ما قبلاً درمورد اینکه شما چه کاری میتوانید برای پیشرفت زبان کودک خود انجام دهید و همچنین دربارهٔ یافتههای چگونگی ایجاد تغییر در تعامل با کودک صحبت کردهایم.
مطالعهٔ اخیر دیگری که متخصصان اطفال انجام دادهاند، نشان دادهاست که فاصلهٔ زمانی ۱۸ تا ۲۴ ماه برای پیشرفت زبان بسیار مهم است. كودكان ۲۴-۱۸ ماهه كه در گفتوگو شرکت داشتهاند، ۱۰ سال بعد در دوران مدرسه ضریب هوشی بالاتر، درك كلامی بهتر، زبان رسا و پذیراتر و مهارتهای شناختی بهتری نیز داشتهاند. با این یافتهها، محققان بر لزوم ایجاد محیطی اولیه برای گفتوگوی والدین با فرزندان تأکید کردهاند.
کودک شما میتواند رعایت نوبت در حرف زدن را از حدود ۱۸ ماهگی شروع کند. اگر به تمرین ادامه دهید و فرصتهای گفتوگو را برایش فراهم کنید، صحبت کردن او از جملههای دو یا سه کلمهای (“مامان برو”) به جملات چهار، پنج یا حتی شش کلمهای تبدیل میشود (“اسباببازی کجاست، مامان ؟ “). او کمکم نحوهٔ استفاده از ضمایر را یاد میگیرد و حتی افکار خود را برای بیان احساسات و خواستههای خود توصیف میکند.
کودک فقط با گوش دادن و تمرین کردن، تا زمان ورود به مدرسه بر بسیاری از قوانین اساسی دستور زبان تسلط خواهد یافت. با خواندن بخشی از برنامهٔ روزمره میتوانید مهارتهای زبانی او را تقویت کنید. در این سن، او میتواند یک خط داستانی را دنبال کند و موضوع کتابها را درک کند و آنها را به خاطر بسپارد.
با تمرین، جملات کودک شما طولانیتر و پیچیدهتر میشود. او درک و انتخاب افعال، اسمها یا ضمایر صحیح را آغاز میکند تا آنها را به ترتیبی که باهم همخوانی داشته باشند، برای هر جمله مرتب کند و درهمینحال او تبدیل به یک متکلم میشود.
برای برخی از کودکان این روند رشد زبان به راحتی پیش نمیرود. تخمین زده شده است که از هر ده یا پانزده کودک، یک نفر در درک زبان یا گفتار مشکل دارد. نگران نباشید. به یاد داشته باشید درحالی که برخی از کودکان مهارتهای زبانی را با سرعتی یکسان پرورش میدهند، بهنظرمیرسد برخی دیگر به روشی ناهموار بر کلمات تسلط پیدا میکنند. شخصیت هر کودک نیز در سرعت یادگیری او نقش دارد؛ زیرا برخی از کودکان به طور طبیعی بیش از دیگران صحبت میکنند.
تا زمانی که شما و پزشک متخصص اطفال مشکل خاصی در مهارتهای زبانی او پیدا نکنید، با تمرین کردن، کودک شما بالاخره موفق میشود. این ماهها، دورهای حساس برای کسب مهارتهای زبانی اوست. همانطور که خواندن را در بخشی از برنامهٔ روزمره خود قرار میدهید، سعی کنید کتابهای فعالیتگرا را نیز انتخاب کنید که فرزندتان را به لمس، اشاره و نامگذاری اشیا یا تکرار عبارات خاص ترغیب کنید. در معرض مداوم زبان قرار گرفتن، ارتباطات ساختاری سختی را در مغز او ایجاد میکند و او میتواند در آینده با شیوههای پیچیده و ماهرانهتری خودش را نشان دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس های زیر مراجعه کنید: