ما به عنوان والدین، ​​همیشه به دنبال بهترین چیزها برای فرزندان خود هستیم. ما می‌خواهیم آنها خوشحال شوند و ظرفیت بالقوهٔ خود را افزایش دهند اما چه اتفاقی می‌افتد که ما به بهترین شکل ممکن زندگی نمی‌کنیم؟ با استرس، نگرانی، عجله در زندگی روزمره، این الگو را برای فرزندان خود به وجود می‌آوریم. بچه‌ها مثل اسفنج‌اند و می‌توانند احساسات را حتی از درون رحم مادر درک کنند. این بدان معنی است که آنها توانایی جذب و درک چیزهای بعد از تولد را دارند؛ بنابراین چگونه می‌توانیم با خود بهتر رفتار کنیم و بهترین‌ها را به آنها منتقل کنیم؟ برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه ادامه دهید.

آیا تابه‌حال به خانه رسیده‌اید درحالی که آنچه را که در جاده دیده‌اید به یاد نمی‌آوردید؟  برای کار از خانه خارج شده‌اید و به خاطر نمی‌آورید که در هنگام بیرون آمدن در را قفل کرده‌اید یا نه؟

ما هم در خانه و هم در محل کار خود با روال معمول زندگی می‌کنیم بدون اینکه واقعاً به کاری که انجام می‌دهیم توجه کنیم. ما زمانی را برای “وقت ناهار” می‌گذاریم اما آیا  به فکر کارهایی هستیم که باید هنگام ناهار خوردن متوقفشان کنیم  یا در حال پاسخ دادن به نامه‌ها یا پیامک‌های تلفنی ناهار می‌خوریم؟

ما به عنوان یک انسان توانایی تفکر دربارهٔ گذشته، حال و آینده را داریم که یک نعمت واقعی است اما اغلب ذهن خود را به سمت جلسهٔ هیئت مدیرهٔ هفتهٔ گذشته پرت می‌کنیم یا به این فکر می‌کنیم که در تعطیلات چه کاری انجام خواهیم داد یا اینکه باید از فروشگاه چه چیزهایی را تهیه کنیم. معمولاً بیشترین افکار مکرر در ذهن ما ناشی از وسواس در مورد گذشته یا نگرانی در مورد آینده است.  بنابراین، برای حال چه اتفاقی می‌افتد؟

آیا به اتاق یا فضایی که اکنون در آن هستید فکر کرده‌اید؟  دما چگونه است؟ بوی اتاق شبیه چیست؟  بدن شما چه حسی دارد؟  آیا آرام است؟  آیا احساس ناراحتی می‌کنید؟ آیا معده شما خالی یا پر است؟  همهٔ این افکار، احساسات یا محرک‌ها در زمان حال قرار دارند. با زندگی در زمان حال، “هوشیاری” را تمرین می‌کنیم و از اینجا و اکنون آگاه هستیم.

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که تمرین آگاهی ذهن فقط با مدیتیشن قابل‌انجام است و ما با این دیدگاه و زندگی پر از کارها و فعالیت‌ها، فکر می‌کنیم که وقت مدیتیشن نداریم. این درست نیست. بله، یکی از راه‌های تمرین ذهن آگاهی، مدیتیشن است اما تنها راه نیست. هدف از ذهن آگاهی افزایش آگاهی ما از محیط اطراف و آگاهی بیشتر نسبت به آنچه در آن لحظه اتفاق می‌افتد است؛ بنابراین، این می‌تواند به عنوان تمرینی که در طول روز انجام می‌دهیم شروع شود و سپس هدف، تبدیل آن به یک روش جدید تفکر باشد. فقط در این صورت است که می‌توانیم افکار خود را بدون قضاوت مشاهده کنیم و آنچه را که اکنون اتفاق می‌افتد، بپذیریم.

مطالعات متعدد در مورد مؤسسات ملی بهداشت و دانشگاه‌ها، از جمله هاروارد، ثابت کرده‌است که انجام “ذهن آگاهی” به ما کمک می‌کند تا از زندگی خود احساس رضایت بیشتری داشته باشیم. با خوب رفتار کردن با خود و خوشحال و راضی بودن از زندگی‌مان، می‌توانیم خودآگاهی را در خود گسترش دهیم و آن را با اطرافیان خود نیز به اشتراک بگذاریم.

از نظر کارشناسان خودآگاهی:

  • روند عصبی عملکردهای اجرایی را افزایش می‌دهد.
  •  رابطه با خود و دیگران را بهبود می‌بخشد.
  •  تمرکز، خلاقیت و شفافیت را افزایش دهید.
  •  احساسات مثبت را افزایش می‌دهد.
  •  استرس را کاهش می‌دهد.
  •  خواب و استراحت را بهبود می‌بخشد.
  •  دردهای عضلانی را کاهش می‌دهد.
  •  اضطراب، نگرانی و ترس را کاهش می‌دهد.
  •  انعطاف‌پذیری ذهنی را افزایش می‌دهد.

به عنوان والدین، ​​تمرین ذهن آگاهی می‌تواند روابط ما را با شریک زندگی و فرزندانمان بهبود بخشد. علاوه‌براین ما می‌توانیم به تدریج آنها را نیز با ذهن آگاهی آشنا کنیم و درنتیجه، همهٔ ما می‌توانیم زندگی آگاهانه و شادتری داشته باشیم.

چگونه می‌توانم تمرین ذهن آگاهی را شروع کنم؟

ساده‌ترین راه برای شروع، تماس داشتن با حواستان است. به فعالیت‌هایی فکر کنید که روزانه انجام می‌دهید تا هنگام انجام دادن آنها با حواس خود ارتباط برقرار کنید. از آنها آگاه باشید.

راهنمایی‌های ساده:

  •  مسواک بزنید. طعم خمیر دندان چگونه است؟
  •  صبحانه بخورید. چه رنگ‌هایی را در بشقاب خود می‌بینید؟
  • در هنگام رانندگی به سمت محل کار، چه صداهایی را می‌توانید در خارج از ماشین بشنوید؟
  •  دوش گرفتن. صابون روی دستان شما چه حسی دارد؟
  •  لباس‌های خود را بشویید. بوی لباس چطور است؟

اینها چند نمونه از فعالیت‌هایی است که می‌توانید به صورت روزانه انجام دهید تا هوشیار بودن را تمرین کنید. این فعالیت‌ها کاری است که می‌توانیم خودمان و با بچه‌هایمان انجام دهیم. آن را به یک بازی تبدیل کنید! ببینید چه کسی می‌تواند رنگ بیشتری روی غذای خود ببیند، یا اینکه صدای چه نوع حیواناتی را می‌توانید در خارج از خانه بشنوید و چند رنگ را در غروب خورشید می‌توانید ببینید.

ما به عنوان والدین آگاه، قادر به آگاهی از خود هستیم و با فرزندان خود هماهنگ می‌شویم. معمولاً چه فعالیت‌هایی انجام می‌دهید که می‌توانید اقدامات خود آگاهی بیشتری کسب کنید؟ چه فعالیت‌هایی با بچه‌های خود انجام می‌دهید که آنها می‌توانند از دانستن آنچه تجربه می‌کنند لذت ببرند؟

 بچه‌های آگاه:

  •  قادر به  تمرکز بهتر هستند.
  •  آرامش را به جای اضطراب تجربه می‌کنند.
  •  با دیگران همدلی بیشتری دارند.
  •  روش‌های ماهرانه‌ای برای پاسخگویی به احساسات و مهارت‌های حل مسئلهٔ بهتری دارند.

 بیایید چارچوب‌ها و قواعد متداول را کنار بگذاریم و یک زندگی آگاهانه‌تر از زندگی فعلی را شروع کنیم!