آنچه در این مقاله میخوانید:
بسیاری از خانمها نگران افزایش وزن در دوران بارداریاند اما اضافه وزن به مقدار مناسب نه تنها امری طبیعی است بلکه ضروری و مورد انتظار است. به طور متوسط ، زنان در طول بارداری میتوانند از ۱۱ تا ۱۵ کیلو اضافه وزن داشته باشند اما اگر قبل از بارداری اضافه وزن یا کمبود وزن داشته باشید، طبیعی است که کمی کمتر یا بیشتر وزن اضافه کنید. باوجوداین، افزایش وزن مناسب بسیار مهم است؛ زیرا تغذیهٔ کافی را به بدن مادر و کودک میرساند و همچنین ذخیرهٔ چربی کافی را برای شیردهی ایجاد میکند.
به خصوص در سه ماههٔ دوم بارداری که افزایش وزن بیشتر مشهود است اما عددی که بر نمایشگر وزنه میبینید نباید شما را ناامید کند. به جای تمرکز بر میزان وزن به دست آمده، روی داشتن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از سبزیجات، میوه، منابع مملو از کربوهیدرات (نان گندم کامل، ماکارونی، برنج، سیب زمینی) و پروتئین (گوشت بدون چربی یا پروتئین گیاهی) تمرکز کنید. این به بدن شما اجازه میدهد تا با سرعت آهسته و ثابت وزن اضافه کند.
تغذیهٔ سالم برای سلامتی شما و کودکتان بسیار مهم است. بارداری زمان شروع یا حفظ رژیم غذایی سنگین نیست. رژیم گرفتن برای کاهش یا جلوگیری از افزایش وزن میتواند شما و کودکتان را در معرض خطر قرار دهد؛ بنابراین مصرف گروههای غذایی مختلف را محدود نکنید و تمرکز خود را روی خوردن پنج وعدهٔ غذایی متعادل در روز (صبحانه، ناهار و شام بهعلاوهٔ دو میان وعده) بگذارید. به جای کالری در هر وعده، به محتوای مواد مغذی فکر کنید. اگر از غذای فرآوریشده که دارای چربی، قند و سدیم زیاد است خودداری کنید، واقعاً اشتباه نکردهاید. گوش دادن به بدن خود نیز مهم است. اگر گرسنه هستید، چیزی غنی از مواد مغذی بخورید و سعی کنید ولع مصرف را با گزینههای طبیعی سالم مانند کیک، برنج، کرهٔ بادامزمینی و توت فرنگی جایگزین کنید. فقط به یاد داشته باشید که اشکالی ندارد هرچند وقت یکبار، هر غذایی را که به آن ولع یا آن را دوست دارید بخورید!
در مورد افزایش وزن در دوران بارداری هیچیک از عددها دقیق نیستند. افزایش وزن مناسب، به وزن شما قبل از بارداری و نیازهای کودکتان بستگی دارد. پزشک میتواند به شما کمک کند اضافه وزن متناسب با وزن بدن خود را تعیین کنید اما در اینجا یک دستورالعمل کلی وجود دارد:
– کمبود وزن: به دست آوردن مقدار معقولی از وزن مخصوصاً در سه ماههٔ دوم و سوم که کودک بیشترین رشد را دارد بسیار مهم است. افزایش وزن مناسب باعث میشود کودک شما زودتر یا کمتر از حد متوسط به دنیا نیاید و از عوارض بدو تولد میکاهد.
– اضافه وزن: مهم نیست که بیش از حد وزن اضافه کنید؛ زیرا این امر میتواند دیابت بارداری و فشار خون را تحریک کند اما زمان آن نیست که سعی کنید وزن خود را کاهش دهید.
– وزن سالم: افزایش ثابت وزن در سه ماههٔ دوم و سوم مهم است. این معمولاً حاکی از ۳۰۰ کالری اضافی در روز در سهٔ ماهه دوم و حداکثر ۵۰۰ کالری در روز در سه ماههٔ سوم است.
– چندقلوها: اگر دو یا چند قلو باردار هستید، به یاد داشته باشید که به احتمال زیاد افزایش وزن شما کمی بالاتر از حد متوسط است.
وزن کجا میرود؟
در ادامه تقسیم تقریبی وزن براساس اعلام کلینیک مایو بیان میشود:
کودک: ۳ تا ۳.۵ کیلوگرم (۷ تا ۸ پوند)
افزایش حجم سینه: ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم (۲ تا ۳ پوند)
رحم بزرگ شده: ۱ کیلوگرم (۲ پوند)
افزایش حجم خون: ۱.۴ تا ۱.۸ کیلوگرم (۳ تا ۴ پوند)
افزایش حجم مایعات: ۱.۴ تا ۱.۸ کیلوگرم (۳ تا ۴ پوند)
جفت: ۰.۷ کیلوگرم (۱.۵ پوند)
مایع آمنیوتیک: ۱ کیلوگرم (۲ پوند)
ذخیرهٔ چربی: ۲.۷ تا ۳.۶ کیلوگرم (۶ تا ۸ پوند)