آنچه در این مقاله میخوانید:
آیا گوش دادن به تلویزیون، مثل گوش دادن به صدای والدین مفید است؟ تحقیقات به ما نشان داده، حرفزدن با صدای بلند و شمرده حرفزدن با کودک، برای تقویت مهارتهای شناختی و زبان او مفید است. میدانیم کودک بید از طریق حس شنوایی در معرض کلمات مختلف قرار بگیرد، میان آنها ارتباط پیدا کند و حرفزدن را اینگونه بیاموزد.
بسیاری از والدین این سؤال را دارند: حالا که قرارگرفتن در معرض کلمات ضروری است، پس صدای تلویزیون هم برای کودکمان مفید است؟ در ادامه، به این مسئله می پردازیم.
صدای پسزمینه برای یادگیری مضر است!
آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند، کودکان زیر 2 سال بههیچوجه تلویزیون تماشا نکنند. بسیاری از والدین می دانند که تماشای تلویزیون در ماههای اول بعد از تولد، برای نوزاد مفید نیست، اما بااینحال، وقتی میخواهند مشغول کاری مثل ظرفشستن یا آشپزی شوند، بدشان نمیآید بچه را با تصاویر مهیج انیمیشنها و برنامههای مختص کودکان سرگرم کنند.
دراینباره، بیشتر بخوانید:
همهی زبانهایی که به گوش میرسند، از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند. زبان، برای آنکه مفید باشد و در کودک منجر به یادگیری شود، باید وجه انسانی، اجتماعی و عاطفی داشته باشد. یعنی ذهن کودک، کلمات را از حرفهای افرادی به خاطر می سپارد که با آنها رابطهای عاطفی و نزدیک دارد، نه از تلویزیون.
گوش دادن به تلویزیون، نهتنها به یادگیری زبان و کلمات کمک نمیکند، بلکه بهعنوان یک نویز و زیردا، حواس نوزاد را پراکنده میکند.
تحقیقات در آمریکا نشان داده، کوکانی که بیشتر در معرض صدای تلویزیون هستند، از هوش کلامی پایینتری نسبت به همسالانی که بیشتر با اعضای خانواده در ارتباط بودند، برخوردار شدند.
گوش دادن به تلویزیون چه فرقی با گوش دادن با گویندهی حاضر در خانه دارد؟
گوش دادن به تلویزیون و هر رسانهی دیگر، یک فعالیت منفعلانه است و نمیتواند منجر به یادگیری زبان شود. فرض کنید می خواهید زبان دوم یاد بگیرید. آیا روشنماندن تلویزیون در همهی ساعات شبانهروز به شما کمک میکند؟ درحالیکه مشغول تاکردن لباسها توی کشو هستید، گوش دادن به تلویزیون چه کمکی به شما میکند؟ این یک برخورد منفعلانه با زبان است.
یادگیری زبان، از طریق توجه، تمرکز، تفکر و مشارکت فعال بهدست میآید. شما باید وقتی فرد با زبان دوم حرف میزند، به حالات چهره، زبان بدن، احساسی که از صورتش دریافت می کنید و لحن و تُن صدایش توجه کنید. مغز، از برقراری ارتباط با همهی اینهاست که به درک زبان جدید میرسد. به همین خاطر است که خواندن هرروزهی دیکشنریها، برای یادگیری زبان، کمک خیلی زیادی به آدمها نمیکنند.
گوش دادن به تلویزیون توسط نوزاد، راه مفیدی برای یادگیری کلمات نیست. چراکه بین نوزاد و گویندهی ان کلمات، هیچگونه ارتباط حسی و دیداری بامعنایی وجود ندارد و کلمات، با زیرصدا و سروصدای محیطی تفاوت چندانی برای کودک ندارند.
تحقیقات نشان داده مکالمهی مستقیم و حضوری بهترین راه برای یادگیری زبان و کلمات است و گوش دادن به تلویزیون، منجر به یادگیری ضعیف و ناقص زبان میشود. بنابراین، جای روشنکردن شبانهروزی تلویزیون، ارتباط شخصی تان را با کودک تقویت کنید و حداقل موسیقی ملایمی برایش پخش کنید، تا احساس بهتری داشته باشد، جای آنکه زیر آوار کلماتی قرار بگیرد، که برایش کاملاً بیمعنا هستند.
یکی از بهترین راهها برای تقویت مهارت زبانی کودک، این است که در طول روز وقتی را کنار بگذارید و با فرزندتان با صدای بلند و شمرده یک عمل سادهی روزانه را توضیح دهید. مثلاً وقتی لباسهایش را در میآورید، این کار و مراحلش را شمردهشمرده توضیح دهید و همزمان اسم هر شی یا کاری را که میآورد، به آن اشاره کنید.
یکی از بخشهای پرطرفدار اپلیکیشن آوک، بخش مهارتهای زبانی است که در آن، ویدیوهای بسیاری متناسب با نیاز هر کاربر وجود دارد و قدمبهقدم تمرینهایی برای تقویت مهارتهای زبان ارائه میدهد. در سایت آوک هم، این بخش با مقالات بسیاری وجود دارد. روی اینجا کلیک کنید و وارد بخش مهارتهای زبانیِ سایت آوک شوید.