آنچه در این مقاله میخوانید:
غذاخوردن کودک، به مجموعهی مختلفی از مهارتهای جسمی در اندامها و عضلات مختلفی مثل دهان،زبان، فک، دستها و … نیاز دارد.
تغذیهی کودک در چند مرحله والدین را به شک میاندازد. «از چه سنی؟» پرتکرارترین سؤالیست کع از والدین دربارهی تغذیهی کودک می شنوید.
اولین تصمیم برای تغییر روند غذایی کودک، اضافهکردن غذای کمکی به شیر مادر است. مدتی بعد باید غذای جامد به فهرست غذاهای کمکی بچه اضافه شود. و بعد از این مراحل، موقع از شیر گرفتن فرزند از راه میرسد.
هرکدام از این تغییرها، باید بهموقع و متناسب با رشد مهارتی کودک انجام شود. اگر کودک دیر یا زود از شیر مادر گرفته شود، علاوهبر اینکه شیر مادر روی سلامت جسمی مؤثر است، زمان قطع آن، روی مسائل روانی مثل وابستگی کودک به اطرافیان یا احساس استقلال و اعتمادبهنفس، بسیار اثرگذار است.
در ادامه، روند رشد مهارتهای مختلف کودک را که به غذاخوردنش مربوط میشوند، مرور خواهیم کرد.
غذاخوردن کودک در بازههای سنی مختلف
از تولد تا چهارماهگی
در این بازهی سنی، فقط و فقط باید شیر مادر یا شیر خشک مصرف شود. افزودن غذاهای کمکی به برنامهی غذایی نوزاد زیر چهارماه، بسیار اشتباه است.
غذاخوردن کودک در این مقطع میتواند ترکیبی از شیر مادر و شیر خشک را شامل شود.
اگر تا چهارماهگی، مصرف شیر مادر به رشد طبیعی کودک کمک نکرد، لازم است با متخصص اطفال مشورت کنید.
چهار تا ششماهگی
بهطور معمول، کودک باید از شش ماهگی خوردن غذای جامد کمکی را شروع کرده باشد. این اتفاق می تواند در ابتدای این بازهی سنی، یعنی چهارماهگی هم رخ بدهد. برای تعیین دقیقتر زمان افزودن غذای جامد به برناهمی غذایی کودک، میتوانید نظر پزشکان را متناسب با شرایط جسمی فرزندتان بپرسید.
بهطورکلی، کودک برای خوردن غذای جامد، باید از نظر مهارتهای جسمی و میزان رشد، به مرحلهی آمداگی رسیده باشد. برخی از این نشانهها، عبارتاند از:
کودک باید بتواند بهحالت عمودی بنشیند و روی ثابتماندن سر و گردنش کنترل داشته باشد.
لازم است کودکو به وزنی حدود دوبرابر وزن زمان تولدش رسیده باشد.
کودکان، وقتی که برای خوردن غذای جامد آمادگی داشته باشند، معمولاً به خوردن غذاهاایی که شما می خورید، علاقه نشان میدهند.
کودکان در سنین پایین، با زبانشان غذا را بهسمت بیرون هل میدهند. یک کودک زمانی برای بلعیدن غذای جامد آماده باشد، از زبانش برای بردن غذا به سمت درونی دهان استفاده میکند. دقتکردن به رفتار و تواناییهای جسمی فرزندتان در بخش دهان و زبان، حین غذاخوردن کودک، میتواند به شما کمک کند که بهتر متوجه شوید، چه زمانی میتوانید غذای جامد را به تغذیهی کودکتان بیفزایید و برنامهی غذاخوردن کودکتان را تغییر دهید.
اگر به اطلاعات بیشتری دربارهی دادن غذای جامد به کودک نیاز دارید، مقالهی زیر را در آوک بخوانید:
شش تا دهماهگی
در این دوره، تقویت مهارتهای کودک برای خوردن غذاها چشمگیر است؛ بهتر میتواند قاشق غذا را توی دستش بکیرد. در این مقطع، کودک میتواند غذا را توی دهانش بچرخاند، غذا را از سمتی از دهان به سمت دیگر ببرد.
همچنین در این بازهی سنی، این توانایی را پیدا میکند که تکههای کوچک غذا را با دست بردارد و توی دهانش بگذارد؛ این اتفاق، بیشتر در نیمهی دوم این بازهی سنی رخ میدهد و مهارتهای غذاخوردن کودک، نسبت به قبل رشد پیدا میکند.
در ارتباط با تفذیهی کودکان، ممکن است یادداشت زیر برایتان مفید باشد:
ده تا دوزادهماهگی
در این سن، مهارتهای کودک برای خوردن غذا، تاحد زیادی تکمیل می شود. کودک میتواند بهراحتی قاشق غذا را توی دست بگیرد و خودش غذا بخورد.
نحوهی ورود غذا به دهان هم عوض میشود. در این مقطع، دیگر نیاز نیست غذا با قاشق توی دهان کودک ریخته شود. کودک میتواند با لبهایش، غذای روی قاشق را بردارد و به دهان فرو کند.
در این بازهی سنی، انتظار میرود کودکان بتوانند وقتی گرسنه هستند، بهسمت غذا بروند و به آن اشاره کنند. به عبارت دیگر، در این مقطع، غذاخوردن کودک با مهارتهای بیشتری همراه است.