دانشگاه اطفال آمریكا بیان کردهاست كه بین ۳۶ تا ۴۸ ماهگی، كودكان مهارتهای استدلال مفهومی خود را تقویت میکنند. این مهارتها برای دستهبندی اطلاعاتی که کودکان از محیط کسب میکنند و سازماندهی آنها با توجه به ویژگیهای هر شیء بسیار مهم است.
بخش عمدهای از استدلال مفهومی شامل درک مهارتهای ریاضی ضمنی در پس تفاوتها، شبیهسازیها و روابط بیشتر مقابل کمتر است. در حدود این سن، کودک شما برای درک مفاهیم اندازه (بزرگ در مقابل کوچک)، مسافت (نزدیک در مقابل دور)، سرعت (سریع در مقابل آهسته)، قد (بلند در مقابل کوتاه) ، وزن (سنگین در مقابل سبک) و ترتیب (اولین در مقابل آخرین) بسیار تلاش میکند. جدا از اشاره به این ویژگیها، زمانی که کودک شما شروع به مشاهدهٔ آنها میکند، مهم است که درک او را از مفاهیم عددی سازماندهندهٔ این مهارتها تشویق کنید (به معنی اینکه هرکدام از این مفاهیم یک ما به ازای عددی نیز دارند؛ برای مثال وقتی کودک مفهوم قد بلند را یاد میگیرد، یادگیری ما به ازای عددی این مفهوم نیز همانقدر مهم است).
در ادامه چند نکته و پیشنهاد در مورد چگونگی استفاده از مفاهیم ریاضی ضمنی هنگام صحبت در مورد امور روزانهٔ خود یا توصیف چیزی که مشاهده میکنید، آورده شده است:
- به اعدادی که در زندگی روزمره میبینید، اشاره کنید، مانند شمارههای تلفن همراه، ساعت، آدرسها، تابلوهای نصبشده در خیابان و غیره.
- تعداد پلهها، خانهها، درختان و غیره را بشمارید.
- برای علامتگذاری قد کودک خود از نمودار رشد استفاده کنید. برای کودک توضیح دهید که چه کاری انجام میدهید.
- هنگام آشپزی یا پختوپز، بر فرزندتان نظارت کنید و از او بخواهید در انجام کارهای ساده مانند پر کردن ظروف از مواد لازم برای آشپزی یا مخلوط کردن موادغذایی، نحوهٔ اندازهگیری و کمک به رعایت نظم و ترتیب شما هنگام افزودن مواد، به شما کمک کند.
- دربارهٔ فعالیتهایی که در لحظات خاصی از روز اتفاق میافتند، مانند “وقتی بیرون هوا تاریک است ما شام میخوریم و سپس به رختخواب میرویم” صحبت کنید تا به رشد احساس و پیشرفت فرزندتان کمک کنید.
- بازیهایی را انجام دهید که توجه به اشکال، رنگها و اندازهها را تشویق میکند، مانند بازی “منِ جاسوس”.
- برای یک وعدهٔ غذایی، غذاهایی با شکلهای مختلف تهیه کنید و با هم توجه کنید که مثلاً شکل کراکرهای مربعی با برشهای موز یا پنیر رشتهای متفاوت است.