آنچه در این مقاله میخوانید:
هوش نوزادان وابسته به اتصالات سلولی مغز یا سیناپسها است. در اولین سالهای زندگی، میلیاردها اتصال سلولی در مغز شکل میگیرد، که در قدرت درک و دریافت بچهها بسیار مؤثر است.
سیناپسها برای اتصال به تحریک نیاز دارند. بسیاری از سیناپسها که در نوزادی بدون تحریک مانده و متصل نشدهاند، در دوران مدرسه از دست میروند.
مغز کودکان، بسیار بیشتر از مغز بزرگسالها منعطف است و با کوچکترین تحریکهای حسی و محیطی، تحتتأثیر قرار میگیرد.
نقش رفتارهای محبتآمیز در تقویت هوش نوزادان
وقتی رفتاری محبتآمیز با نوزادتان دارید، او را به یک تجربهی غنی احساسی و ارتباطی میرسانید. این تجربه،ارتباطات عصبی ذهن نوزاد را تحریک میکند.
تحقیقات نشان داده، تجربههای احساسی و عاطفی مختلف میان پدر و مادر با نوزاد، به ذهن نوزاد فرصت بیشتری برای برقراری ارتباطهای چندگانه میدهد و منجر به شبکهی پیچیدهتری از ارتباطهای سلولی و درنتیجه بهرهی هوشی بیشتر میشود.
نکاتی برای تقویت هوش نوزادان
در ادامه، نکاتی را با شما درمیان میگذاریم که به تقویت هوش نوزادان کمک میکند. خوب است که چکیدهی این نکات را جایی یادداشت کنید و در طول روز به آن مراجعه کنید، تا در ذهنتان حک شود. رعایت مجموعهی این نکات، میتواند تواناییهای ذهنی فرزند شما را برای یک عمر زندگی افزایش دهد.
1. دورهی بارداری بیخطری را سپری کنید.
مصرف خودسرانهی برخی داروها در دورهی بارداری، میتواند آسیبهایی به مغز جنین وارد کند. خیلی از این آسیبها، نمود ظاهری مشخصی ندارد که بتوانید بهوجودش پی ببرید. ممکن است رشد هوش کودک را محدود نگه دارد.
2. شیر مادر، حاوی موادیست که بهصورت مستقیم روی تقویت هوش نوزاد اثر میگذارد. تا جاییکه برایتان مقدور است، تغذیهی فرزندتان را از طریق شیر مادر دنبال کنید. اثرات این تغذیهی طبیعی، سالم و مؤثر تا سالهایسال با فرزندتان باقی میماند.
3. تحریک حسهای مختلف نوزاد، یکی از بهترین راهها برای تقویت هوش است.
با تحریک حواس پنجگانه، سیناپسها تحریک میشوند و اتصالات مغزی سرعت و کیفیت بهتری پیدا میکند. برای تقویت انواع حسهای نوزادتان تلاش کنید. این راه، تأثیر بسیار زیاد و مستقیمی در تقویت هوش نوزادان دارد.
علاوهبر متنی که میخوانید، یادداشت چگونه میتوانیم حواس پنجگانه کودک را توسعه دهیم؟ هم به شما کمک میکند.
4. هیچکس به اندازهی پدر و مادر نمیتواند در تقویت حواس مؤثر باشد. برای تحریک حس شنوایی، صدای مادر کارآمدترین صدا در تمام دنیاست.
مادر باید با صدایی آهنگین و خوشحال، برای کودکش لالایی بخواند و در طول روز بارها او را صدا بزند و ارتباط برقرار کند.
به فایلهای صوتی دیجیتالی که در گوشیتان دارید، توجه نکنید. هیچکدام از آنها قدرت و عمق ارتباط صدای مادر با نوزاد را ندارند. از همین حالا، ارتباط کلامی مادر را جاگزین موسیقیها کنید.
5. برای تقویت حس بینایی، مادر باید در طول روز (بهخصوص زمان شیردهی) در معرض دید کودک باشد. صورت مادر، آشناترین صورت برای نوزاد است.
هر عاملی مثل جراحی زیبایی یا آرایشهای مؤثر که چهره را بهکلی تغییر میدهند، فرایند ارتباط دیداری کودک با شمایل آشنای مادرش را مختل میکند. این مسئله، میتواند تحریک بینایی نوزاد را به تأخیر بیندازد و اتصال سلولهای بسیاری، از دست برود.
6. همهجای بدن نوزادتان را لمس کنید. موقع تعویض لباس یا پوشک، پاها، دستها، روی شکم، پشت کمر و زیر گردن نوزاد را لمس کنید. مطالعات نشان داده کودکانی که در دورهی نوزادی کمتر لمس شدهاند، مغزهایی کوچکتر از ظرفیت سنیشان هستند.
7. انواع پارچهها با جنسهای مختلف را در معرض لمس کودک قرار دهید. کمک کنید تا کودک با دستکشیدن روی جنسهای مختلفی مثل پنبه، کتان، نخ، ابریشم و … درگیر ادراک لامسه شود.
قرارگرفتن در معرض جنسهای مختلف، از زبر تا نرم، حس لامسهی نوزاد را تحریک میکند. این تحریک، برای تقویت هوش نوزاد، بسیار مفید است.
در آوک، مقالات زیادی برای تقویت مهارتهای شناختی و عاطفی وجود دارد. بعد از مطالعهی یادداشت تقویت هوش نوزادان، پیشنهاد میشود به یادداشت چگونه حافظهی کودک خود را تقویت کنیم؟ هم نگاهی بیندازید.