سطح استرس بالا در زنان باردار میتواند برای کودک شما مضر باشد. چندین مطالعه نشان داده است که استرس طولانی مدت در دوران بارداری با مسائل شناختی و جسمی و رشدی کودک همراه است. الکل و سایر مواد سمی، دقیقاً مانند استرس، رشد و تکامل کودک را مختل میکنند. برخی مطالعات نشان دادهاند که استرس قبل از زایمان سبب بروز عوارض زایمان، کمبود وزن کودک و زایمان زودرس میشود.
مطالعهای که در دانشگاه کونستانز آلمان انجام شد، نشان داد که فرزندان مادرانی که دچار استرس مربوط به خشونت شدهاند، تکانهٔ بیشتری دارند و برخلاف فرزندان مادرانی که این نوع استرس را تجربه نکردهاند، روی کنترل احساسات خود مشکل دارند. مطالعهٔ دیگری روی مادرانی انجام شد که به دلیل طوفان در کِبِک، استرس قبل از تولد را تجربه کرده بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که فرزندان آنها در مقایسه با فرزندان مادرانی که این استرس را نداشتند، ضریب هوشی پایینتری داشتند و رشد مهارتهای زبانی در آنها با تأخیر انجام میشد. با در نظر داشتن این مطالعات، پیشبینی میشود استرس شدید بر ساختار مغزی کودک و رشد شناختی طولانی مدت او تأثیری جدی بگذارد.
برای دانستن عواقب دقیق فشار روانی روی نوزادان، مطمئناً به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است. بااینحال، ما میدانیم که استرس شدید بر مادر و سلامتی کودک تأثیر میگذارد. به همین دلیل یادگیری کنترل احساسات و واکنش به موقعیتهای استرسزا در دوران بارداری بسیار مهم است. ورزش روزانه و همچنین انجام تنفس عمیق و حمایت اجتماعی راهی عالی برای کاهش دادن سطح استرس است. اجازه ندهید یک موقعیت یا فکر، آرامش شما را از بین ببرد و در صورت نیاز به کمک، از اطرافیان خود کمک بگیرید.