شما هر روز با فرزندتان صحبت میکنید و بعضیها تمام روز! اما چه مقدار از این صحبتها، گفتوگوهایی معنیدار را تشکیل میدهند؟ مکالمه تبادل دادوستدی کلمات بین دو یا چند نفر است. کوچولوی شما چیزی میگوید و ابتدا گوش میدهید. سپس درحالی که او گوش میدهد، شما پاسخ میدهید. سپس شما به او وقت میدهید تا پاسخ دهد و غیره. گفتوگوها میتوانند درباره همهچیز باشند، از شخصیت مورد علاقه او گرفته تا برنامههای شما برای آخر هفته. نکته مهم این است که با فرزندتان صحبت کنید و نه فقط برای او حرف بزنید.
گفتوگوهای معنادار با فرزندان، اعتمادبهنفس و عزتنفس او را تقویت میکند. زیرا او میبیند که شما به او اهمیت میدهید و به افکار و احساسات او علاقهمند هستید. او همچنین یاد میگیرد که در هنگام ایجاد واژگان و مهارتهای زبانی خود، یک ارتباط برقرارکننده مؤثر باشد. در ادمه چند نکته را که برای ادامه گفتوگوها مفید هستند، آورده ایم.
- زمانی را پیدا کنید که بدون هیچگونه حواسپرتی با فرزندتان حرف بزنید (تلفن همراه نیز شامل آن میشود!). تمام توجهتان را جلب او کنید.
- اگر مشغول کاری هستید و کودک کوچک شما میخواهد توجه شما را جلب کند، سعی کنید کاری را که انجام میدهید، برای گوش دادن به او متوقف کنید. چند دقیقه از توجه کامل شما تاثیر زیادی خواهد داشت.
- صبور باشید. به او وقت بدهید تا پاسخ دهد. مکثی آرام به او وقت میدهد تا افکار خود را سازماندهی کند و به شما پاسخ دهد.
- در طول روز وقت خاصی را برای اینکه به طور معنیدار با کودکتان صحبت کنید، اختصاص دهید و در مورد آن آگاه باشید؛ برای مثال صحبت درباره امور روزمره میتواند بخشی از برنامه روزانه شما، قبل از خواب باشد.
- به زبان بدن و حالات صورت کودک خود توجه داشته باشید تا واقعاً درک کنید که او میخواهد چه چیزی را بیان کند.
- به افکار و احساسات او احترام بگذارید. صرفنظر از اینکه فکر میکنید او درست میگوید یا اشتباه، به او گوش دهید و به صحبتهایش پاسخ دهید تا به او بفهمانید که به او گوش میدهید.
- سؤالاتی را بپرسید که پاسخ دادن به آنها به بیش از یک بله یا خیر ساده نیاز دارد و همین کار را با پاسخهای خود انجام دهید، تمرین کنید که خودتان هم بیشتر از این ها با کودکتان صحبت کنید.