آنچه در این مقاله میخوانید:
سکسکهی بچهها، یک اتفاق رایج و معمولی درمیان اغلب نوزادان است. بااینحال، بسیاری از پدر و مادرها، با سکسکهی فرزندشان ناراحت میشوند.
بروز سکسکه، دلایل مختلفی دارد و تکرار آن، تاحد بسیار زیادی طبیعی است. در ادامهی این یادداشت، به دلایل ایجاد سکسکهی بچهها و روشهایی برای متوقفکردن آن میپردازیم.
دلایل سکسکهی بچهها
زیاد شیرخوردن
وقتی نوزاد، بیش از حد لازم شیر میخورد، به دیافراگمش فشار میآید و روی نظم و کارایی عضلات تنفسیاش اثر منفی میگذارد و منجر به سکسکه میشود. در واقغ دیافراگم دچار انقباض میشود.
ورود هوا به معده، موقع شیرخوردن
نوزادان به دلیل تجربهی کم در خوردن غذا و از آنجاکه پستان مادر یا شیشهی شیر را میمکند، موقع خوردن شیر، حجمی از هوای اضافی را به داخل معده هدایت میکنند. این امر، اولاً باعث میشود نوزاد از نظر گوارشی و اشتها دچار مشکل شود و باید از او آروغ گرفته شود، دوم اینکه باعث انقباض دیافراگم و سکسکه میشود.
- در آوک، یادداشتی بخوانید دربارهی آروغگرفتن از نوزاد، که به کاهش سکسکه هم کمک میکند.
رفلاکس معده
یکی از مهمترین دلایل سکسکهی بچههاست. بهدلیل آنکه عضلات داخلی نوزاد، هنوز به استحکام خوبی نرسیدهاند، محتویات معده به مری برمیگردد. یکی از این محتویات، اسید معده است که با ورود به مری، عصبهای مری را تحریک و مجبور به واکنشی منظم میکند، که همان سکسکه است.
- روی اینجا کلیک کنید و یک ویدیو دربارهی سکسکهی بچهها ببینید.
حساسیت غذایی
حساسیت نوزاد به برخی مواد جزئی موجود در شیر خشک یا شیر مادر، میتواند منجر به تحریک مری و سکسکه شود.
به طورکلی، هر عاملی مثل تورم معده، ورود هوای اضافی به معده یا کاهش دما که به انقباض دیافراگمها منجر شود، به سکسکه میانجامد. نکتهی مهم دربارهی تکرار زیاد سکسکهی بچهها، این است که اگر تکرر سکسکه تاحدیست که در فرایندهای مختلف تغذیه، خواب و استراحت بچه اختلال ایجاد میکند و بهطورکلی در طول روز، چندین مرتبه آسایش او را از بین میبرد، لازم است به دکتر مراجعه کنید.
البته که سکسکه و تکرار آن در طول روز، یک اتفاق بسیار طبیعی برای همهی نوزادان است، اما بههیچعنوان نباید منجر به آسیبرساندن به خواب یا تغذیهی کودک شود، و در بلندمدت، تبعاتی منفی برای کودک به همراه داشته باشد.
راههای متوقفکردن سکسکه
یک. همانطور که اشاره شد، تحریک دیافراگم منجر به سکسکه میشود. بنابراین با آرامکردن تحریکات دیافراگم، اغلب اوقات میتوان جلوی سکسکه را گرفت. یکی از این راهها، دادن مواد شیرین به نوزاد بالای ششماه است. یک نوشیدنی یا شربت شیرین با قطرهچکان روی زبان کودک بچکانید. مواد شیرین معمولاً به ایجاد آرامش عصبی و کاهش تحریکات عصبی کمک میکنند.
دو. با عوضکردن موقعیت کودک، حواس بچه را پرت کنید. با آوازخواندن، بازیکردن، تکاندادن چیزی در جهتهای مختلف و دیگر کارها، تمرکز کودک را بههم بزنید. حواسپرتی به کاهش تحریکات عصبی کمک میکند.
سه. چنانچه در بالا اشاره شد، یکی از دلایل سکسکهی بچهها، گیرافتادن حجمی از هوا در معدهی آنهاست.
بنابراین با آروغگرفتن از او ممکن است بتوانید سکسکه را متوقف کنید. برای این کار، نوزاد را روی شانهی خود قرار دهید، طوریکه سینهاش روبه سینهی شما باشد، و چانهاش روی شانهتان قرار بگیرد. در این حالت، دستتان را بهصورت مالشی و چرخشی روی کمر بچه بچرخانید، و گاهی آرام به پشتش ضربه بزنید.
چهار. فشار سبک و آرام روی شکم نوزاد، در خیلی از موارد به کاهش تحریکات دیافراگم منجر میشود.
بهطورکلی، سکسکه، ضرری برای بچه ندارد. به شرط آنکه در اعمال حیاتی مثل تغذیه و خواب اشکال ایجاد نکند. معمولاً انتظار میرود با افزایش سن، سکسکهی بچه کاهش پیدا کند. مثلاً برای بچهی بالای یکسال، این انتظار وجود دارد که نسبت به قبل از ششماگیاش کمتر سکسکه داشته باشد. به این دلیل که در مکیدن شیر و خوردن دیگر مواد، به تجربهی بهتری میرسد و هوای کمتری توی معدهاش میدهد.