشد، خطرناک باشد یا نباشد، آن را برمیدارند. در این سن، آنها نمیتوانند بین موارد ایمن و خطرناک تفاوت قائل شوند. به همین دلیل، توصیه میشود خودتان را جای آنها قرار دهید و با تصورِ سینهخیز رفتن در خانه، خطری که ممکن است آنها را تهدید کند، شناسایی کنید و از بین ببرید.
علائمی که نشان میدهد جسم قورتدادهشده نمیتواند از رودهی کودک دفع شود
بلع اشیای کوچک، باید طی ۲ روز بهطور طبیعی از راه مدفوع دفع شود؛ اما ممکن است ۴ تا ۵ روز هم طول بکشد.
مراقب علائم زیر باشید. این علائم، از سختشدن روال عادی دفع خبر میدهند و با مشاهدهی آنها میتوانید نتیجه بگیرید که جسم قرار نیست طی روند عادی، از طریق رودهها دفع شود.
- درد قفسهی سینه یا معده
- کودک شما نمیتواند بنوشد یا غذا بخورد
- استفراغ
- تب
- ترشح بزاق زیاد
اگر کودکتان علائم زیر را داشت، با اورژانس تماس بگیرید:
- در تنفس یا گریه کردن مشکل دارد
- در بلعیدن مشکل دارد
- غش کرده است
- بزاق زیادی ترشح میکند
- با صدای بلند نفس میکشد یا صدای سوت مانند ایجاد میکند
در همینباره، از آوک بیشتر بخوانید:
اجسام خطرناک برای کودک ما
بهطورکلی باید مراقب بود کودک اجسام را جز پستانک و وسابل بهداشتی در دهان نگذارد. اول اینکه خیلی از اجسام بیش از تصور ما خطرناکاند و بلعیدنشان میتواند راه تنفس کودک را مسدود کند.
علاوهبر آن و فراتر از خطر گرفتگی گلو و انسداد مجاری تنفسی، آلودگی سطح اجسام است که سلامتی کودک را تهدید میکند. ورود اجسام خارجی به بدن در برخی موارد میتواند عفونتزا باشد؛ به این معنا که جسم خارجی همراه خودش عفونتی وارد بدن کند و سیستم ایمنی را با این ماجرا درگیر سازد.
اینجا دربارهی ورود اجسام خارجی به بدن و تبعاتش بخوانید:
جسم خارجی چیست؟ برای دستگاه گوارش و دیگر بخشهای بدن چه آسیبهایی را بههمراه دارد؟
با همهی این توضیحات، بیش از پیش مراقب نزدیکی فرزندتان به اجسام زیر باشید:
- باتریها
- سکه
- اجسام تیز، نوکدار و لبهدار
- اجسام فلزی
- وسایل بازی کوچک (مثل توپهای کوچک، تیله و …)
- هر جسمی که بهقدری کوچک است که خورده میشود و همزمان برای انسداد مسیر تنفسی، بزرگ به حساب میآید.
گاهیاوقات، با وجود تلاش ما برای پنهان کردن اشیای خطرناک از دید نوزادان، بچهها هوشمندانه اشیایی را پیدا میکنند که ما آنها را ندیدهایم یا به نظرمان جسم خطرناکی نیامده است. در پایان، اگر کودک جسم خطرناکی را قورت داده، او را به نزد پزشک ببرید.