اگرچه قبلاً فرزندتان پیشرفت چشمگیری را در توانایی به یاد آوردن وقایع گذشته نشان داده است اما مغز کوچک او هنوز بسیار جوان است. کودکان نوپا میتوانند اطلاعات و خاطرات را ذخیره کنند اما از آنجا که مغز آنها، بهویژه هیپوکامپ و برجستگیهای مغزشان در حال رشد است، بازیابی خاطرات برای آنها بسیار سختتر از بازیابی خاطرات در بزرگسالان است. این بدان معنی است که اگرچه کودک ۳ سالهٔ شما نمیتواند بسیاری از جنبههای زندگی روزمره را به یاد بیاورد، خاطرات هرگز از دست نمیروند. روانشناس “دیما آمسو” از دانشگاه براون معتقد است که هر حافظه اساساً یک واحد از تجربه است و حتی اگر خاطرات خاصی فراموش شوند، کل حافظه، حتی از همان سنین پایین، اساس هویت هر فرد است.
هرچه زمان میگذرد و فرزند شما به بیشتر رشد خود ادامه میدهد، توانایی او در پردازش اطلاعات، تفکیک اطلاعات حسی، درک مفاهیم زمان و استفاده از زبان برای یادآوری تجارب گذشته نیز رشد میکند و همهٔ اینها به مهارتهای حافظهٔ او کمک میکند.
مانند بسیاری از مهارتهای دیگر، فعالیتهای بسیاری وجود دارد که میتوانید برای کمک به رشد حافظهٔ فرزندتان و تقویت آن انجام دهید. در ادامه چند پیشنهاد آمده است:
- روز خود را به یاد بیاورید. مشارکت خانواده در شرح وقایع روزانهٔ خود در زمان صرف غذا یا قبل از خواب، عادت خوبی است که میتواند علاوهبر تشویق مهارتهای گفتوگو، رشد زبانی و شناختی کودک را نیز تقویت کند.
- دو مغز بهتر از یكی همهچیز را به خاطر میآورد. پس از انجام فعالیتی مانند رفتن به خانهٔ یکی از اقوام و سر زدن به آنها یا گردش روزانه، با کوچولوی خود بنشینید و کارهایی را که انجام دادهاید و آنچه را که دیدهاید مرور کنید. کودک خود را با سؤالهای سرگرمکننده تحریک کنید.
- بازیهای حافظه مانند بازی با کارتهای به یاد آوردن با تصاویر را انجام دهید.
فقط به یاد داشته باشید که هرگز در مورد رشد حافظه، کودک خود را سرزنش یا در مقابل ناتوانی او در به یاد آوردن چیزی ابراز ناامیدی نکنید، در این سن طبیعی است که بچهها چیزهایی را فراموش کنند.