ویروس زیکا ویروسی است که از راه پشه به انسان منتقل میشود. بسیاری از رسانهها در چند سال گذشته به دلایلی منطقی به این ویروس توجه کردهاند. ویروس زیکا بهویژه برای زنان باردار خطرناک است؛ زیرا ثابت شده که میتواند سبب نقایص مادرزادی، مانند میکروسفالی در نوزادان شود. میکروسفالی نوعی نقص مادرزادی است که در آن سر و مغز کودک کوچکتر از حد طبیعی است و این نشان میدهد که مغز ممکن است کاملاً رشد نکرده باشد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، تشخیص داده است که حتی اگر نوزاد از بدو تولد علائمی از میکروسفالی نداشته باشد، بعداً در معرض خطر ابتلا به آن است.
اولینبار ویروس زیکا در ماه مه سال ۲۰۱۵ میلادی در برزیل شیوعی گسترده یافت. از آن زمان به بعد، این ویروس به آمریکای جنوبی، مکزیک، کارائیب، آفریقا و ایالات متحده رسیده است. آنچه در مورد ویروس زیکا خطرناک است، تأخیر در نشان دادن علائم در بیشتر مبتلایان است. برخی از علائم این بیماری عبارتاند از: بثورات پوستی، تب، درد مفاصل، چشم صورتی، درد عضلانی، سردرد و استفراغ.
پیش از همه، بهترین راه برای جلوگیری از عفونت، سفر نکردن به مکانهایی است که ویروس در آن نقاط شیوع بیشتری دارد. اگر در مناطقی زندگی میکنید که این ویروس شایع است، میتوانید نکات بهداشتی زیر را برای اطمینان از ایمنی خود و کودکتان رعایت کنید:
- از دافع حشرات حاوی DEET استفاده کنید. همانطور که کلینیک مایو اعلام کردهاست، خطراتی که ورود کمی دیت به خون شما دارد در برابر ورود این ویروس به بدنتان بسیار ناچیز است.
- در ساعاتی که فعالیت پشهها بیشتر است (طلوع تا غروب) خانه را ترک نکنید.
- اگر قرار است مدتی در فضای باز باشید، لباسهایی با آستین بلند، شلوار و جوراب بپوشید (رعایت نکات ایمنی بهتر از تأسف خوردن است).
- در اتاقهای ایزولهشده، با پنجرههای بسته و یا تهویهٔ هوا بخوابید.
در حال حاضر، هیچ درمانی برای ویروس زیکا وجود ندارد. مراقب هریک از علائمی که در بالا گفته شد باشید و هرزمان به علائمتان مشکوک شدید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید تا بتوانید دورهٔ بارداری خود را به سلامت بگذرانید و کودکتان نیز در این دوران بهخوبی رشد کند.
همیشه عواملی برای خطر وجود دارند که ما نمیتوانیم آنها را کنترل کنیم و ممکن است خطری برایمان داشته باشند. نکتهٔ مهم در دوران بارداری شما، آگاهی داشتن و احتیاط کردن است و اینکه همیشه مراقب امنیت و سلامتی کودک خود باشید. اگر نگران این ویروس هستید و به اطلاعات بیشتری دربارهٔ چگونگی جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آن نیاز دارید، میتوانید با پزشک خود تماس بگیرید.