آنچه در این مقاله میخوانید:
اضطراب کودکان، یکی از چالشهای گریزناپذیر زندگی مدرن در کنار فناوریهای جدید است. خیلی از بچهها در طول روز بنا به دلایل مختلفی اضطراب را تجربه میکنند. در این یادداشت، با هم به سراغ راههایی برای مدیریت اضطراب کودکان میرویم.
راههای مدیریت و کاهش اضطراب کودکان
ایمان بیاوریم به معجزهی «گوشدادن»
گوشدادنِ صرف، بهنظر خیلیهامان کار خاصی نیست؛ انگار تا عمل فیزیک خاصی در واکنش به اضطراب و نگرانیهای آدمها انجام ندهیم، کمکی به آنها نکردهایم. واقعیت اینطور نیست. خودِ عمل گوشدادن، در موارد بسیار زیادی، سطح استرس افراد را کاهش میدهد. درمورد کنترل اضطراب کودکان، اثر گوشدادن بیشتر هم میشود. به این علت که آنها نسبت به بزرگسالان سختتر میتوانند خودشان را بروز دهند.
احساسات بچهها را نادیده نگیرید.
احساسات فرزندتان را به رسمیت بشناسید. در آنها این باور را ایجاد کنید که حق دارند گاهی احساست منفی داشته باشند. همچنین آنها را تشویق کنید که همیشه دربارهی احساساتشان با شما حرف بزنند.
پخش موسیقی، جای اینهمه اخبار!
تا حالا با خودتان فکر کردهاید این همه اخبار به چه دردتان میخورد؟ فهستی از سی خبری که اخیراً خواندهاید، تهیه کنید. ندانستن کدامشان به شما آسیبی میرساند؟ اگر روی تعداد زیادی از اخبار این فهرست میتوانید خط بکشید، باید نسبت به زمانی که برای پیگیری اخبار صرف میکنید، تجدیدنظر کنید. جای اینکه بدون هدفی مشخص، تلویزیون را ساعتها روشن نگه دارید و یکسری خبر تکراری را مدام از شبکههای مختلف بشنوید، چند قطعه موسیقی آرامبخش جدا کنید و فهرست موسیقیتان را در فضای خانه پخش کنید.
دلیل استرس بچهی من؟
سعی کنید دلیل اصلی اضطراب کودکان را پیدا کنید. اگر نقل مکان به جای جدید، تولد عضو جدیدی در خانواده، اختلافات خانوادگی و ترس جدایی، یا مریضی و مرگ یکی از اطرافیان دلیل اصلی و متأخر استرس فرزندتان است، مشورتکردن به یک درمانگر حوزهی کودک میتواند خیلی به شما کمک کند.
تحرک جسمی، آرامش ذهنی!
سعی کنید با یک برنامهریزی جذاب، بچه را به حرکت وادارید. رفتن به پارک، بازیهای پرتحرک فردی یا جمعی، ورزش مورد علاقهی کودک، دویدن بیرون از خانه، رفتن به شهربازی و مشغولشدن با وسایل بازی و … راههای تشویق کودک به تحرک است. تحرک جسمی، بالا رفتن ضربان قلب و تعریق، بخش قابل توجهی از اضطراب را از بین میبرد.
نظم خواب، اثر زیادی روی کنترل اضطراب کودکان دارد. در آوک، دربارهی خواب کودکان، مقالات متعددی وجود دارد. بهعنوان نمونه بخوانید:
حواسپرتی، گاهی بهترین دوستِ لحظات پُر از استرس است!
به کودک، یکی از کارهایی که معمولاً از انجامش لذت میبرد، پیشنهاد کنید. اگر بتوانید تمرکز کودک را از عامل استرسزا دور کنید، سطح استرس در او کاهش پیدا میکند.
فرار از اضطراب، پناه به روتینها!
کارهای روتین، برنامههای متداول روزانه، عادتهای رفتاری و غذایی، به آدمها احساس آرامش میدهند. اضطراب و استرس زمانی بهوجود میآیند که آدم در شرایط عدم اطمینان و در معرض ناپایداریها و ابهامها قرار بگیرد. کارهایی که در انجامشان تمرین کمتری داشتهایم، استرس بیشتری به ما میدهند. به این دلیل که نتیجهی آنها برایمان مبهم است. با انجام کارهای متداول و رجوع به کارهای پرتکرار و روتین زندگی، میتوانید در درجهی ابهام پایینتر و استرس ایمنتری قرار بگیرید و اضطراب کودکان را کاهش دهید.
- روی اینجا کلیک کنید و نشانههای اضطراب در کودکان را بخوانید.
گاهی برنامهریزیهای زیاد، آدم را خفه میکند!
از کلاس زبان، به کلاس ورزش برو. از ورزش به موسیقی، از موسیقی به برنامه و فکری دیگر بپرداز. گاهی از روی خیرخواهی و آینده نگری به حدی بچههامان را سرگرم برنامههای مختلف آموزشی میکنیم، که یادمان میرود ممکن است آنها زیر حجم بالای این قانونگذاریها و توقعات، کمر خم کنند و احساس خفگی بهشان دست بدهد. بچهها باید بتوانند زمان زیادی را به بازی و کودکیشان بپردازند.
قانونگذاریهای زیاد و تکرار متوالی «برو»، «نکن»، «بشین»، «اشتباه کردی» و … محدودیتی استرسزا برای کودک ایجاد میکند. قوانین زیاد، رفتهرفته به کودک این حس را القا میکند که قدرت انعطافِ کمی دارد و باید همیشه حواسش به محدودیتها و بایدها و نبایدهای شما باشد. این اتفاق، در درازمدت به کودک استرس میدهد و یکی از دلایل اصلی اضطراب کودکان است.