آنچه در این مقاله میخوانید:
مشکلات دوران بارداری تاحد زیادی در اغلب زنان با کمیت و کیفیت مشترکی ظاهر میشود. ما به هر اتفاقی که در دورهی بارداری پدید آمده، قبل از آن نبوده و بعد از تولد فرزند هم برطرف میشود، مشکل دورهی بارداری میگوییم.
مشکلات دوران بارداری، مواردی عمومی، کمدردسر و اغلب سطحی هستند، که با دانستن و رعایت چند نکته برطرف میشوند، یا دستکم دیگر دردسرساز نخواهند بود.
در ادامهی این یادداشت، در قالب ده نکته، باهم چندمورد از مشکلات دوران بارداری را مرور خواهیم کرد.
8 مورد از شایعترین مشکلات دوران بارداری
1. تپش قلب
اگر با انجام کمی کار، نسبت به قبل از بارداری، بیشتر دچار تپش قلب میشوید، جای نگرانی نیست. اما اگر در حالت عادی و بدون فعالیتی خاص، به تپش قلب یا درد در نواحی قفسهی سینه روبهرو میشوید، حتماً لازم است به متخصص زنان و متخصص قلب مراجعه کنید.
2. تنگی نفس
تنگی نفس هم یکی از شایعترین مشکلات دوران بارداری است. بزرگشدن رحم، باعث میشود به دیوارهی قفسهی سینه فشار وارد شود. در نتیجهی این اتفاق، خانمهای باردار، نسبت به قبل از دورهی حاملگی، نفس کم میآورند. زودتر به نفسنفسزدن میافتند و گاهی لازم دارند برای احساس راحت تنفس، نفسهای عمیق و بهشماره بکشند.
صاف نگهداشتن عضلات پشت و پرهیز از پرخوری، تاحد زیادی مشکلات تنگی نفس در زنان باردار را برطرف میکند.
3. نفخ شکم
نفخ معده میان زنان باردار شایع است. برای کمشدن نفخ معده، میان غذاخوردن صحبت نکیند. نوشیدنیهای گازدار نخورید. غذا را آهسته بخورید و هر لقمه یا قاشق از غذا را کامل بجویید.
از آنجاکه زنان باردار ویار خوردن غذای خاصی را میکنند، بعد از دسترسی به غذا، معمولاً با ولع و سرعت زیادی غذا را میخورند. این اتفاق، باعث میشود، غذاها کمتر جویده شوند.
میوههای نفخآور مثل هندوانه و خربزه را کمتر بخورید. حبوباتی مثل نخود، عدس و لوبیا که بسیار نفاخ هستند را از یکروز قبل خیس کنید.
4. یبوست
تغیرات گوارشی در زنان باردار زودبهزود رخ میدهد. بنابراین زنان باردار بیش از سایر افراد در معرض یبوست یا اسهال قرار دارند. برای کاهش یبوست، بهتر است میوههایی مثل انجیر یا زیتون مصرف کنید. همچنین تحرک کافی در طول روز داشته باشید. با این همه، مهمترین دلیل یبوست، مصرفنکردن مایعات بهاندازهی کافی است.
روزانه شش الی هشت لیوان آب مصرف کنید.
در بخش مراقبتهای بارداری آوک، مطالب بیشتری بخوانید:
5. تهوع و استفراغ
این اتفاق، معمولاً در سهماه اول بارداری رخ میدهد و دو علت اصلی دارد: اول، تغییرات سریع هورمونی، بهواسطهی شروع حاملگی و دوم، فشار روانی و استرسی که زنان در اوایل این دورهی منحصربهفرد تجربه میکنند.
از آنجاکه احساس تهوع بیشتر اوایل صبح بهوجود میآید، بهتر است بهمحض برخاستن از خواب، یک تکه نان برشته یا بیسویتهای سبک حاوی سبوس مصرف کنید.
بهترین راهحل، برای کاهش تدریجی حالت تهوع، کمکردن حجم غذا در هر وعده و افزایش تعداد وعدههای مصرفی است. بهعنوان مثال، میتوانید سه وعدهی غذایی اصلیتان را به پنج وعدهی غذایی افزایش دهید و در هر نوبت، غذای کمتری بخورید.
بهطورکلی، کمکردن حجم غذای مصرفی در هر نوبت، یکی از کلیدهای رفع بسیاری از مشکلات دوران بارداری است.
6. سوز سر دل
بزرگشدن رحم، به معده فشار میآورد. درنتیجه، مقداری از غذا با اسید معده، به مری باز می گردد. این اتفاق، به شما احساس سوز سر دل یا ترشکردن میدهد.
برای رهایی از این احساس بد، تعداد وعدههای غذاییتان را بالا ببرید و میزان مصرف در هر وعده را کاهش دهید.
همچنین مصرف مایعات گازدار و کافئین را به حداقل برسانید. موادی مثل چایِ پررنگ، قهوه، کاکائو، شکلات و هرچیز دیگری که کافئین دارد، رفلاکس معده و گوارش را به اختلال میاندازد.
7. تکرر ادرار
معمولاً زنان در اوایل و اواخر دوران بارداری، تکرر ادرار را تجربه میکنند. این اتفاق، کمتر در میانههای راه حاملگی رخ می دهد. غیر از رعایتهای غذایی و پزشکی، انجام یکسری نرمشها و حرکات ورزشی تقویتکننده، به بهبود تکرر ادرار کمک میکند.
8. احساس ضعف و خستگی
تغییرات هورمونی، دلیل اصلی احساس خستگی فراوان در زنان باردار است. شاید بشود احساس خستگی را شایعترین مورد در میان مشکلات دوران بارداری دانست. هوای تازه، جابهجاشدن از نظر محیطی، قرارگرفتن در محیطهای آرام و لذتبخش میتواند احساس خستگی را کاهش دهد.
تفریحات و سرگرمیهای دورهمی که در نهایت آرامش برگزار میشوند (مثل بازیِ فکریِ گروهی)، به رفع خستگی و کمرنگشدن وجه روانی مشکلات دوران بارداری کمک میکنند.
همچنین، انجام روزانهی حرکات ورزشیِ سبک، کمککننده است. با کلیکل روی اینجا میتوانید ویدیوی آموزشی حرکات ورزشی مناسب در دورهی بارداری را مشاهده کنید.