آنچه در این مقاله میخوانید:
حتماً چنین تعابیری را شنیدهاید که «باید به اندازهی دو نفر غذا بخوری». ممکن است دورهی بارداری با برنامهی وزن کمکردن شما همزمان شده باشد. آیا باید به کاهش وزنتان ادامه دهید، یا بنا به بارداری، باید رژیم غذاییتان را عوض کنید؟ در این یاداشت، بهسراغ پاسخ به این پرسشها میرویم.
وزن کمکردن در دورهی بارداری
بهطور کلی، پزشکان و متخصصان، وزن کمکردن بهصورت عمدی در دورهی بارداری را توصیه نمیکنند. بهندرت پیش میآید سلامت جنین بهخاطر افزایش وزن بهخطر بیفتد؛ اگر چنین شود، پزشک به شما کاهش وزن را توصیه میکند. در غیر اینصورت، برای حفظ سلامتی جنین، معمولاً کاهش وزن توصیه نمیشود.
بهصورت کلی، دستورالعملهای علمی موجود، وزن کمکردن در دورهی بارداری را کار درستی نمیدانند. اگر وزن مادر خیلی زیاد باشد، ممکن است برای او برنامهی کاهش وزن در دستور کار قرار بگیرد. البته در این موارد هم، بیشتر پزشکان مادر را به حفظ وزن فعلی تشویق میکنند.
برای کودک ضرر دارد؟
وزن کمکردن مادر، میتواند به قسمت محدودشدن رشد جنین تمام شود. همچنین زنانی که در دورهی بارداری اصرار به کاهش وزن دارند، بیشتر مستعد زایمان زودرس هستند.
در موارد نادری، تلاش مادر برای کاهش وزن و لاغری منجر به مرگ جنین شده است.
چرا نباید در دورهی بارداری، وزن کم کرد؟
قابل درک است که تغییرات گسترده در ظاهر شما، ممکن است برایتان آزاردهنده باشد. تلاش برای لاغری و برگشتن به حالت عادی، یک مکانیزم ذهنی برای بازگشتن به وضعیت مطلوب است و تا حد زیادی طبیعیست. اما باید در نظر داشته باشید خیلی بعید است کاهش وزن شما، هیچگونه آسیبی به سلامتی فرزندتان وارد نکند.
بهطور کلی و بر اساس ارزیابیهای انجامشده، مضرات وزن کمکردن در طول دورهی بارداری، بیشتر از فواید آن ارزیابی ش شده است.
اگر قصد بچهدارشدن دارید، بهترین زمان برای لاغری، قبل از بارداری است.
از چه زمانی میشود کاهش وزن را شروع کرد؟
بهطور معمول، از چند هفته بعد از زایمان میشود برنامهی غذایی کاهش وزن را اجرا کرد. البته بهطور طبیعی، از چند هفته بعد از زایمان، وزن کم میکنید. مهمترین نکته در ارتباط با کاهش وزن بعد از زایمان، تدریجیبودن آن است.
متخصصین توصیه میکنند کاهش وزن بعد از زایمان، با شیب کم و بهتدریج انجام شود. چرا که بدن در دورهی نقاهت پس از بارداری و شیردهی، به مواد مغذی نیاز دارد و رژیمهای قوی و محدودکننده ممکن است منجر به افت مواد مغذی در بدن ماد و نوزاد شود.
در دورهی بارداری، تا چه اندازه افزایش وزن طبیعی بهحساب میآید؟
اصطلاحی با عنوان «شاخص تودهی بدنی» (bMI) وجود دارد که وضعیت وزن شما را نسبت به قدتان میسنجد. زنان، در طول بارداری افزایش وزنهای متفاوتی دارند. برای هر فرد، میزان مشخصی از افزایش وزن طبیعی بهحساب میآید. مبنای این محاسبه، همان شاخص تودهی بدنی است.
به عبارت دیگر، برای هر شاخص تودهی بدنی، حدی از افزایش وزن در بارداری طبیعی شناخته شده است. پس نخست باید شاخص تودهی بدنیتان را محاسبه کنید.
شاخص تودهی بدنی، با تقسیمکردن وزن بر حسب کیلوگرم بر مجذورِ قد (قد ضربدر قد) بر حسب سانتیمتر بهدست میآید.
برای محاسبهی آنلاین شاخص تودهی بدنی و مشاهدهی جدول شاخصهای نرمال، روی اینجا کلیک کنید.
محدودهی ایمن و ایدهآل شاخص تودهی بدنی، 18 الی 25 است. اگر این شاخص برای شما بین 25 تا 30 قرار دارد، اضافه وزن دارید. بالاتر از 30، وارد دورهها و مرتبههای مختلف چاقی میشود. قبل از حاملگی، تودهی بدنیتان چند بوده؟ با توجه به آن، به مقادیر طبیعی افزایش وزن در دورهی بارداری توجه کنید:
- شاخص تودهی بدنی زیر 18، قبل از حاملگی: 12 تا 16 کیلوگرم اضافه وزن در بارداری، طبیعی است.
- شاخص 18 تا 25: 14 تا 17 کیلوگرم اضافه وزن طبیعی است.
- شاخص 25 تا 30: 7 تا 12 کیلوگرم اضافهی وزن طبیعی است.
- شاخص بالای 30: 5 تا 9 کیلوگرم اضافه وزن طبیعی است.
- آوک، علاوهبر مهارتهای مختلف مورد نیاز کودک، به مراقبتها و نکات بارداری به تفکیک هفتههای مختلف میپردازد. برای پیوستن به خانوادهی آوک، کلیک کنید.