آنچه در این مقاله میخوانید:
نوزادان حرف زدن را با تقلید کردن یاد میگیرند، بنابراین نیازی به آموزش کلمه به کلمه به آن ها نیست، تنها کاری که باید انجام دهیم این است که دائماً با آنها صحبت کنیم. کودکان با نام بردن از اشیا و افرادی که مرتب میبینند، شروع به تداعی کلمه با شیء یا شخص در ذهن خود میکنند. سپس، وقتی مهارت کافی برای گفتار پیدا کنند، شروع به تکرار آن اصوات میکنند تا اولین کلمات خود را شکل دهند.
معمولا، اولین کلمه کودک : ماما» یا «پاپا / بابا» است، اما باید بدانیم وقتی این کلمات برای اولینبار توسط کودک گفته میشوند، صرفاً آواهای بیمعنایی هستند. کودک شما هنوز یاد نگرفته است که «بابا» را با پدر یا «ماما» را با مادر ربط دهد. بعد از اینکه نوزادان تلفظ کلمات دو هجایی مانند مثالهای بالا را یاد گرفتند، ممکن است ببینید صداهای مختلفی را امتحان میکنند، که اگرچه هنوز هیچکدام واقعاً برای آن ها معنایی ندارند، برای برقراری ارتباط کلامی آماده میشوند.
برخی از نوزادان از همان ۹ ماهگی شروع به ایجاد صداهایی شبیه به ادای کلمات میکنند، اما اگر کودک شما هنوز به آن مرحله نرسیده، صبور باشید. بیشتر کودکان تقریباً از ۱۱ تا ۱۶ ماهگی صحبت با کلمات معنیدار را شروع میکنند. حتی برای کودکان تا ۱۸ ماهگی صحبت نکردن طبیعی است. هنگامی که آنها شروع به تلفظ کلمات معنیدار میکنند، «ماما» یا «بابا» در واقع به معنای «مادر» یا «پدر» است. شنیدن این کلمهها برای والدین بسیار شیرین است.
آیا میتوانم رشد زبانآموزی کودک خود را تقویت کنم؟
مطمئناً میتوانید و این کار بسیار توصیه میشود. کودک هرچه سخنان بیشتری بشنود، در درک کردن و گفتن کلمات بسیار راحتتر خواهد بود. برای صحبت، نوزادان باید زبان شنیداری خود را تقویت کنند، به این معنی که آنها قادر به درک معنی یک کلمه خاص باشند. بهترین راه برای کمک به کودک در ایجاد و تقویت این نوع زبان، صحبت مداوم با اوست. بنابراین، تمام وقت با کودک خود صحبت کنید. به او بگویید چه کاری انجام میدهید، کارهای او را توصیف کنید، آواز بخوانید، داستان بخوانید، سؤال بپرسید، از صداهای خندهدار استفاده کنید و به او و اشارههایش با صحبت کردن پاسخ دهید. همچنین به یاد داشته باشید که آرام و واضح صحبت کنید، به جای استفاده از ضمایر، نام هر شیء و شخصی را بر زبان بیاورید و از عمل تکرار زیاد استفاده کنید.
چه انتظاری میتوانم داشته باشم؟
اگر کودک شما هنوز صحبت نمیکند، نگران نباشید! وقتی کودک شما در حدود ۱۲ ماهگی از اشکال دیگر ارتباطی مانند اشاره به چیزها یا استفاده از حرکات استفاده میکند، عملکرد بسیار خوبی دارد. این اشکال ارتباطی به اندازه زبان معتبر هستند و کودک شما با این کار مهارتهای مهم اجتماعی را میآموزد. با نام بردن واضح از موضوعی که به آن اشاره میکند، به او در یادگیری زبان کمک کنید.
همچنین میتوانید انتظار داشته باشید که کودک از حدود ۱۷ تا ۲۰ ماهگی «نه» گفتن را شروع کند. این حتی ممکن است کلمه مورد علاقه او شود که کاملاً طبیعی است. در ۱۸ ماهگی، او ممکن است کلمات متداول دیگری را نیز بگوید اما به یاد داشته باشید که حتی اگر کودک شما یاد بگیرد صحبت کند، هنوز نمیتواند تلفظ کلمات را بهدرستی بگوید. او ممکن است به جای milk بگوید “mil” یا برای ball بگوید “ba”. این کاملاً طبیعی است. با گذشت زمان، مهارتهای زبانی وی بهبود مییابد و سخنان او واضح و کامل خواهد شد. بعدها در حدود ۱۹ تا ۲۵ ماهگی ممکن است تقریباً ۵۰ کلمه را بگوید، عبارات دو کلمهای بگوید و تا ۳۰۰ کلمه را بفهمد!
وقتی زبان کودک خود را تقویت کنید، خیلی زود در خانه جعبهای سخنگو (کودک) خواهید داشت!