آنچه در این مقاله میخوانید:
خلاصه
فراگیری بیحد تکنووژی و ابزارهای ارتباطی نو، کودکان را از بازیها و فعالیتهای جسمی دور کرده است. اغلب پدر و مادرها، به بازیکردن فرزندشان با ابزارهای تکنولوژی یا حلکردن پازلها راضیاند و از اهمیت بازیهای پرتحرک و ضرورت فعالیتهای بدنی کودک در تضمین سلامت رشد غافلاند. با خواندن این مقاله در چند دقیقه، به اهمیت فعالیتهای بدنی و توصیههایی دراینباره توجه کنید.
نقش فعالیتهای بدنی در سلامت کودک
فعالیتهای بدنی در سنین پایین، سلامتی تمام عمر افراد را تاحد زیادی تضمین میکنند. بسیاری از مشکلات مربوط به سلامتی افراد، در سنین پایین در جسم افراد ریشه گرفته و سالها ادامه پیدا کرده است. در ادامه، چندمورد از مهمترین مزایای فعالیتهای بدنی در سنین پایین را مرور خواهیم کرد:
- جلوگیری از چاقی و بهبوددهندهی تناسب اندام
- کمک به استخوانبندی محکم و سالم
- پیشگیری از ابتلا به دیابت در بزرگسالی
- پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی در بزرگسالی
- رشد متوازن و هماهنگ اندامهای حرکتی ظریف و درشت در بدن
- بهبود عملکرد دستگاه تنفسی و کمک به شکلگیری سیستم تنفسی بینقص، برای ادامهی زندگی
در آوک، مقالات بیشتری دربارهی فعالیت بدنی کودک بخوانید:
اهمیت و ضرورت فعالیتهای بدنی، از منظر پژوهشگران
در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ توسط آكادمی اطفال آمریكا منتشر شد، گروهی از محققان دانشگاه ایلینوی و دانشگاه تگزاس در یک مطالعه، تأثیر فعالیتهای جسمانی روی مغز و رفتار كودكان را مطالعه كردند. آنها ۲۲۱ کودک را برای یک برنامهی فعالیت جسمانی بعد از مدرسه و بازیهای بیرون از منزل در نظر گرفتند. پس از یک سال، آنها دریافتند، کودکانی که فعالیت جسمانی داشتهاند، با پیشرفت چشمگیری در مهارتهای شناختی، توجه و انعطافپذیری روبهرو بودهاند.
در همین راستا، گروهی از محققان مغز در دانشگاهی در ژاپن، مطالعهای را در سال 2015 انجام دادند که نشان میداد، کودکانی که از نظر بدنی فعالیت مناسبی دارند، در مقایسه با سایر همسالانی که فعالیت بدنی روزانه ندارند، در استفاده از اطلاعات موردنیاز برای حل مشکلات و مسائل بهتر عمل میکنند.
اطلاعات بیشتری از اینجا دریافت کنید:
تمرین بدنی؛ انواع آن و تأثیراتش روی سیستمهای مختلف درونی بدن
چند توصیه، برای اینکه کودکتان را به حرکت درآورید.
باتوجه به توضیحات بالا دربارهی اهمیت فعالیتهای بدنی، در این بخش چند نکته آوردهایم که به شما کمک میکند تحرک فرزندتان را بالا ببرید:
- مقداری موسیقی پخش کنید و با هم برقصید.
- از یک حرکت حیوانی تقلید کنید؛ برای مثال سعی کنید مانند قورباغه بپرید، شبیه به خرگوش بپرید یا مانند یک پنگوئن راه بروید. میتوانید همزمان با اینکه از حیواناتی مثل شیر و خصوصیاتشان برای فرزندتان توضیح میدهید، مانند شیر و چهاردستوپا حرکت کنید و از این طریق، کودکتان را به تقلید از شما و تحرک تشویق کنید.
- بازیهایی مثل قایمباشک میتواند ضمن سرگرمکردن فرزندتان، او را به دویدن و حرکتهای سریع وادار کند.
- به نزدیکترین زمین بازی قدم بزنید و از سرسرهها و وسایل بازی و ورزشی استفاده کنید.
- با یک توپ بادی سبک بازی کنید. بسته به مهارت کودک شما می توانید بازی پرتابکردن و گرفتن را امتحان کنید.
- میتوانید در فضاهای بازِ امنی که احتمال تردد ماشین وجود ندارد، با کودکتان بسته به سن و تواناییهای جسمانیاش مسابقهی دو برگزار کنید. نقطهای را بهعنوان هدف در نظر بگیرید و با فرزندتان برای زودتر رسیدن به هدف، رقابت کنید. توجه داشته باشید این رقابت به گونهای برگزار شود که اشتیاق کودک به شرکت در آن و دامهدادنش تا انتها و همچنین برای روزهای دیگر حفظ شود.
- اگر کودکتان هنوز راه نیفتاده و سن خیلی کمی دارد، در خانه محوطهای را که از اجسام نوکتیز و خطرناک خالی باشد، در نظر بگیرید. روی یک پتو، کودکتان را با انواع ترفندها، به حرکت دعوت کنید. مثلاً میتوانید او را به شکم بخوابانید، تا مجبور شود با دستوپازدن خودش را به حالت عادی برگرداند. اگر سنش کمتر از این است که بتواند روی پتو بغلتد، با دست کمی هلش بدهید و به چرخیدنش کمک کنید. این تمرین را بارها و بارها تکرار کنید تا کودکتان بیتحرک نماند.
- اگر فرزندتان میتواند سینهخیز راه برود، وسایلی را که دوست دارد، مثل اسباببازیها و عروسکها، کمی دورتر از دسترسش قرار دهید، تا برای برداشتنشان وادار به تحرک شود. حواستان باشد هدف را مرحلهبهمرحله و طی چند روز از دستش دور کنید، تا در همان بار اول از دوربودن هدف، خسته نشود و قید حرکتکردن را نزند.