در حدود ۱۸ ماهگی کودک شما می‌تواند از ظروف و لیوان در زمان صرف وعده‌های غذایی استفاده کند. بااین‌حال، قبل از رسیدن به این مرحله، در ۸-۷ماهگی او شروع به استفاده از انگشتان خود برای برداشتن غذا می‌کند. اینجاست که قسمت سرگرم‌کنندهٔ غذا خوردن آغاز می‌شود. بیایید نگاهی به چگونگی پیشرفت این مهارت در ماه‌های بعد بیندازیم:

۱۲-۸ ماهگی

کودک شما از خوردن هرچیزی که جلوی او قرار دهید هیجان‌زده خواهد شد. آماده شوید، زیرا این ماه‌ها پر از ریخت‌وپاش و شلختگی خواهد بود. نگران نباشید اگر در ابتدا، او شروع به “بازی با غذا” کرده‌است؛ زیرا در حال آزمایش استقلال و کنترل خود است. به یاد داشته باشید که در این مدت، کودک تمام تلاش خود را در تقلید از عبارت‌ها و اقدامات سادهٔ شما می‌کند؛ بنابراین، به جای اینکه نگران شوید، با رفتار خود الگوی او باشید و به او بیاموزید که چگونه این کار را انجام دهد. ممکن است ناخوشایند باشد که به او اجازه دهید هربار که غذا می‌خورد، غذای خود را جست‌وجو کند اما سعی کنید هر فرصتی را مغتنم بشمارید. به این ترتیب او یاد می‌گیرد که خودش غذا بخورد.

در حدود ۱۰ ماهگی، فرزند شما یاد می‌گیرد که اشیا را فقط با انگشت شست و اشاره‌اش بگیرد؛ بنابراین، حتی اگر غذاها و مایعات را می‌ریزد یا اطراف را بهم می‌ریزد، سعی کنید به خاطر داشته باشید که او با این کار قدرت عضلات و هماهنگی را در حافظهٔ خود تقویت می‌کند. او همچنین در حال یادگیری نحوهٔ استفاده از حرکات برای درخواست کمک و در عین حال بررسی خود است. سعی کنید به او فضای آزمایش و یادگیری بدهید اما در عین حال به او اطمینان دهید که برای انجام دادن کاری که برای آن تلاش می‌کند، آنجا هستید تا به او کمک کنید.

در حدود ۱۲ ماهگی او شروع به درک نحوهٔ استفاده از چندین شیء برای رسیدن به مقصود مورد نظر خود می‌کند، از جمله یک لیوان برای نوشیدن آب. این بخشی از استقلال فزاینده اوست؛ بنابراین او را با نحوهٔ استفاده از ظروف مختلفی که برای کودک مناسب است آشنا کنید. حتی اگر او هنوز هم بلد نیست که خودش چگونه باید از آنها استفاده کند، به یادگیری ادامه خواهد داد. سعی کنید روزانه ۳-۲ بار در روز میان‌وعده به او بدهید تا در وعدهٔ بعدی خیلی گرسنه نباشد. همچنین درحالی نحوهٔ نشستن درست را در هنگام صرف میان‌وعده به او آموزش می‌دهید، اگر به او اجازه دهید هنگام غذا خوردن به بازی ادامه دهد، بسیار مفید است. غذاهایی را که به‌راحتی قابل برداشتن، جویدن و بلعیدن است، به او بدهید و از دادن غذاهایی که خطر معمول خفگی را به همراه دارند، مانند آجیل یا انگور، خودداری کنید.

۱۷- ۱۳ماهگی

در این سن، او بعد از دیدن شما هنگام استفاده از یک شیء، می‌داند چگونه از آن استفاده کند. برای تحریک و احساس استقلال در او، به او آموزش دهید که چگونه از ظروف مختلف استفاده کند. مطمئناً، او از اینکه از دست‌های خود استفاده می‌کند، بسیار هیجان‌زده خواهد شد و این نیز اشکالی ندارد. به شرطی که او این کار را به خوبی انجام دهد. قسمت مهم این است که او مدام یاد می‌گیرد که چگونه خودش به طور مستقل غذا بخورد و درنهایت از ظروف به روش مناسب استفاده کند. وقتی کودک غذایی را می‌پذیرد در رفتار با او انعطاف‌پذیر باشید؛ زیرا کودکان نوپا اغلب تمایلی به امتحان چیزهای جدید ندارند. اگر كودك شما از خوردن یك غذا امتناع می‌ورزد، لازم نیست كار بزرگی انجام دهید، فقط چند روز یا چند هفته دیگر امتحان كنید. حتماً از ظروف نشکن برای کودک استفاده کنید؛ زیرا ممکن است او در هنگام بی‌حوصلگی یا بی‌علاقگی نسبت به غذا، غذا یا بشقاب را به اطراف پرتاب کند. اگر این اتفاق افتاد حتماً به او بگویید این یک رفتار نادرست است.

در حدود ۱۵ ماهگی او حرکاتش را برای بردن غذا به سمت دهان خود کنترل می‌کند. او قادر خواهد بود قاشقش را پر کند و به طور مداوم به دهان خود ببرد. اگر از چنگال استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که دندانه‌های کُندی دارند. صبور باشید، اگرچه او کنترل بیشتری بر ظروف دارد، گاهی‌اوقات راه را اشتباه می‌رود و در آخرین ثانیه غذا را می‌ریزد. این کار را برای او آسان کنید و همه‌چیز را به اندازهٔ دهانش برش دهید. به او بگویید که خوب جلو می‌رود و به او کمک کنید تا توانایی‌های هماهنگی دست، مراقبت از خود و استقلال را ادامه دهد.

۲۴-۱۸ ماهگی

در این زمان، سرانجام ریختن غذا هنگام صرف وعده‌های غذایی به پایان می‌رسد. کودک شما قادر خواهد بود از قاشق، چنگال و یک لیوان در زمان صرف وعده‌های غذایی استفاده کند. بااین‌حال، هنوز مواقعی وجود دارد که ترجیح می‌دهد روی سوپ با انگشت خود نقاشی کند یا بشقاب خود را به یک فرش جادویی تبدیل کند. مواظب باشید که از دسر به عنوان جایزه استفاده نکنید و غذاهایی را که مدیریت آنها برای او آسان است مانند تخم‌مرغ یا سبزیجات پخته‌شدهٔ نرم را امتحان کنید. سعی کنید که او در زمان صرف وعده‌های غذایی نشسته باشد تا بتواند خودکنترلی را در خود تقویت کند و همیشه هنگام غذا خوردن بر او نظارت داشته باشید. با نشان دادن و نام بردن از انواع مختلف غذا و رنگ آنها، غذا خوردن را تعاملی و سرگرم‌کننده نگه دارید. به یاد داشته باشید که او در حال یادگیری کلمات جدید است؛ بنابراین از زمان صحبت و ارتباط با خانوادهٔ خود استفاده کنید. همان‌طور که کلمات و حرکات جدید را یاد می‌گیرد، می‌تواند زمان گرسنگی یا سیری و همچنین اولویت‌هایش را بیان کند. به خاطر داشته باشید که هر کودکی با سرعت خودش رشد می‌کند و شخصیت منحصربه‌فردی دارد. درحالی که برخی از کودکان آشفته غذا می‌خورند، برخی دیگر ممکن است هنگام ریختن غذا روی زمین یا از دیدن کمی لکه روی دستشان ناراحت شوند. به تمرین ادامه دهید، کم‌کم استقلال، هماهنگی دست، زبان و مهارت‌های او رشد می‌کند. همچنین خواهید دید که چگونه این مسئله بر توانایی‌های مراقبت از خود در هنگام لباس پوشیدن نیز تأثیر می‌گذارد.