آنچه در این مقاله میخوانید:
خلاصه
مهارتهای پریدن، همزمان بسیاری ازعضلات را درگیر میکنند. در این مقاله، اطلاعاتی دربارهی مهارتهای پریدن ارائه خواهیم کرد و بعد، به تمرینهایی برای تقویت این مهارتها خواهیم پرداخت.
پرش؛ تعریف، مراحل و انواع آن
بر اساس کتاب معروف Fundamental Motor Patterns، نوشتهی Ralph Wickstrom، پرش، یک مهارت حرکتیِ اساسی است که شامل انتقال وزن از یک یا هر دو پا به هر دو پا است، که یکآن، لحظهی نیمهپروازی را شامل میشود. ما میتوانیم پرش را به سه فعالیت و مرحلهی جداگانه و در عین حال وابسته به یکدیگر تقسیم کنیم: خیز، پرواز و فرود. بهعنوان والدین کودک، احتمالاً بسیار بیشتر از دو مرحلهی اول، رویِ فرود ایمن متمرکز میشوید.
در بحث مهارتهای پریدن، همواره دو نوعِ متداولِ آن را در نظر میگیریم: پرش افقی و پرش عمودی؛ در بسیاری از ورزش ها، بازی ها و فعالیتهایی که فرزند پرانرژی شما به زودی با آنها روبرو خواهد شد، این دو نوعِ رایج پرش، مورد استفاده قرار میگیرند.
دربارهی پریدن، بخوانید:
سیرِ تکاملیِ مهارتهای پریدن، در ماههای اولِ زندگی
احتمال این وجود دارد که در سن ۲ سالگی، فرزندتان در حال کشف اشکال مختلف، پریدن روبهچلو را امتحان کند. در طول این تجربهها، ممکن است حرکاتش ناهماهنگ بهنظر برسد؛ دستها را در پرش درگیر نکند، وقتِ بلندشدن از زمین یا سطح، پاها را به شکل همسانی خم نکند و مشکلات و ایرادهایی دیگر.
در حدود ۳۶ ماهگی، مشاهده خواهید کرد، مهارتهای پریدن کودک شما با سرعت قابل ملاحظهای، پیچیدهتر شده است. هر دو پرش عمودی و افقی، بدن را درگیر حرکت می کند. بهعنوان مثال، او هر پرش را با تکاندادنِ بازوها شروع میکند و در طول پرواز، آنها را در طرفین خود خواهد داشت تا تعادل خود را حفظ کند.
با رسیدن به ۴۸ ماهگی، بسیاری از کودکان، قدرت و کنترل حرکتی کافی را بهدست آوردهاند، تا با اطمینان از پلههای کوچک بالا و پایین بپرند، برای چند ثانیه روی یک پا بپرند، با هر دو پا همزمان فرود بیایند و حتی به عقب بپرند.
راههایی برای تقویت مهارتهای پریدن
- دستهای کودکتان را بالای سرش در حالت عمود نگه دارید، و از او بخواهید بهطور مرتب و پشتسرهم بالا بپرد و همانطور عمودی، سر جایش فرود بیاید. برای راحتی انجتم این تمرین، حتماً زیر پای فرزندتان، تشک نرمی قرار دهید.
- در کودکتان شجاعت پریدن از جاهای بسیار کمارتفاع را تقویت کنید. بهعنوان مثال، اگر چهارپایهی بسیار کوچکی که همقوارهی خودش باشد، در خانه دارید، کودک را روی آن قرار دهید و از او بخواهید، به آرامی بپرد و سعی کند موقع فرود، تعادلش را حفظ کنید. حتماً در نظر داشته باشید که محل فرود کودک، نرم باشد. با قراردادن بالش یا تشکی نرم در محل فرود، به او کمک کنید.
- اگر شرایط پریدن برای کودکتان مهیا و کاملاً ایمن است، بیدلیل به این کار او ایراد نگیرید. بعضی وقتها، پدر و مادرها بدون دلیل خاصی و تنها از روی عادت به بچه میگویند «بشین» یا «کم تکون بخور». اگر کودک شما در شرایط ایمنی بهسر میبرد و سروصدایش بیش از حد تحمل نیست، از کار او ایراد نگیریرد. در نظر داشته باشید، مهارتهای پریدن، علاوهبر آنکه به مسائل کلی حرکتی مربوط میشوند، روی فرایندهای هماهنگی بینایی، توجه، حفظ تعادل بدن، حافظهی بدن و حتی اعتمادبهنفس اثری مستقیم دارند.
در حوزهی مهارتهای جسمی، اطلاعات بیشتری از آوک دریافت کنید:
- انجامِ حرکتِ لِیلِی، میتواند اغلب مهارتهای پریدن را درگیر کند. وقتی کودک حرکت لِیلِی را انجام میدهد، همزمان، عضلات پا، استحکام اسکلت کلی بدن، حفظ تعادل هنگام پریدن، مهارتهای مرتبط با لحظهی فرود و هماهنگی بینایی را بهکار میگیرد.
- تمرین برخی حرکتها در قالب داستان یا نمایش میتواند مفید باشد. بهعنوان مثال، میتوانید به بهانهی داستان، نمایش یا یک انیمیشن، پریدنِ خرگوشی را با فرزندتان تمرین کنید. درست مثل رفتار خرگوش؛در حالت نشست روی دوپا، پاها را میان دستها قرار دهید و توی شکم جمع کنید، بعد یکباره روی پاها بلند شوید و بپرید.