کودک شما در طول سال اول زندگی خود مراحل رشد مهم و بیشماری را پشت سر خواهد گذاشت. قابلتوجهترین و مهیجترین آنها، مهارتهای حرکتی اصلی مانند چرخش، نشستن، سینهخیز رفتن، ایستادن و شاید حتی اولین قدمهایش باشد! اما نمیتوان از کنار مهارتهای حرکتی ظریف کودک مانند مهارتهای دست و انگشت او بهسادگی گذشت. این مهارتها نیز بسیار قابلتوجهاند.
مهارتهای حرکتی ظریف نیاز به استفاده از عضلاتی کوچک در دستها و انگشتان دارد. آنها به کودک توانایی میدهند که با دستهایش حرکات دقیقی را مانند بستن دکمهٔ پیراهن، برداشتن پوستهٔ غلات از زمین یا نوشتن را انجام دهد. اگر روی آنها تمرکز نکنید، ممکن است رشدشان سختتر شود. همچنین آنها به همان اندازهٔ مهارتهای حرکتی اصلی هیجانانگیز هستند و تقویتشان منجر به کاوش، استقلال و یادگیری کودک میشود.
هنگامی که کودک شما تازه به دنیا آمده بود، احتمالاً متوجه شدید که او بیشتراوقات دستهای خود را محکم مشت میکرد. در آن زمان اگر چیزی مانند انگشت خود را در یکی از دستانش میگذاشتید، او واکنش نشان میداد و آن را محکم نگه میداشت. بعد از گذشت چند هفته و عادت به دنیای جدید، کودک خود را در حال باز و بسته کردن مشتش میبینید. سعی کنید یک شیء کوچک را در یکی از دستانش قرار دهید، او احتمالاً آن را نگه خواهد داشت، حتی ممکن است در سه ماهگی آن را تکان دهد.
سپس در چهار تا هفت ماهگی، کودک تعامل بیشتری با محیط زندگی خود برقرار میکند. در ابتدا، کودک شما فقط به اشیا ضربه خواهد زد و سعی میکند آنها را بگیرد اما در حدود شش یا هفت ماهگی متوجه تغییرش میشوید و میبینید که چگونه او میتواند به طور دقیق به چیزی که میخواهد برسد و آن را با استفاده از تمام دست خود بگیرد. اگر نحوهٔ تعامل کودک خود را با اشیای مختلف مشاهده کنید، مراحل رشد جزئی اما مهمی را خواهید دید؛ مانند انتقال یک شیء از یک دست به دست دیگر و نگه داشتن همزمان دو جسم.
در حدود نه تا دوازده ماهگی، مهارتهای حرکتی ظریف تصحیح میشوند و ممکن است شاهد شروع به چنگ گرفتن در کودک خود باشید. به چنگ گرفتن یک مهارت حرکتی مهم است که به کودک شما اجازه میدهد اشیای کوچک را در بین انگشت اشاره و انگشت شست خود بگیرد. کودک شما از برداشتن همهٔ چیزهایی که روی زمین پیدا میکند خوشحال میشود و با هماهنگی بهتر خود، اشیایی را که با آنها روبهرو میشود دقیقتر بررسی میکند و درهای جدیدی برای یادگیری به روی خود میگشاید.
به یاد داشته باشید که هر نوزادی با سرعت خود رشد میکند. اینها فقط رهنمودهای رشدند و به هیچ وجه قطعی نیستند.