آنچه در این مقاله میخوانید:
آیا کودک شما بر مهارت نشستن و سینهخیز رفتن تسلط دارد؟ پس او احتمالاً بهزودی آمادهٔ ایستادن روی پاهایش خواهد بود! یادگیری ایستادن یک مرحلهٔ مهم در مسیر اولین قدمهای کودکتان است.
قبل از اینکه کودک شما ایستادن را بیاموزد، باید قدرت عضلات و هماهنگی خود را به دست آورد و ابتدا قادر به غلتیدن و نشستن باشد. هنگامی که کودک شما این مهارتها را فراگرفت، آمادهٔ ایستادن خواهد شد. کودک برای ایستادن به قدرت عضلانی بیشتری در پاهایش نیاز دارد تا با استفاده از آن قدرت، بتواند نحوهٔ خم شدن زانوهایش را بیاموزد و تعادل بدن خود را با توجه به وزنش حفظ کند.
کودک من چه موقع ایستادن را یاد میگیرد؟
در حدود ماه ۴ تا ۷ ماهگی متوجه خواهید شد که کوچولویتان زمان بیشتری تلاش میکند تا بتواند مستقل بنشیند. این فرصتی عالی برای شماست که به او کمک کنید بتواند برای اولینبار بلند شود. درحالی که نشستهاید او را بهآرامی از بازوها به سمت بالا بکشید. در ابتدا متوجه خواهید شد که کودک شما میتواند در جای خود بایستد اما به کمک و پشتیبانی زیادی نیاز دارد. در حدود ۶ ماهگی، کودک ممکن است بتواند وزن خود را روی پاهایش تحمل کند و به طور فعال بالا و پایین بپرد؛ بنابراین سعی کنید این کار را روی یک سطح سفت مانند کف زمین انجام دهد.
بین ماه ۶ تا ۹ ماهگی ممکن است کودک سعی کند خود را بالا بکشد و فقط برای چند ثانیه قبل از افتادن به پشت، موفق شود بایستد. به یاد داشته باشید که در این مرحله مراقب کودکتان باشید. اگرچه او ممکن است یاد بگیرد که چگونه خیلی سریع بایستد، دوباره نشستن مسئلهٔ دیگری است. ممکن است کودک خود را درحالی پیدا کنید که به وسایل خانه چسبیده است و حتی گریه میکند؛ زیرا او نمیتواند نحوهٔ دوباره نشستن را بفهمد. در ایجاد این تغییر به او کمک کنید. به جای اینکه او را بلند کنید و دوباره بنشانید، به کودک نشان دهید که چگونه زانوهایش را خم کند. سپس او را تشویق کنید که دوباره امتحان کند و به او اطمینان دهید که مشکلی برایش پیش نخواهد آمد.
به محض فرارسیدن اولین سالگرد تولدش، کودک شما احتمالاً میتواند خودش بایستد و آمادهٔ برداشتن اولین قدمهایش خواهد بود. همیشه به یاد داشته باشید که نوزادان با سرعتهای مختلفی رشد میکنند و اگر نگران رشد جسمی کودک خود هستید، حتماً با پزشک متخصص اطفال دراینباره صحبت کنید.
چگونه میتوانم به کودکم کمک کنم ایستادن را یاد بگیرد؟
- در مسیر او اسبابواثاثیهای ایمن (مبلمان و ..) قرار دهید تا بتواند خودش را بالا بکشد. به یاد داشته باشید که کوچولوی شما سعی خواهد کرد خود را با هر چیزی که در دسترس است، بالا بکشد؛ بنابراین مطمئن شوید که مبلمان خانه قطعات محکمی دارند و کودک میتواند بدون اینکه آن قطعات بشکنند یا پایین بریزند به آنها آویزان شود. در خانه، محیطی امن برای کودک فراهم کنید تا بتوانید از حوادث ناگوار جلوگیری کنید.
- برای آموزش تعادل به کودک از پلهها استفاده کنید. همه چیز برای یادگیری ایستادن، به اعتمادبهنفس و تعادل بستگی دارد! ارتفاع کوتاه یک پله آن را به مکانی مناسب برای تمرین کودک تبدیل میکند تا بتواند مهارت بالا کشیدن خود را تقویت کند؛ کودک خود را در حالت نشسته در کنار پله قرار دهید و با استفاده از لبهٔ پله او را تشویق کنید تا خودش را بالا بکشد. در هنگام انجام این تمرین، همیشه در کنار کودک حضور داشته باشید و از او مراقبت کنید.
- اسباببازیهای او را در ارتفاعی بالاتر آویزان کنید. با قرار دادن چند اسباببازی روی مبل، کودک خود را به ایستادن تشویق کنید. وقتی او بتواند خود را بالا بکشد، آنقدر شیفتهٔ این اسباببازی میشود که برای مدت طولانی در آنجا میایستد و این به او کمک میکند حفظ تعادل را تمرین کند.
- کودک خود را بالا و پایین کنید. به کودک خود کمک کنید بایستد و در مقابل شما قرار بگیرد. سپس درحالی که دستان او را نگه داشتهاید کمک کنید بالا و پایین بپرد. این فعالیت هم برای شما و هم برای کودک سرگرمکننده است و به او کمک میکند تا عضلات پاهایش را تقویت کند و یاد بگیرد چگونه زانوهایش را خم کند.