آنچه در این مقاله میخوانید:
استرس کودکان را باید جدی گرفت؟ زندگی یک کودک میتواند به اندازهی بزرگسالان پر از حوادث استرسزا باشد. با این تفاوت که آنها، برای مدیریت این حالت روانی آماده نیستند. بنابراین، آسیبهای استرس روی کودکان میتواند جدیتر از بزرگسالان باشد.
هر کودک، نسبت به شرایط استرسزا، واکنش متفاوتی از دیگران دارد. موقعیت استرسزا، میتواند طلاق پدر و مادر، مرگ یا بیماری یکی از اعضای خانواده، مشکلت مربوط به مدرسه و تحصیل و موارد دیگری باشد.
کودکان برای مدیریت سالم استرس، به کمک شما نیاز دارند. اولین گام برای کمک به استرس کودکان، توجه به علائم هشداردهندهایست که کودکتان در حال مبارزه با آنهاست.
به دنبال نشانههای استرس کودکان باشید
باتوجه به اینکه کودکتان در دورهی رشد سریع مغز قرار دارد، نوسانات هورمونی در نتیجهی استرس، میتواند آسیبهایی جدی برای رشد مهارتها و تواناییهای ذهنی و یادگیری داشته باشد.
اگر فرزندتان بهطورکلی رفتاری معقول و منطقی داشته، اما ناگهان به رفتار عصبی رسیده، این ماجرا میتواند از تبعات استرس و یکی از اصلیترین علامتهای آن باشد.
شبادراری، شکایت از دردهای فیزیکی مثل درد معده یا سردرد هم از علامتهای اصلی استرس کودکان است.
یکی از مهمترین شاخصهای سنجش استرس کودکان، وضعیت تحصیلی آنهاست. افت تحصیلی یا یادگیری قبل از دوران مدرسه را نباید به چشم بیتوجهی یا تنبلی دید. گاهی دلیل اصلی اختلال در یادگیری و توجه و همچنین حواسپرتی، استرس در کودکان است.
استرس کودک خود را کاهش دهید
به این فکر کنید که چهطور استرس خودتان را کاهش میدهید؟ با کارهایی آرامبخش مثل دوشگرفتن؟ یا ورزش؟ همهی این کارها، به کودکتان هم کمک میکند. البته که به رفتار نادرست کودکتان حین استرس، باید واکنش نشان دهید. اما نه با خشونت، سرزنش و کنایههای قهرآمیز. بلکه باید با او دربارهی کنترل استرس صحبت کنید، که منجر به اصلاح رفتارش خواهد شد.
گاهی ممکن است کودکی که استرس دارد، مایل به صحبتکردن با شما نباشد. بااینحال، اگر بتوانید با او فرصتی آرام در اتاق داشته باشید، این ارتباط خلوت و دونفره به کودک کمک میکند تا متوجه اهمیت مشکلش برای شما بشود. مخصوصاً اگر دلیل استرس، مسائلی مثل درگیری در خانه، طلاق یا مرگ باشد. در ان موارد، گفتوگوهای صمیمیِ دونفره، کمک بسیاری خواهد کرد.
بعضی وقتها، استرس به دلیل قرارگرفتن در موقعیتهای جدید است؛ اضطراب رویارویی با ناشناختهها؛ مثلاً وقتی محلهتان را عوض میکنید، ممکن است کودک بهخاطر قرارگرفتن در جمع همسالان جدید و محیط تازه، استرس بگیرد. خودمان هم همینطوریم؛ اگر محل کارمان را عوض کنیم، تا زمانیکه به کار جدید عادت نکردهایم، استرس داریم.
استرس ناشناختهها را با توضیح، توجه زیاد، تعدیل کنید. دربارهی آن فضای جدید، دوستی تازه یا همسایههای جدید صحبت کنید. روی نقشه، جاهای مختلف محلهی جدید را به کودک نشان دهید. فرصت مناسبی را مهیا کنید تا با کودک در محله دور بزنید و همهجایش را در نهایت آرامش کشف کنید. این کار، استرس کودکان را کاهش میدهد.
در آوک بخوانید:
واقعاً تصور میکنید با خروج پنهانی از خانه، اضطراب جدایی کودکتان کم میشود؟
در اخبار، دنبال چه میگردید؟
تلویزیون خانه از صبح تا شب روشن است. گاهی کودک، برنامهی مناسب سن خودش را میبیند. اما اغلب، تلویزیونهای ما درحال تکرار هزاربارهی اخبارند. یک بار از خودمان بپرسیم: با این همهخبر میخواهیم چه کنیم؟ چه لزومی دارد شبانهروز پیگیر اخبار باشیم؟ آن هم وقتی که اغلب اخبار سراسر دنیا، به بلایای طبیعی و کشتهشدن آدمها و جنگ و منازعه و دادگاه مربوط میشود.
کتاب محبوبی با عنوان «پیگیر اخبار نباشید» اثر رول دولبی، با ترجمهی عادل فردوسیپور به چاپ رسیده است:
خشونت و ناامیدی موجود در تصاویر اخبار و همچنین برخی بازیهای کامپیوتری، استرس کودکان را بهشدت افزایش میدهد. لازم است دراینباره، با کنترل و مدیریت بهتری رفتار کنیم. شاید بد نباشد یکیدو روز از شنیدن یا خواندن هر خبری دور بمانیم، تا ببینیم آیا اتفاق مهلکی در زندگیمان میافتد؟