در این مقاله دربارهٔ رشد حس شنوایی کودکتان که زیرمجموعه‌ای از رشد جسمی اوست، بحث می‌شود

کودک شما با حس شنوایی بسیار قوی‌ای متولد می‌شود، به گونه‌ای که شنوایی‌اش تقریباً به‌خوبی بزرگسالان است. او در واقع از هفتهٔ بیستم در رحم مادر به گفت‌وگوهای شما گوش می‌کند؛ بنابراین تا زمانی که به دنیا می‌آید، نه تنها می‌تواند صدای شما را به وضوح بشنود بلکه می‌تواند بین لحنی که شما برای صحبت استفاده می‌کنید نیز تفاوت قائل شود حتی اگر هنوز نتواند حرف شما را کاملاً بفهمد؛ بنابراین تلاش‌های او برای گوش دادن به گفت‌وگوهای شما، نتیجهٔ خوبی داده است.

میزان شنوایی در رشد مهارت‌های زبانی، اجتماعی و شناختی کودک مهم است؛ بنابراین توصیه می‌شود که گوش‌ها و میزان شنوایی کودک قبل از ترک بیمارستان در بدو تولد بررسی شود. اگر فرصتی برای این کار پیدا نکردید، قبل از دو ماهگی، او را با صدایی بلند یا غیرمنتظره بهت‌زده کنید و به دنبال واکنش مورو(واکنش مورو که بین هفته‌ٔ ۲۸ تا ۳۲ بارداری ایجاد می‌شود و بین ۶-۳ ماهگی نیز در نوزاد ناپدید می‌شود، نوعی پاسخ به از دست دادن ناگهانی پشتیبان است و شامل سه جزء مشخص است: بازوها را از هم باز کردن، بازوها را به داخل کشیدن و گریه کردن) باشید، زیرا آن زمانی است که این واکنش ناپدید می‌شود.

یکی از اولین مهارت‌های شنوایی که کودک شما نشان می‌دهد، محلی‌سازی یا توانایی تشخیص دقیق منبع صدا خواهد بود. در طول سال اول، مهارت‌های شنوایی او بهبود می‌یابد. شما می‌توانید نشانه‌های آن را در توجه کودک به صدای زنگ تلفن، به هم خوردن قابلمه‌ها، بسته شدن در یا صرفاً حرف زدن کسی مشاهده کنید.

شما می‌توانید با بازی کردن یا ساخت موسیقی، کتاب خواندن و روزانه صحبت کردن با کودک، شنوایی‌اش را تقویت کنید. به او کمک کنید کودکانه صحبت کردن را به‌تدریج کنار بگذارد و فرصت‌های بیشتری را برای بیان آواهای بی‌معنی برایش فراهم کنید و درنهایت او اولین کلماتش را می‌گوید. بین یک تا دو سالگی، دایرهٔ لغات وی با سرعتی باورنکردنی رشد می‌کند و هر شش ماه، سه برابر می‌شوند. تا زمانی که مدرسه را شروع کند، تقریباً هر آنچه کودک پیش‌دبستانی شما می‌گوید، خواهید فهمید!

هر کودکی با سرعت خود رشد می‌کند. بااین‌حال، فعالیت‌هایی وجود دارند که می‌توانید برای کمک به رشد فرزندتان انجام دهید.