فراتر از سرگرمکننده بودن و تشویق به انجام دادن بازی تخیلی و جسمی، دوست بودن با بچههای دیگر و تعامل با همسالان یکی از عناصر مهم در رشد مهارتهای اجتماعی و عاطفی کودک پیشدبستانی شماست. براساس اعلام خدمات رشد همکاری دانشگاه جورجیا، داشتن تجارب مکرر با سایر کودکان میتواند به کودک شما کمک کند تا یاد بگیرد چگونه روابط متقابل اجتماعی را کنترل کند و شرایط چالشبرانگیز اما عادی، مانند منصفانه رفتار کردن، به اشتراک گذاشتن، تغییر دادن، تعیین و رعایت محدودیتها، سازش و همکاری با دیگران را تجربه کند.
اگرچه برای بعضی از بچهها دوست شدن با دیگر همسالانشان به طور طبیعی اتفاق میافتد اما ممکن است لازم باشد بچههای دیگر قبل از اینکه راحت باشند و دوستان جدیدی پیدا کنند، برخی از آزمون و خطاها را تجربه کنند. وقتی فرزندتان مهارتهای اجتماعی جدیدی را فراگرفت، صبور باشید و از او حمایت کنید و سعی کنید در مورد پیشرفت او بازخورد مفید و مثبتی داشته باشید. كمی تحسین كردن، لبخند زدن يا در آغوش كشيدن كودكان پيشدبستانی تا حد زيادی به آنها کمک میکند!
روانشناسان کودک و نویسندگان کتاب انتظار چه چیزی را باید داشت: سالهای نوپایی کودک، پیشنهادهایی را برای رشد مهارتهای اجتماعی کودک مطرح کردهاند که عبارتاند از:
- مهارتهای اجتماعی را به کودک خود بیاموزید. کودکانی که دوستانه رفتار میکنند، نوبت میگیرند، مهربانی نشان میدهند و ناامیدی را تحمل میکنند، بهراحتی دوست میشوند. به کودکتان کمک کنید این رفتارها را تشخیص دهند و به آنها نشان دهید که دیگران چه رفتارهایی انجام میدهند.
- نشان بدهید و بگویید. دربارهٔ مواردی که ممکن است بازی با بچههای دیگر یا پیدا کردن دوستان جدید را راحتتر کند، واضح و مشخص با او سخن بگویید؛ برای مثال، اگر به کودک خود دستور میدهید که با همبازیهای خود خوب رفتار کند، به او نشان دهید که این به معنای به اشتراک گذاشتن وسایل یا رعایت نوبت برای بازی یا حرف زدن، لبخند زدن یا گفتن “لطفا” و “متشکرم” است. اگر به فرزند خود میگویید که بازی بیش از حد تند یا پرخاشگرایانه، بچههای دیگر را از شما دور میکند، توضیح دهید که ضربه زدن یا گاز گرفتن باعث درد شما میشود و اینکه چگونه بچههای دیگر را ناراحت میکند. همچنین میتوانید در این زمان از فرصت استفاده کنید و عذرخواهی کردن با گفتن “متاسفم” را به کودکتان آموزش دهید.
- اعتماد، پشتیبانی و ثبات را الگوی خود قرار دهید. بچههای کوچک مهارتهای دوستی خود را از روابط خود با مادر، پدر و خواهر و برادر یاد میگیرند.
- تمرین، مهارتها را تکمیل میکند. کودکان برای به دست آوردن مهارتهای جدید باید خودشان چیزهای مختلف را امتحان کنند؛ بنابراین فرصت دادن به آنها برای تمرین دوستیابی ضروری است.