آنچه در این مقاله میخوانید:
فرزندتان با گذراندن لحظات زندگی روزمرهاش با شما، که سرپرستش هستید، زبان را یاد میگیرد. خواندن کتاب، گفتوگوکردن و بازی کردن در این مرحله به او کمک میکند، اما برای تقویت مهارتهای زبانی او به طور خاص چه کاری میتوانید انجام دهید؟
باید توجه داشته باشید که مهارتهای زبانی خیلی زود و از همان بدو تولد رشد میکنند. نوزادان با صدا و حالت چهره خود با دیگران ارتباط برقرار میکنند. سپس با استفاده از آواهای بیمعنی و انجام حرکاتی، مانند اشاره کردن به آنچه میخواهند، منظور خود را میرسانند. نیازی نیست که به نوزادان به طور رسمی چیزی را آموزش دهیم، زیرا آنها با تقلید کردن و تعاملات دادوستدوار از پرستاران خود یاد میگیرند.
این در مورد مهارتهای اولیه زبان و سوادآموزی نیز صدق میکند، آن ها در جریان زندگی روزمره بهتر یاد گرفته میشوند. اما کارهایی که شما میتوانید در خانه انجام دهید،عبارتند از:
-
شروع با گفت و گو ، یعنی سادهترین اما احتمالاً مهمترین فعالیت:
صحبت با فرزندتان باعث افزایش دایره لغات وی میشود و به او کمک میکند تا بتواند جمله بسازد. در طول انجام کارهای روزمره با او صحبت کنید؛ مثلاً هنگام انجام فعالیتهای مشترک یا زمانی که برای قدم زدن به بیرون میروید.
-
کامل صحبت کنید:
هنگام صحبت کردن، کودک خود را به طرح سؤالاتی که برای پاسخ دادن به توضیح و پاسخی بیش از «بله یا خیر» نیاز دارند، تشویق کنید تا نظر خود را به اشتراک بگذارد؛ برای مثال اگر میبینید پرندهای پرواز میکند میتوانید بگویید: «به پرواز کردن آن پرنده نگاه کن! فکر میکنی کجا میرود؟ ».
-
به کلمات او با کلمات بیشتری پاسخ دهید:
به کوچولوی خود کمک کنید جملاتش را بسازد؛ برای مثال اگر او بگوید «برو بازی کن!» میتوانید پاسخ دهید و بگویید «بله، بیا بازی کنیم! آیا میخواهی برای بازی به بیرون برویم؟».
-
فرزندتان را مجبور کنید که خودش کارهایش را انجام دهد و کارهای جدیدی را امتحان کند و در طی انجام آنها، او را راهنمایی کنید:
برای مثال میتوانید از او بخواهید تا به شما کمک کند که لباسهای تازه شسته شدهاش را مرتب کنید.
-
برایش قصه بگویید:
اگر در حال خواندن کتابی باشید که وی انتخاب کرده است یا در حال ساختن داستانی هستید، درباره داستان و این که در چه زمانی و در کجا در حال وقوع است و چه شخصیتهایی در آن هستند، توضیح دهید.
-
قافیه سازی را فراموش نکید:
چه قافیه بسازید، چه آواز بخوانید، چه با هم شعر بخوانید، قافیهها گوش کودکان را برای شنیدن اصوات خاصی که کلمات را میسازند تقویت میکند. این کار یک قدم مهم برای رشد سوادآموزی است.