آنچه در این مقاله میخوانید:
آروغ گرفتن از نوزاد، نقش مهمی در سلامت تغذیه دارد. نوزادان، موقع شیرخوردن، بهدلیل تجربهی ناکافی در مکیدن و بلعیدن، حجم زیادی هوای اضافی وارد دهان و معدهی خود میکنند. همچنین در موقعیتهایی دیگر مثل هقهقکردن، گریهکردن و نفسنفسزدن هوایی اضافی وارد معده میکنند.
بنابراین، همواره بخش قابلتوجهی از معدهی فرزند شما، توسط هوای اضافی اشغال شده است. این اتفاق، اول باعث نفخ معده و درد در ناحیهی شکم و احساس ناراحتی میشود، و علاوهبر آن، باعث میشود نوزاد در نوبتهای بعد، نتواند بهاندازهی کافی شیر بخورد. در نتیجه، احساس ناراحتی و ناخوشی، در اثر آروغنزدن و جمعشدن هوا در معدهی نوزاد بهوجود میآید.
آروغ گرفتن از نوزاد، مهمترین راه برای خروج هوای اضافی از معده است. درست است این کار بهنظر شما ساده و پیش پاافتاده میآید، اما اگر بهخوبی و بهموقع انجام نشود، سلامت جسمی و آرامش ذهنی بچه را به خطر میاندازد. در ادامه، نکاتی را دراینباره مرور خواهیم کرد.
آروغ گرفتن از نوزاد
یک. نوزادان، تمام غذای موردنیازشان را از راه مکیدن جذب میکنند. علت اصلی اینکه آنها بیشتر از بزرگسالا به آروغزدن نیاز دارند، همین نکته است. مکیدن، بیشتر از جویدن و گاززدن، هوا به داخل معده میبرد. علاوهبر این، خیلی از نوزاد با چشمهای بسته میمکند. گاهی پستان از دهانشان خارج میشود و آنها این اتفاق را تشخیص نمیدهند و تا لحظاتی، با دهان خالی مکیدن را ادامه میدهند و همینطور هوا وارد معدهشان میکنند.
دو. ممکن است وقتی می خواهید به نوزادتان شیر بدهید، او از این کار دوری کند، سرش را عقب بکشد و دست و پایش را بهنشانهی ناراحتی تکان بدهد. این اتفاقها درحالی رخ میدهد که شما اطمینان دارد چند ساعت شیر نخورده و گرسنه است. در اینجا، آروغ گرفتن از نوزاد و خروج هوا، کمکتان میکند.
سه. معمولاً نوزادان از سن شش ماهگی به بعد، به تجربه ای کافی در مکیدن و بلعیدن میرسند، و در نتیجه موقع شیرخوردن، هوای اضافی وارد معدهشان نمی کنند و کمکم نیازی به آروغزدن ندارند.
در آوک، بخشی با عنوان «تغذیه» وجود دارد. یکی از مقالات این بخش را بخوانید:
چهار. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، نیاز کمتری به آروغزدن دارند. به این دلیل که شیرخوردن با شیشهی شیر، بیشتر موقعیت ورود هوا به معده را ایجاد میکند.
پنج. یکی از بهترین روش ها برای آروغ گرفتن از نوزاد، این است که شکم نوزاد را روبهروی سینهتان بگیرید، طوریکه نوزاد سرش را از چانه روی شانهی شما بگذارد. در این حالت، دستتان را بهآرامی پشت کمر نوزاد بمالید و گاهی آرام به پشتش ضربه بزنید، تا آروغ بزند.
شش. روش دیگر، خواباندن نوزاد روی پا است. در این روش، باید کودک را بهروی شکم بخوابانید. طوری که شکم و سینهاش روی پاهای شما باشد و کمرش بهسمت صورت شما. حواستان باشد سر کودک در حالتی متعادل قرار داشته باشد و راه نفس بچه بسته نباشد. در این وضعیت، مثل حالت قبل، با مالش دست روی کمر و ضربهزدن به کمر، میتوانید از بچه آروغ بگیرید.
هفت. ممکن است وقتی دارید برای آروغ گرفتن از نوزاد تلاش می کنید، بچه به گریه بیفتد و از وضعیت تکراریاش خسته شود. در این حالت، شیوهی آروغ گرفتن را تغییر دهید و روی یک شیوهی بهخصوص اصرار نداشته باشید.
هشت. گاهی اوقات، نوزادان در طول شب از خواب بیدار میشوند و برای آرامشدن به آروغزدن نیاز دارند. پیش از آنکه به نوزاد شیر بدهید، از او آروغ بگیرید. این کار باعث میشود بهتر بتواند شیر بخورد و کیفیت خواب بهتری را تجربه کند.
- روی اینجا کلیک کنید و یک ویدیو دربارهی راههای آروغ گرفتن از نوزاد ببینید.
نه. بعضی وقتها، دلیل بیرون ریختن آب دهان نوزاد، موقع شیرخوردن، این است که در معدهی او هوا وجود دارد و باید آروغ بزند.
وقتی زیر معده هوا باشد و شیر روی آن قرار بگیرد، موقع آروغ گرفتن از کودک، مشاهده خواهید کرد که شیر هم از دهان کودک خارج میشود. بنابراین باید پیش از آروغ گرفتن از نوزاد، مراقب کثیفنشدن لباسهاتان باشید.
ده. یکی از بهترین موقعیتها برای آروغ گرفتن از نوزاد، وقت تعویض سینه برای تغذیه است. وقتی میخواهید نوزاد را برگردانید تا ادامهی شیر را از پستان دیگرتان بخورد، یا وقتی به نیمهی دوم شیشهی شر رسیدهاید، میتوانید در توقفی کوتاه از نوزاد آروغ بگیرید.