یکی از برجسته‌ترین توصیه‌هایی که به عنوان یک مادر باردار دریافت خواهید کرد این است که استرس برای شما و کودکتان مضر است. اما چه ارتباطی بین استرسی که ممکن است احساس کرده باشید و رشد کودک شما وجود دارد؟ و استرس بیش از حد چقدر می‌تواند مخرب باشد؟ آیا باید بیشتر نگران این موضوع باشید؟ در این مقاله، ما قصد داریم توضیح دهیم که علم دراین‌باره چه می‌گوید و معنای آن برای شما و کودکتان چیست.

برای درک نقش استرس در بدن باید در مورد کورتیزول صحبت کنیم. کورتیزول یک هورمون استروئیدی مهم است که بدن آن را برای شروع برخی از عملکردهای متابولیکی تولید می‌کند. با سیستم ایمنی بدن ارتباط برقرار می‌کند، به تحمل کردن خاطرات وقایع مهم کمک می‌کند و ساعت بیولوژیکی داخلی را تنظیم می‌کند. به ما در بیدار شدن کمک می‌کند و در طول روز کاری، ما را فعال نگه می‌دارد. این امر همچنین تا حدی مسئول هجوم انرژی است که هنگام اضطراب دریافت می‌کنیم، یا هنگامی که ناگهان دچار مشکل می‌شویم و یک عکس‌العمل سریع به این مشکل  نشان می‌دهیم. اگر مقدار کم آن در طول روز نباشد، نمی‌توانیم زندگی خود را ادامه دهیم. همچنین در دوران بارداری به رشد ریه‌های کودک کمک می‌کند.

جدا از فواید آن، دوز بیش از حد کورتیزول سمی است. وقتی سطح کورتیزول بالا بماند، بدن می‌داند که ما مدت طولانی است که بیش از حد تحت فشار بوده‌ایم و این می‌تواند منجر به مشکلات انسولین، بی‌خوابی، فشار خون بالا، پاسخ ایمنی ضعیف و خستگی شود و این موارد هرکدام می‌توانند مانع از رشد مناسب کودک شوند. مؤسسات معتبری مانندUCLA  بیش از دو دهه است که در حال بررسی ارتباط بین افزایش کورتیزول در خون مادر و سطح کورتیزول کودک هستند؛ زیرا این ماده از طریق جریان خون مادر به جفت می‌رسد.

اما باید بدانید که افزایش کورتیزول به این دلیل اتفاق نمی‌افتد که شما چند روزی نگران چیزی هستید. وقتی هفته‌ها یا ماه‌ها بدون وقفه استرس زیادی را تجربه می‌کنید، کورتیزول می‌تواند برای شما و کودکتان مشکل‌ساز شود؛ یعنی وقتی خود را در مورد مشکلات خانوادگی، مشکلات مالی یا شغلی، از دست دادن یکی از عزیزانتان، یک فاجعهٔ طبیعی یا سایر مشکلات بزرگ مضطرب و خسته می‌بینید. در این صورت، شما باید با پزشک خود صحبت کنید یا به یک روان‌شناس یا مشاور ارجاع داده شوید.

مقصود ما این است که شما نگران نباشید که مشغله‌های گاه‌وبیگاه رشد کودک شما را متوقف ‌کند یا فکر ‌کنید که اگر استرس بگیرید ممکن است زایمان زودرس داشته باشید. مثل همیشه، بهترین کار این است که استرس خود را کنترل کنید. برای یافتن برخی پیشنهادهای کاربردی برای کمک به شما در کاهش استرس و افزایش آرامشتان، می‌توانید به بخش کاتالوگ ما مراجعه کنید.