آنچه در این مقاله میخوانید:
به زور بوسیدن بچهها، متأسفانه برای خیلیها به یک عادت تبدیل شده. گاهی بچهها با گریه، ناراحتیشان از این ماجرا را نشان میدهند، گاهی دستشان را جلوی صورتشان میگیرند یا گاهی رو برمیگردانند. با این حال، خیلی از بزرگسالان بیتوجه به این مخالفت از سمت کودکاند، و به کار خودشان ادامه میدهند.
به زور بوسیدن بچهها، تبعات روحی و روانی بدی برای آنها دارد و میتواند سالها بعد، موجب آزار جنسی شود.
در ادامه، دربارهی به زور بوسیدن بچهها، چهار نکته را مرور میکنیم.
4 نکته دربارهی تبعات به زور بوسیدن بچهها
یک. خیلی اوقات، علت اصرار ما به بوسیدن یا بغلکردن بچهها، تحت شرایطی که خود بچه نسبت به این کار علاقه نشان نمیدهد، عدم کنترل هیجانی ماست. ما در لحظهای بهخصوص، هیجانی میشویم و بوسیدن، یکی از راههای تخلیهی هیجانی است؛ خوشحالی، ترس، تعجب یا احساساتی دیگر هستند که موقع تجربهکردنشان ممکن است از خود بیخود شویم.
وقتی هیجانی میشوید و نمیتوانید رفتارتان را مدیریت کنید و در این زمان، علیرغم میل کودک، او را میبوسید، بهصورت پنهان در ناخودآگاه او این نکته را نهادینه میکنید که موقع ابراز هیجان، تعرض به حقوق و خواستههای دیگران، امری طبیعیست و حتی میتواند دلیل علاقهی زیاد باشد.
این کار، بهصورت کلی، به کنترل هیجانی و اصلاح هوش هیجانی کودک آسیب میزند.
دو. به زور بوسیدن و بغلکردن بچهها، بهمرور قدرت «نه گفتن» را از آنها میگیرد. وقتی این کار چندبار تکرار میشود و به احساس منفی کودک بها داده نمیشود، کودک به این باور میرسد که رفتهرفته باید تسلیم تمایلات دیگران بشود.
این اتفاق، اعتمادبهنفس کودک رای نه گفتن به بقیه را پایین میآورد و او را در نه گفتن، با تجربهی شکست روبهرو میکند.
بنابراین باید حواسمان باشد، وقتی کودک را به زور میبوسیم، ممکن است فرد را در آینده به شخصیتی تسلیم در برابر تصمیمات دیگران بار بیاوریم.
سه. اصرار برای بوسیدن بچهها، علاوه بر تبعات روحی و روانی فراوان، میتواند موجب بسیاری از مشکلات پوستی مثل جوش، تبخال یا قرمزی پوست شود و مدتها درمان آن به طول بینجامد.
پوست بچهها، بیشتر از پوست مابه لمسشدن یا قرار رفتن در معرض آلودگیها قرار دارد. بنابراین، برای حفظ سلامتی پوست فرزندتان هم که شده، هم خودتان باید بوسیدن را مدیریتشده انجام دهید و هم نسبت به زمانی که دیگران میخواهند فرزندتان را ببوسند، حساسیت بیشتری داشته باشید.
- یشتر بخوانید: چرا نباید بچهها را به زور بوسید؟
چهار. به زور بوسیدن بچهها، رابطهای شرطی در ذهن آنه ایجاد میکند. شما سعی میکنید به زور فرزندتان را ببوسید. او بنا به هر دلیلی از این کار خوشش نمیآید. شما نشان میدهید که ناراحت شدهاید، تا دل بچه را بهدست بیاورید. تکرار این رفتار، چه حسی را در ذهن بچه پایدار میکند؟
بهمرور، فرزندتان به این باور میرسد که اگر در برابر خواستهی شما مقاومت کند، شما را ناراحت کرده و دچار عذاب وجدان میشود. در اینجا، رد درخواست دیگران، مساوی میشود با ناراحتکردن آنها و تجربهی عذاب وجدان. این رابطهی شرطی، اگر در ذهن بچه حک شود، مسلم است که در درازمدت برای او، تبعات فراوانی خواهد داشت.
از آوک بیشتر بخوانید:
به فرزندانتان آموزش دهید، زمانی که حس خوبی به بوسیدهشدن ندارند، این عدم تمایل را میتوانند بدون توهین، داد و رفتار پرخاشگرانه بیان کنند. مثلاً میتوانند جای بوسیدن، با طرف مقابلی که به دیدنش آمده، دست بدهند. یا با زبان بدن، به طرف مقابل بفهمانند که احساس خوبی نسبت به این ماجرا ندارند. همچنین میتوانند با کلامت ساده و محترمانهای، این احساس را بیان کنند.
بهطور کلی، هم ما بهعنوان پدر و مادر باید نسبت به مسئلهی به زور بوسیدن بچهها، حساسیت و دقت بیشتری داشته باشیم، هم کودکان باید آگاه باشند و بتوانند عدم رضایتشان را بهموقع و بهاندازه بیان کنند.