آنچه در این مقاله میخوانید:
آیا میتوانید به اولین خاطره خود فکر کنید؟ احتمال دارد که این موضوع به ۳ یا حتی ۸ سالگی شما بازگردد. اما درک حافظه کودک شما داستان متفاوتی است و مرحلهبهمرحله رشد میکند و حتی اگر از همان لحظه تولد، نوزاد شما شروع به رشد کند، ذهنش بیشتر برای شناخت و آشنایی کار میکند و وقتی چیزی را تجربه میکند یا میشناسد احساس راحتی به او دست میدهد.
به طور دقیقتر، در طول ۲ ماه اول زندگی، کودک میتواند چهرهها و صداهای آشنا، بهویژه کسانی را که هر روز میبیند، تشخیص دهد. درحقیقت، نوزادان تازه متولدشده میتوانند صدای مادران خود را در بدو تولد از دیگر صداها تمیز دهند و پس از یک هفته بوی او را تشخیص خواهند داد که این نوع شناخت، اولین نشانه حافظه است.
کارهای زیادی وجود دارد که شما میتوانید برای کمک به کودک در تقویت حافظه و مهارت های توجهی او انجام دهید. ما در ادامه چند نکته و پیشنهاد را برایتان ذکر مرده ایم که میتوانید آن را در خانه امتحان کنید.
-
سازگاری و روزمرگی
این نکته به خصوص اگر کودک شما ۳-۰ماهه باشد بسیار مفید است. با سازگار نگه داشتن محیط پیرامون و ایجاد فعالیتی دایمی میتوانید به رشد حافظه کودک خود کمک کنید. برای مثال، با نگه داشتن اسباببازیهایش در یک اتاق و بازی کردن درب اطاق در یک زمان مشخص از روز، زمان بازی او را قابل پیشبینی کنید.
-
مهارت و زمان جدید
در ۳-۰ماهگی میتوانید در طول هفته او را با مهارتهای جدیدی در زمان بازی کردن و هربار با تمرکز بر روی یک مهارت، آشنا کنید. یعنی فقط هر روز کمی از وقت بازی را به آن مهارت جدید اختصاص دهید. برای مثال به کودک خود یاد دهید که چگونه با یک اسباببازی جدید بازی کند و سپس هر روز و در ۵ دقیقه کودک را با آن وسیله جدید آشنا کنید. تجربه این مهارت جدید در بازههای زمانی مختلف، و نه در یک جلسه طولانی، به کودک شما کمک میکند آن مهارت را بیشتر بهخاطر بسپارد.
-
کودکتان را صدا بزنید و در همان حال با او حرف بزنید.
هنگامی که کودک شما به ۴ ماهگی میرسد، او صداهای نام خود را تشخیص میدهد و هنگامی که او را صدا میزنید توجه میکند. حتی اگر کودک شما هنوز حرفی نمیزند اما به آواهای ناواضحی که ایجاد میکند، پاسخ دهید. او بعداً وقتی با شما گفتوگو میکند این الگوی «بده بستان» را به خاطر میآورد. هنگام مکالمه با کودکتان، به یاد داشته باشید که نام او را مرتب بگویید تا او بهخاطر بسپارد که این نام متعلق به اوست! این برای نام شما نیز صدق میکند؛ برای او خود را «مامان / بابا» صدا بزنید تا او با این کلمات ارتباط برقرار کند.
همچنین باید از داستانهای مربوطبه زمان خواب استفاده کنید. هنگامی که برای کودک خود کتاب میخوانید، به تصاویر و عملکردهایی که شخصیتها انجام میدهند، مانند«رقص» ، «کوهنوردی» و . . . اشاره کنید. حتی می توانید رنگ لباسهایشان را با صدای بلند بگویید. کودک خود را نیز به دیدن اجرای آنها دعوت کنید، این کمک بزرگی به رشد زبان او خواهد کرد!
-
عنصر غافلگیری
اگر عنصر جدید غیرمنتظرهای را به تجربه روزانه او اضافه کنید ، اطلاعات برای او به یادماندنیتر میشوند. هرازچندگاهی از روش غافلگیری برای روشن کردن مسیرهای مغزی کودک خود، در زمانی که سرعت پردازش اطلاعات و به خاطر سپردن آنها بیشتر است، استفاده کنید. محققان دریافتند هنگامی که انتظار کودک از رفتار یک جسم به چالش کشیده میشود، آنها بهتر از همیشه یاد میگیرند! کنجکاوی، نوزادان را به آزمایش، اکتشاف و در نتیجه فهمیدن آنچه رخ داده و درک بهتر اوضاع برمیانگیزد.
-
تکرار را تقویت کنید
اگرچه ما فقط در مورد اهمیت خلاقیت و آزمایش چیزهای جدید با کودک صحبت کردیم، اما تکرار برخی فعالیتها برای تقویت ارتباطات عصبی موجود مهم است. وقتی چیزی را برای نوزادان تکرار میکنیم، خاطرات عمیقتر و ارتباطات عصبی قویتری برای یک تعادل نوظهور و تقویت یک ترکیب عالی ایجاد میشود.
-
چرت زدن
میدانیم که نوزادان بیشتر وقت خود را میخوابند. بااینحال، تاکنون مشخص نبود که آیا خواب روزانه یک کودک، بلافاصله پس از یادگیری چیز جدید، به او کمک میکند یا نه. اما جدیدا محققان دریافتهاند که نوزادانی که(حداقل ۳۰ دقیقه) بعد از یادگیری چرت میزنند، آنچه را آموخته بودند، حتی پس از ۲۴ ساعت به خاطر میآورند، ؛ بنابراین بهتر است هنگام تنظیم برنامه چرت زدن کودک، این نکته را بهخاطر بسپارید!