آنچه در این مقاله میخوانید:
چرا بزرگسالان وقتی بچهای را میبینند، ناگهان و بهراحتی بچگانه رفتار میکنند؟
وقتی خود را در جمع بچههای کوچک میبینید، خواه بچههای خودتان، بچههای دوستتان، یا فقط کودک نازی که در آغوش مادرش باشد، به احتمال زیاد آن میل خودکار برای شرکت در صحبتی کودکانه با آنها را تجربه کردهاید. علم در مورد این پدیده چه حرفی برای گفتن دارد؟ و فراتر از بامزه بودن آن، آیا واقعاً برای رشد زبانی و اجتماعی-عاطفی کودک شما مفید است؟
هنگامی که بزرگسالان با نوزادانی که هنوز نمیتوانند حرف بزنند، صحبت میکنند، مهم نیست که در کدام قسمت از جهان هستند یا از چه زبانی استفاده میکنند، چیزی که مردمشناسان آن را در جوامع بومی از سریلانکا تا سیبری نیز یافتهاند. چیزی که به عنوان «گفتار کودک محور» از آن نام برده می شود این شکل از صحبت کردن با نوزادان با لحنی پر از احساس و آهنگ صدای بلندتر از از حد معمول، مشخص میشود. مصوتها کشیده میشوند، جملات ساده میشوند و حرکات صورت و لحن عاطفی افزایش مییابد. این خصوصیات گفتوگوی کودک محور را بهویژه بزرگسالانی که مخاطبشان، نوزادان بسیار کوچکاند استفاده میکنند و به طور طبیعی با رشد کودکان و افزایش مهارتهای زبانی آنها، این شیوه صحبت کردن نیز کاهش مییابد.
در حقیقت، روانشناسان رشد بیان میکنند که وقتی بزرگسالان با نوزادان، بچگانه صحبت میکنند، این شیوه به دلایل مختلف برای رشد آنها مفید است. در ادامه برخی از این دلایل را مرور میکنیم.
فواید استفاده از «گفتار کودک محور»:
- این شیوه سخن گفتن توجه کودک را به خود جلب میکند. معمولاً گفتوگوی بچگانه با حرکات بیانی صورت، افزایش زبان بدن و سایر روشهای جلب توجه همراه است.
- رشد زبانآموزی را تقویت میکند. از آنجا که این امر شامل بیان اغراقآمیز، کوتاه کردن و سادهسازی عبارات و اغراق در کاربرد مصوت است، به نوزادان کمک میکند تا مرزهای هر کلمه را در داخل یک جمله پیدا کنند و برخی از الگوهای شنیداری مخصوص به زبان مورد استفاده را بیاموزند.
- رشد اجتماعی. این نوع تعامل به نوزادان در درک و تشخیص نشانههای عاطفی در درون گفتهها کمک میکند. محققان دریافتهاند که وقتی بزرگسالان با دقت به یک زبان خارجی گوش میدهند، بهتر میتوانند احساسات گوینده را هنگام بچگانه حرف زدن در مقایسه با دامنه و صدای طبیعی تشخیص دهند.
- محبت را نشان میدهد. اصوات آرام و دوستانه در هنگام بچگانه حرف زدن میتواند به تقویت رابطه مثبت بین والدین و نوزاد کمک کند.
در سال ۲۰۰۳، دانشمندان علوم مغز و اعصاب از دانشگاه واشنگتن در یک آزمایش، ارتباط بین وضوح گفتار مادران و درک گفتار نوزادان (۶-۱۲ ماهه) را مشاهده کردند و دریافتند مادرانی که روی هر واکه تأکید دارند، نوزادانشان در آزمون درک گفتار بهتر عمل کردهاند. بنابراین، فواید استفاده از بچگانه حرف زدن بسیار فراتر از این است که صحبت کردن با کودک چقدر میتواند دوستداشتنی باشد، علم با به کار بردن این شیوه کاملاً موافق است.