طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیش از ۱۵ میلیون نوزاد نارس متولد میشوند. نارس به نوزادی گفته میشود که قبل از هفتهٔ ۳۷ بارداری متولد شود. این نرخ در کشورهای کمدرآمد رو به افزایش است. براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، نوزادانی که نارس به دنیا میآیند در معرض خطر مشکلات تنفسی، ناتوانی ذهنی و غیره هستند. زندگی بسیاری از این نوزادان به دلیل درمان نشدن به موقع یا نبود مراقبتهایویژه در معرض خطر است. مشخص شده است که حفظ تماس لمسی با والدین، چندین ساعت در روز میتواند به این نوزادان کمک کند.
مراقبت از کانگورو روشی است که مادر میتواند وقتی درحال پوشک کردن کودک است تماس لمسی با او را حفظ کند. برای گرم نگه داشتن نوزاد از پتو استفاده میشود. به این روش، مراقبت از کانگورو گفته میشود؛ زیرا شبیه به شرایطی است که کانگوروها بچههای خود را در کیسههایشان حمل میکنند. چندین مطالعه نشان داده است که روش مراقبت از کانگورو باعث رشد سالم نوزادان نارس میشود و حتی میتواند جان نوزادان در معرض خطر را نجات دهد.
“روت فلدمن”، استاد روانشناسی در دانشگاه بار ایلان، تأثیر طولانیمدت روش مراقبت از کانگورو را بررسی کرد. در این مطالعه، رشد كودكانی كه از روش كانگورو برای مراقبت از آنها استفاده شد با كودكانی كه فقط در دستگاه مخصوص نوزادان نارس بودهاند مقایسه شده است. ، کودکانی که این روش را دریافت کرده بودند، در سن ۱۰ سالگی خواب بهتر، عملکرد مغزی کارآمدتر و مهارت استدلال بالاتری داشتند. نتایج مطالعه نشان میدهد که مراقبت از کانگورو تأثیر مثبتی در کنترل رفتار و عملکردهای بهتر مغز دارد. علاوهبراین، مطالعات دیگر نشان داده است که این روش به نوزادان نارس کمک میکند تا علائم حیاتی خود را تثبیت کنند، کیفیت خوابشان را بهبود ببخشند و اضافه وزن پیدا کنند. همچنین، مراقبت از کانگورو میتواند به کودک کمک کند تا زمان کمتری را در دستگاه مخصوص نوزادان نارس بماند و سریعتر بهبود یابد.
عمل مراقبت از کانگورو نه تنها به نفع کودک است بلکه به مادر نیز کمک میکند. در مطالعهٔ دیگری مشخص شد، زنانی که این روش را انجام داده بودند، در مقایسه با مادرانی که از این روش استفاده نکرده بودند، رابطهٔ نزدیکتری با فرزندان خود داشتند.
چرا این روش مؤثر است؟ مطالعات نشان میدهد که رشد مغز و سیستمهای خاصی از بدن مانند ضربان قلب به تماس با مادر حساس است. وقتی نوزادان نارس به دنیا میآیند، پیشرفت و تکامل این سیستمها مختل میشود. روش مراقبت از کانگورو، با ایجاد گرما و تماس مادرانهای که نوزادان در حال رشد در رحم دارند، میتواند “محیط رحم” را شبیهسازی کند.
امروزه میدانیم که تماس جسمی در نوزادان، بهویژه در نوزاد نارس برای رشد سالم روحی و جسمی آنها ضروری است. تحقیقات نشان میدهد که تماس مادر با نوزاد به او کمک میکند تا سریعتر رشد کند و حتی میتواند جانش را نجات دهد. سرانجام به دلیل فواید زیادی که میتوان برای این روش برشمرد، متخصصان اجرای روش مراقبت از کانگورو را برای همهٔ نوزادان، صرفنظر از نارس بودن یا نبودن آنها، پیشنهاد میکنند.
منابع:
- Goldman, J. (2013). Why humans and animals rely on social touch. BBC World News. Retrieved from http://www.bbc.com/future/story/20131014-the-touching-moments-we-all-need
- Gholipour, B. (2014). Kangaroo care may have lasting benefits for human babies. Live Science. Retrieved from http://www.livescience.com/42445-42445-kangaroo-care-benefits-human-infants.html