آنچه در این مقاله میخوانید:
واکسیناسیون از جمله اقدامات بسیار مهمی است که در فرایند ایمن سازی بدن کودکان نقش بسزایی ایفا می کند و آن ها را در برابر دچار شدن به بسیاری از بیماری های خطرناک مصون می سازد. با توجه به اهمیت واکسیناسیون کودکان در این مقاله به زمان بندی واکسیناسیون کودکان پرداخته و جدول واکسیناسیون کودکان را ارائه کرده ایم. هم چنین در این مطلب می توانید با مراقبت های واکسن های کودکان نیز آشنا شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتها همراه ما باشید.
اهمیت واکسیناسیون کودکان ؛ نکاتی درباره واکسن کودکان
همان طور که می دانید واکسن ها نوعی ویروس کشته شده یا ضعیف شده هستند که با وارد شدن به بدن می توانند سیستم ایمنی را در برابر دچار شدن به نوع خاصی از بیماری ها مقاوم سازند. چرا که وقتی این ویروس یا باکتری از طریق واکسن به بدن وارد می شود سیستم ایمنی خود را برای مقابله آماده کرده و در نتیجه پادتن هایی را جهت نابودی آن می سازد. این پادتن ها در بدن باقی مانده و در آینده در صورت مواجهه با ویروس یا باکتری اصلی به کمک ما می آیند. در نتیجه زمانی که شما فرزندتان را واکسینه می کنید احتمال درگیری با بسیاری از بیماری ها نظیر سرخک ، کزاز، سیاه سرفه و… را در او تا حد بسیار زیادی کاهش می دهید.
زمان بندی واکسیناسیون کودکان
نکته مهمی که در مورد واکسناسیون کودکان حتما باید در نظر گرفته شود توجه به زمان بندی خاص هر واکسن است. ما در ادامه جدول واکسیناسیون کودکان را به طور کامل شرح داده ایم:
واکسن کودکان از بدو تولد
واکسیناسیون کودکان از همان بدو تولد آن ها آغاز می شود. واکسن هایی که نوزادان باید بلافاصله بعد از به دنیا آمدن دریافت کنند واکسن B.C.G ( برای پیشگیری از بیماری سل)، واکسن فلج اطفال به صورت خوراکی و هپاتیت را شامل می شود.
واکسن های کودکان در 2 ماهگی
واکسن های کودکان در 2 ماهگی شامل واکسن های پنج گانه و فلج اطفال به صورت خوراکی است. واکسن های پنج گانه یا پنتاوالان به مجموعه واکسن های سه گانه، هپاتیت B و واکسن هموفیلیوس آنفلونزا نوع B گفته می شود. واکسن های سه گانه نیز خود شامل باکتری های تضعیف شده بیماری های سیاه سرفه، دیفتری و کزاز می باشد.
واکسن های کودکان در 4 ماهگی
در 4 ماهگی کودکان باید واکسن های پنج گانه یا پنتاوالان ، فلج اطفال به صورت خوراکی و فلج اطفال به صورت تزریقی را دریافت نمایند.
واکسن های کودکان در 6 ماهگی
واکسن های کودکان ر 6 ماهگی واکسن های پنج گانه یا پنتاوالان و فلج اطفال تنها به صورت خوراکی را در بر می گیرند.
واکسن های کودکان در 12 ماهگی
طبق جدول واکسیناسیون کودکان در ایران فرزند شما در 12 ماهگی باید واکسن MMR را دریافت نماید. این واکسن او را در برابر 3 بیماری سرخک، سرخجه و اوریون ایمن خواهد کرد.
واکسن های کودکان در 18 ماهگی
در 18 ماهگی واکسن های سه گانه، فلج اطفال به صورت خوراکی و واکسن MMR از جمله واکسن هایی هستند که باید تکرار شوند.
واکسن های کودکان در 6 سالگی
در 6 سالگی فرزند شما مجددا باید واکسن های سه گانه (سیاه سرفه، دیفتری و کزاز) و واکسن فلج اطفال به صورت خوراکی را دریافت نماید.
زمانبندی واکسیناسیون کودکان در صورت عدم دریافت به موقع واکسن
اگر فرزند شما به هر دلیلی در موعد مقرر تا قبل از 6 سالگی واکسن های خود را به موقع دریافت نکرده باشد برای شروع واکسیناسیون او باید از ترتیب زمانی زیر پیروی نمایید.
– یک ماه بعد از مراجعه ی اول: واکسن های سه گانه، فلج اطفال، B.C.G، هپاتیت B، MMR
– یک ماه بعد از مراجعه ی دوم: واکسن های سه گانه، فلج اطفال، هپاتیت B
-6 ماه تا یک سال بعد از مراجعه ی سوم: واکسن های سه گانه، فلج اطفال، هپاتیت B، MMR
– حداقل یک سال فاصله زمانی پس از نوبت قبلی: واکسن های سه گانه و فلج اطفال
واکسن کودک؛ 9 توصیه ی عمومی بخوانید: از درد واکسن تا آرام کردن
واکسن های کودکان همانند هر دارو و درمان پزشکی در عین مزایایی که دارند یکسری عوارض جانبی را نیز به همراه می آورند که اغلب باعث بیقراری نوزادان و کودکان بعد از دریافت واکسن می شوند. از همین رو مراقبت های واکسن های کودکان از جمله مسائلی است که در طی فرایند ایمن سازی بدن کودک باید به آن توجه نمایید. ما در ادامه به 9 توصیه عمومی در این باره اشاره کرده ایم:
1- پیش از هرچیز باید در مورد نوع واکسنی که کودک دریافت کرده و عوارض جانبی احتمالی آن اطلاعات کسب کنید. این کار به شما کمک می کند تا بتوانید عوارض طبیعی را از عوارض نادر تشخیص دهید. برای کسب اطلاعات در مورد واکسن ها می توانید به برگه اطلاعات واکسن که اغلب توسط پزشک به والدین داده می شود مراجعه نمایید.
2- اگر محل تزریق واکسن دچار عوارضی نظیر قرمزی، تورم یا درد شده است می توانید یک پارچه نم دار خنک را روی آن قرار دهید.
3- اگر کودک دچار تب شده از یک اسفنج نم دار ولرم برای خنک نگاه داشتن بدن او کمک بگیرید.
4- ممکن است کودکان پس از تزریق واکسن تا 24 ساعت اشتهای کم تری برای خوردن غذا داشته باشند. تلاش کنید در این مدت مایعات بیشتری به آن ها بدهید.
5- قبل از دادن مسکن به کودک با پزشک مشورت نمایید.
6- بعد از واکسیناسیون اغلب دمای بدن بچه ها افزایش می یابد. در این زمان برای کمک به کاهش تب تلاش کنید لباس های راحت و خنکی به کودک بپوشانید.
7- به کمک یک دما سنج دمای بدن فرزندتان را دائما رصد کنید. اگر تب او بیش از حد معمول بالا بود حتما به پزشک مراجعه نمایید.
8- در روزهای بعد از واکسن بیشتر کودک را در آغوش بگیرید و با صدای آرامش بخش با او صحبت کنید.
9- تماس پوست به پوست، قنداق کردن و شیردهی از جمله دیگر فعالیت هایی هستند که به آرامش فرزندتان کمک می کنند.
حساسیت واکسن کودکان
واکسن های کودکان معمولا دارای یکسری عوارض جانبی هستند که در اکثر موارد خطرناک نیستند. این عوارض مواردی نظیر ایجاد زخم، قرمزی، خارش یا تورم در محل تزریق واکسن، احساس خستگی، تورم غدد لنفاوی، درد عضلانی یا مفصلی، سردرد، کاهش اشتها، دردهای شکمی و استفراغ را در بر می گیرند. در واقع بروز علائم شدید حساسیت واکسن کودکان به ندرت اتفاق می افتند با این حال در صورت مشاهده علائم زیر حتما به پزشک مراجعه نمایید:
– ایجاد برآمدگی های قرمز همراه با احساس خارش در سرتاسر بدن
– احساس تنگی نفس یا خس خس کردن گلو
– تب 39 درجه سانتی گراد و بالاتر یا تبی که بیش از 2 روز طول بکشد.
– ورم صورت
– سفتی مفاصل
سوالات متداول
– آیا واکسن نوزادان عوارض جانبی دارد؟ آیا این عوارض خطرناک هستند؟
واکسن ها نیز همانند هر دارو یا درمان پزشکی اغلب با یکسری عوارض همراه هستند که خوشبختانه در اکثر موارد خطری برای کودکان ندارند. از جمله این عوارض می توان به زخم، قرمزی، خارش یا تورم در محل تزریق واکسن، احساس خستگی، تورم غدد لنفاوی، درد عضلانی یا مفصلی، سردرد، کاهش اشتها، دردهای شکمی و استفراغ اشاره کرد.
– واکسیناسیون کودکان از چه زمانی شروع می شود؟
واکسن کودکان از بدو تولد ارائه می شود. از جمله واکسن های کودکان که باید بعد از به دنیا آمدن دریافت شوند می توان به واکسن B.C.G ( برای پیشگیری از بیماری سل)، واکسن فلج اطفال به صورت خوراکی و هپاتیت B اشاره کرد.