آنچه در این مقاله میخوانید:
افلاطون نکته مشهوری دارد که می گوید: «موسیقی به جهان روح، به ذهن بال، به تخیل پرواز و به همه زندگی میبخشد.»
در این سال ها نیز تحقیقات اخیر با استفاده از فناوری اسکن fMRI و PET و با پردازش صدا، نشان داده است گوش دادن به موسیقی مناطق مختلفی از مغز را فعال میکند و همه اینها در عرض چند ثانیه اتفاق میافتد. تحقیقات بیشتر نشان داده است که پخش موسیقی مغز را یک قدم جلوتر میبرد و باعث تحریک مغز برای تمرین بیشتر میشود. البته باید توجه داشت که آموزش نواختن رسمی ساز به نوزادان یا کودکان نوپا که هنوز بهخوبی رشد نکردهاند، مناسب نیست، اما این امر واقعا بدان معنا نیست که آنها نمیتوانند از موسیقی استفاده کنند یا از موسیقی بهرهمند شوند. برعکس، گوش دادن به آوازهایی که دیگران میخوانند، بازی کردن با اشیا روزمره یا اسباببازیها برای صدا ایجاد کردن و آواز خواندن و رقصیدن با مراقبان، برای رشد مغزی کودک شما بسیار اهمیت دارد.
در طول سه سال اول زندگی فرزند شما، اتصالات عصبی با سرعت زیادی شکل میگیرند. پخش موسیقی برای کودک و عادت دادن او به این فعالیت در اوایل کودکی باعث رشد و پرورش بسیاری از مهارتها از جمله رشد گفتار، شنوایی، هماهنگی بدن، رشد عاطفی و حتی مهارتهای اجتماعی میشود.
ما در ادامه فواید و برخی از روشهایی را که میتوانید در خانه آن ها را امتحان کنید و ببینید که موسیقی چه فوایدی برای پیشرفت و رشد سریع مغز دارد، در این نوشتار آورده ایم.
موسیقی باعث ایجاد پیوند میشود
کودک شما صدای شما را بیشتر از هرچیزی دوست دارد، بنابراین آواز خواندن برای نوزادتان راهی عالی برای ایجاد یک دلبستگی عاطفی با تعاملات رفتوبرگشتی است. لیستی از سرگرمیها، غرغرها و علایق کودک خود را یادداشت کنید و در یک آهنگ بگنجانید و با خواندن آن با یکدیگر، تعاملات رفتوبرگشتی داشته باشید. اگر کودک شما بزرگتر است، به آواز خواندن ادامه دهید و نواختن یک اسباببازی یا حتی روی قابلمه زدن را با هم و به نوبت تمرین کنید.
موسیقی پریشانی را کاهش میدهد
بهتازگی در مطالعهای مشخص شد که آوازخواندن به جای صحبت کردن با کودک، پریشانیاش او را کاهش میدهد. محققان بر این باورند که استفاده از آواز کودکانه، به دلیل ضربآهنگ قابلپیشبینی، سازوکار آوایی متقارن و سرعت تبدیل آن به سرگرمی، در رشد و پیشرفت کودک مفید است. علاوهبراین، ریتم موجود در آواز و صدای موسیقی بر تحریک کردن سیستم دهلیزی بدن تأثیر میگذارد و هنگامی که آواز خواندن و تاببازی کردن با هم همراه شوند، میتوانند به عنوان یک تنظیمکننده حسی قوی عمل کنند.
موسیقی مهارتهای اجتماعی را آموزش میدهد
بازی با سازهای خانگی یا اسباببازیها به کودک کمک میکند که مهارتهای گوش دادن و به نوبت حرف زدن را تمرین کند تا بتواند صدای هماهنگ و دلنشینی ایجاد کند. ساخت موسیقی با کمک مراقبان، میتواند به ایجاد پایهای برای رشد مهارتهای «عملکرد اجرایی» کمک کند.
موسیقی بیان و خلاقیت هنری را امکانپذیر میکند
بازی با وسایل موسیقی به کودک کمک میکند تا خلاقیت خود را پرورش دهد، احساسات خود را آزادانه ابراز کند و ضمن کشف روشهای جدید برای ایجاد صدا، حواس خود را رشد دهد.