در نتیجه، برقراری ارتباط با کودک برای رشد اجتماعی و عاطفی او بسیار مهم است. همانطور که دانشگاه اطفال آمریکا تأکید میکند، دانستن نحوهٔ دریافت پیامی که کودک شما سعی دارد آن را به شما انتقال دهد، بخشی اساسی از این ارتباط است. این مقاله روی گوش دادن فعال به کودک پیشدبستانی شما متمرکز است.
میتوان کلیهٔ ارتباطات را کانالی در نظر گرفت که به هر دو طرف پیش میرود: نه اینکه تنها گیرندهٔ پیام به دنبال دریافت چیزی باشد! در هر ارتباطی، شخصی که صحبت میکند یک پیام ضمنی دربارهٔ آنچه میگوید نیز دریافت میکند. این پیام را شنوندگان با زبان بدن، هماهنگی، بازخورد یا نبود هرکدام از این موارد منتقل میکنند. هنگامی که فعالانه گوش میدهید، کودک این پیام را دریافت میکند که آنچه میگوید مهم است و شما پذیرای آنچه او بیان میکند هستید.
گوش دادن فعال میتواند به فرزندتان کمک کند احساسات خود را بهتر درک کند و باعث برقراری رابطهای گرم و محبتآمیز بین شما میشود و در عین حال احساس ارزش و اعتمادبهنفس کودک را نیز تقویت میکند. در ادامه چند توصیه در مورد چگونگی تبدیل شدن به یک شنوندهٔ فعال برای فرزندتان آورده شده است:
- گوش دادن انعکاسی را امتحان کنید. این زمانی است که شما گوش میدهید، خلاصه میکنید و سپس پیامی را که فرزندتان به شما میدهد تکرار میکنید. نکتهٔ مهم در اینجا این نیست که فقط آنچه را که میشنوید تکرار کنید، بلکه باید مهارتهای اجتماعی-عاطفی پیشرفتهتری را به فرزند خود انتقال دهید تا بتوانید آنچه را که ممکن است فکر کند یا احساس کند، بیان کنید. میتوانید نام احساسی را که در ارتباطات میبینید، به عنوان یک پیشنهاد، نامگذاری کنید؛ مثلاً “به نظر میرسد خوشحال / ناراحت / عصبانی / خسته هستید”
- آنچه حواستان را پرت میکند، کنار بگذارید و علاقه نشان دهید. وقتی فرزندتان برای شما داستانی را تعریف میکند، سعی کنید عواملی که حواستان را پرت میکند، مانند توجه به تلفن همراه یا روزنامه کنار بگذارید و توجه کامل خود را به کودکتان معطوف کنید. شما میتوانید با حفظ تماس چشمی و ایجاد حالتهای صورت علاقهٔ خود را نشان دهید.
- کودک خود را به ادامهٔ صحبت تشویق کنید. میتوانید با داستان ارتباط برقرار کنید، درحالی که از قطع کردن حرف او، انتقاد کردن یا هول کردن او جلوگیری میکنید.