آیا می‌دانید تحقیقات نشان می‌دهد نوزادانی که زمان بیشتری را روی شکم خود می‌خوابند زودتر از نوزادانی که این کار را نمی‌کنند، سینه‌خیز رفتن را آغاز می‌کنند؟ در ادامه دلیل اینکه چرا این حالت برای کودک شما بسیار مهم است و نکاتی دربارهٔ شیوهٔ تشویق کودک برای انجام این حرکت بیان می‌شود.

چرا زمان روی شکم خوابیدن کودک بسیار مهم است؟

این حالت به کودک کمک می‌کند که عضلات گردن، کمر و شانه‌اش را تقویت کند و این برای موفقیت در بسیاری از مراحل مهم رشد فیزیکی‌اش لازم است. مراحلی مانند بلند کردن سر، سینه‌خیز رفتن و بالا کشیدن خود برای ایستادن.

در حالی که کودک شما روی شکم خوابیده است، باید مقداری از قدرت عضلانی خود را به کار گیرد؛ زیرا مجبور است خودش را بالا بکشد، گردن خود را بچرخاند و کمی حرکت کند تا اطراف خود را جست‌وجو کند. حالت روی شکم خوابیده به جلوگیری از تأخیرهای حرکتی و مهارت اصلی اولیه مانند سندرم سر صاف و پیچ‌خوردگی گردن کمک می‌کند. دانشگاه اطفال آمریكا (AAP) توصیه می‌كند نوزادان را برای خوابیدن به پشت و برای بازی کردن، روی شكم‌هایشان بگذارید!

کودک شما چه زمانی باید خوابیدن روی شکم خود را شروع کند؟

خیلی زود و پس از تولد نوزادتان این کار را شروع کنید. حتی می‌توانید آن را در برنامهٔ روزانهٔ کودک خود بگنجانید. دو یا سه بار در روز و برای چند دقیقه، نوزاد تازه متولدشده را روی شکمش و طوری‌که روی پای شما قرار بگیرد، بخوابانید. همهٔ نوزادان دوست ندارند در این وضعیت قرار بگیرند اما مهم این است که کودک شما حتی کمتر از یک دقیقه در این حالت بماند.

وقتی کودک به این حالت عادت می‌کند، او را بیشتر از قبل و برای مدت طولانی‌تری روی شکمش بخوابانید. با گذشت زمان او می‌تواند ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی شکم خود بخوابد. با افزایش قدرت کودک، پس از تعویض پوشک یا بیدار شدن از خواب، او را  روی پتویی بر زمین بگذارید. می‌توانید چند اسباب‌بازی در دسترس او قرار دهید که چیزی برای بازی کردن یا حتی یک آینهٔ پلاستیکی برای تماشا کردن خود داشته باشد.

نکته‌ٔ مهم این است که هرگز کودک خود را در این حالت تنها رها نکنید. اگر کودک کلافه شد، فعالیت را تغییر دهید و بعد از مدتی دوباره امتحان کنید.

کودکتان از خوابیدن بر روی شکمش لذت نمی‌برد؟ این نکات را امتحان کنید!

  • قبل از قرار دادن او در این وضعیت، مطمئن شوید که پوشکش تمیز است و گرسنه و خواب‌آلود نیست. ما می‌خواهیم او تا آنجا که ممکن است راحت باشد.
  • همچنین بهتر است بعد از اینکه غذایش را خورد، کمی صبر کنید. وقتی شکمش پُر باشد این حالت ممکن است برای او کمی ناخوشایند باشد.
  • با اوهمراهی کنید و در کنارش دراز بکشید. مهم است که او احساس کند که همراهش هستید؛ شکلک‌های خنده‌دار برایش درآورید، با او صحبت کنید یا حتی آهنگ مورد علاقه‌اش را بخوانید!
  • در حالتی که کودک روی شکمش خوابیده است، آینه‌ای پلاستیکی روی زمین قرار دهید. او همان‌طور که به پایین نگاه می‌کند می‌تواند تصویر خودش را نیز ببیند. معمولاً نوزادان با دیدن تصویر خود در آینه بسیار سرگرم می‌شوند، پس آن را دوست خواهد داشت!
  • همیشه می‌توانید موقعیت‌های مختلف را امتحان کنید! سعی کنید یک بالش زیر سینهٔ او بگذارید، به او شیر بدهید، دستانش را جلوی او قرار دهید یا آنها را روی سینه‌اش بگذارید. موقعیت‌های مختلف را امتحان کنید تا وضعیتی را که در آن راحت‌تر است پیدا کنید.

به یاد داشته باشید که هرچه کودک بیشتر وقت خود را در این‌حالت بگذراند، زودتر ممکن است غلت زدن، سینه‌خیز رفتن روی شکم، چهار دست‌وپا رفتن و نشستن بدون کمک دیگران را شروع کند و همچنین این فعالیت سبب می‌شود که محیط اطرافش را بیشتر جست‌وجو کند و مغزش رشد سالم‌تری داشته باشد.