هرچه موعد تولد کودک شما نزدیک و نزدیک‌ترمی‌شود، زمان تصمیم‌گیری دربارهٔ انتخاب روش زایمان نیز برای شما کمتر می‌شود. موارد بسیاری وجود دارند که باید برای آنها قبل از زایمان برنامه‌ریزی شود اما مهم‌ترین تصمیم ممکن است این باشد که آیا شما می‌خواهید زایمان طبیعی انجام دهید یا سزارین. هر دو گزینه‌ موافقان و مخالفانی دارد، به خواندن ادامه دهید تا بفهمید کدام‌یک برای شما و کودک شما بهترین است.

زایمان طبیعی چیست؟

زایمان طبیعی شامل مداخلات پزشکی مانند سزارین، اپیزیوتومی، ون توس یا پنس نیست. زایمان طبیعی هیچ نوع بیهوشی‌ای ندارد و می‌تواند در بیمارستان، در یک مرکز زایمان یا در خانه انجام شود.

جوانب مثبت و منفی زایمان طبیعی

جوانب مثبت جوانب منفی
* توانایی حرکت درحالی که مادر کنترل روند را به عهده دارد و میتواند به بدنش گوش دهد.

* محیط کنترل‌شده با موسیقی و سایر چیزهایی که مادر ممکن است انتخاب کند.

* امکان انتخاب اینکه چه کسی در اتاق باشد.

* آزادی انتخاب محل تولد (بیمارستان، خانه، مرکز زایمان).

* دردناک‌تر از گزینه‌های دیگر.

* اگر در خارج از بیمارستان انجام شود، هرگونه عارضه‌ای می‌تواند مادر و کودک را در معرض خطر قرار دهد.

*  ماماها گاهی‌اوقات بیش از یک بیمار دارند و همیشه نمی‌توانند جانشین خود را تضمین کنند.

* بواسیر، اشک در ناحیه پرینه، مشکلات روده و بی‌اختیاری ادرار از عوارض این نوع زایمان است.

آیا این انتخاب برای من مناسب است؟

بسیاری از مادران زایمان طبیعی را انتخاب می‌کنند؛ زیرا آنها معتقدند این امر باعث می‌شود احساس نزدیکی و ارتباط بیشتری با فرزند خود داشته باشند. برخی دیگر می‌ترسند که اثرات داروهایی که برای سزارین اضطراری استفاده می‌شود به جفت منتقل شود و به کودک آسیب برساند. هیچ یک از این ادعاها از نظر علمی اثبات نشده است اما مهم این است که از غرایز خود پیروی کنید. اگر شما و ارائه‌دهندهٔ خدمات بهداشتی درمانی احساس می‌کنید که می‌توانید بدون دارو، زایمان را کنترل کنید، این گزینه می‌تواند برای شما مناسب باشد.

زایمان دارویی چیست؟

زایمان دارویی به هر زایمانی گفته می‌شود که با کمک دارو به شما کمک کند تا قسمت‌هایی از بدن را در طول فرایند زایمان شل کنید یا کمک کند کمتر درد بکشید. انواع مختلفی از داروها وجود دارد که به طور معمول در هنگام زایمان استفاده می‌شود:

  • اپیدورال – این داروی بی‌حسی موضعی است که درد از کمر به پایین را کاهش می‌دهد. این دارو از طریق کمر تجویز می‌شود و می‌توان مقدار آن را به میل خود کم یا زیاد کرد.
  • مسکن – این مسکن‌ها درد کل بدن را تسکین می‌دهند و معمولاً با لولهٔ IV منتقل می‌شوند. آنها می‌توانند از داروهای خفیف مانند استامینوفن گرفته تا داروهای قوی‌تر مانند پتیدین (مشابه مرفین) باشند.
  • Spinal Blocks – اثر داروی انسداد ستون فقرات مانند اپیدورال است. دارو (به طور معمول لیدوکائین یا فنتان یل) مستقیماً به مایع نخاعی تزریق می‌شود اما اثر آن فقط حدود یک تا دو ساعت طول می‌کشد.
  • گزینه‌های دیگر – باتوجه به صلاحدید پزشک و بیمارستانی که زایمان می‌کنید، ممکن است گزینه‌هایی مانند اکسید نیتروژن، آرام‌بخش‌ها یا در موارد نادر، بیهوشی عمومی داشته باشید.
  • یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ در استنفورد نشان داد که ۷۱ درصد از زایمان‌های واژینال دارویی است و این رقم در دههٔ گذشته رو به افزایش است.

جوانب مثبت و منفی زایمان دارویی

جوانب مثبت جوانب منفی
* این زایمان بدون درد خواهد بود

* یک متخصص حرفه‌ای آموزش‌دیده در کنار شماست و در صورت بروز عوارض یا شرایط اضطراری، در یک محیط استریل‌شده قرار خواهید گرفت.

* مقدار داروها را می‌توان کم یا زیاد کرد.

* در صورت لزوم استفاده از سایر داروها، پزشک می‌تواند آنها را تجویز کند.

* عوارض جانبی دارو.

* داروهای اپیدورال و انسداد ستون فقرات می‌توانند بسیار دردناک باشند.

* برخی از داروهای داخل وریدی ممکن است به نوزاد منتقل شوند و باعث عوارض جانبی شوند.

* کنترل کمتری بر محیطی که کودک شما در آن متولد می‌شود، دارید.

آیا این انتخاب برای من مناسب است؟

بارداری همان‌طور که می‌دانید کار بسیار مشکلی برای بدن است و بعضی از خانم‌ها فقط برای ترس از زایمان بچه‌دار نمی‌شوند. بعضی از مادران از حضور در بیمارستان و وجود پزشک، پرستار و پرسنل احساس بهتری دارند. در حقیقت، بسیاری از مادران احساس می‌کنند که داروهای ضد درد به آنها کمک می‌کند تا ارتباط بهتری با کودک خود داشته باشند. آنها ممکن است اعتقاد داشته باشند که لازم است تجربه‌ای بدون درد داشته باشند تا بتوانند کاملاً با همسر و نوزادشان ارتباط برقرار کنند.

تصمیم خود را بگیرید

زایمان فرایندی پیچیده است. همراه با شریک زندگی و متخصص سلامتی خود، قبل از تصمیم‌گیری در مورد نحوهٔ زایمان، باید عوامل زیادی را در نظر بگیرید؛ از جمله سلامت عمومی، ساختار لگن، اندازه، وزن و موقعیت کودک و همچنین میزان تحمل شما نسبت به درد زایمان.

با این حال به یاد داشته باشید که بعضی اوقات حتی بهترین تصمیم‌ها نیز طبق برنامه پیش نمی‌روند و طبیعت راهی متفاوت از برنامه‌ریزی ما را پیش می‌گیرد؛ بنابراین حتی اگر شما به سزارین اورژانسی نیاز داشته باشید، یا در نهایت در طی مراحل زایمان به دارو احتیاج داشته باشید، نکتهٔ مهم این است که مادر و کودک در نهایت این دوره را به سلامت طی کنند.

در آخر این تصمیم شماست. شما باید اولویت‌ها و برنامه‌های خود را به همهٔ افراد درگیر شامل شریک زندگی، ارائه‌دهندهٔ خدمات بهداشتی، بیمارستان یا مرکز زایمان توضیح دهید. با دانستن اینکه چه تصمیمی گرفته‌اید و چه مقدار آگاهانه تصمیم گرفته‌اید، احساس بهتری خواهید داشت.