آنچه در این مقاله میخوانید:
در اوایل زندگی کودکان، ما شاهد شفقت، همدلی و شوق آنان برای نزدیکی با بزرگترها هستیم اما برای اینکه این ویژگیها شکوفا شود و بچهها کاملاً بااخلاق بزرگ شوند، بزرگسالان باید در این امر به آن ها کمک کنند.
وقتی کودکان میتوانند با دیگران همدلی کنند، احتمالاً بعداً با داشتن روابط قویتر با دیگران، خوشبختتر و موفقتر خواهند شد. تلاش برای اهمیت دادن کودکان به دیگران و همسالانشان مهم است. دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه هاروارد به عنوان بخشی از پروژه مشترک «مراقبت» خود، چند راهکار برای تربیت کودکان مسول، محترم و با اخلاق عنوان کرده است.
1. در ایجاد روابط دوستانه با فرزندان خود تلاش کنید
اگر میخواهید فرزندانتان مسول باشند و به شما احترام بگذارند، رفتار مناشبی با انان داشته باشید و به نیازهای جسمی و عاطفی آنها توجه کنید، یک محیط خانوادگی پایدار و دوستداشتنی ایجاد کنید، محبت نشان دهید، درباره مواردی که برای آنها مهم است، صحبت کنید و از تلاشها و موفقیتهای آنها تعریف و قدردانی کنید.
2. یک الگوی اخلاقی متعالی باشید
کودکان با مشاهده میآموزند و چیزهایی را که بزرگسالان به آنها احترام میگذارند، تکرار میکنند. اطمینان حاصل کنید که در حال تلاش برای داشتن صداقت، انصاف و مراقبت کردن از رفتار خود هستید. مهم این است که وقتی در ارتباط با بچههایتان رفتار خوبی نشان نمیدهید، به عنوان یک الگو برای آنها، به اشتباه بودن کارتان اعتراف کنید و روی تغییر این رویه عملا کار کنید!
3- مراقبت از دیگران را در اولویت قرار دهید
بیشتر والدین میگویند پرورش کودکانی که به دیگران اهمیت میدهند، اولویتی اصلی برای آنان است، اما این موضوع چیزی نیست که فقط در خانه درباره آن صحبت شود. در اینمیان پرورش کودکان با رعایت موازین اخلاقی ارزشمند، راهی عالی برای اولویت دادن به مراقبت است؛ زیرا به آنها میآموزید که حتی در صورت سخت بودن، کار درست را انجام دهند، به تعهدات خود احترام بگذارند و برای آنچه به آن اعتقاد دارند، ایستادگی کنند.
۴- فرصتهایی برای تمرین مراقبت و سپاسگزاری فراهم کنید
مطالعات نشان میدهد، افرادی که به طور منظم نسبت به دیگران ابراز تشکر و سپاسگزاری میکنند، مفیدتر، دلسوزتر، سخاوتمندتر، شادتر و سالمترند. مهم است که کودکان مراقبت از دیگران و سپاسگزاری را یاد بگیرند، بنابراین ابزار قدردانی آنها را از افرادی که در کنارشان زندگی میکنند، فراهم کنید و با این کار به زندگی آینده آنها کمک کنید. ضمنا خوب است به فرزندان خود بیاموزید که به طور مرتب در خانه به بزرگترها کمک کنند و بخشی از وظایف کوچک زندگی خانوادگی را به آنها بسپارید.
5- دغدغه کودک خود را نسبت به همنوعان گسترش دهید
بیشتر کودکان به خانواده و دوستان نزدیک خود اهمیت میدهند. مهم این است که به کودکان کمک کنید تا در خارج از آن حلقه دوستان و خانواده نزدیک، احساس همدلی و مراقبت کنند. مثلاً با کودکی از یک کشور دور یا سادهتر از آن، کودکی که تازه به کلاس آمدهاست. به فرزندان خود کمک کنید تا در مورد تصمیمها و نحوه تأثیر آنها بر یک جامعه هوشیار باشند و آنها را تشویق کنید تا در مورد دیدگاهها و احساسات افرادی که ممکن است آسیبپذیر باشند و به یک دوست نیاز داشته باشند، تأمل کنند.
6. تفکر اخلاقی و زمینه دگیر شدن در جامعه را برای کودک تقویت کنید
کودکان به طور طبیعی به سؤالهای اخلاقی علاقهمند هستند. صحبت در مورد آنها و درگیر شدن در صورت وجود فرصت، میتواند به آنها در یادگیری و رشد کمک کند. با گوش دادن و کمک به کودک برای تفکر و حل معضلات اخلاقی، میتوانید به او کمک کنید تا یک متفکر اخلاقی شود. فرزندتان را تشویق کنید تا هدفی را که به آن علاقه دارد دنبال کند.
7. هوش هیجانی فرزندتان را توسعه دهید
به فرزندتان کمک کنید تا کنترل خود را به دست آورد و یاد بگیرد که چگونه احساسات خود را مدیریت کند. کودک خود را تشویق کنید که مرتب درباره احساسات خود صحبت کند، یاد بگیرد که آنها را بشناسد و از راههای سازنده با آنها کنار بیاید. اگر متوجه شدید کودک شما در شناسایی احساس خاصی مانند ناامیدی یا ناراحتی دچار مشکل است، برای آن موضوع خاص، نامی بگذارید و درمورد اینکه چرا چنین احساسی دارد صحبت کنید.
این هفت راهکار، چیزهایی است که همه ما میتوانیم از آن پیروی کنیم و رفتار کردن براساس آنها را در خانه تشویق کنیم.