آنچه در این مقاله میخوانید:
خلاصه
مهارت انگشتان در کیفیت انجام بسیاری از امور روزمره و حیاتی مؤثرند. خیلی از اوقات، آنقدر درگیر مهارت عضلات بزرگ میشویم، فراموش میکنیم اگر کودکمان روی حرکات انگشتانش تسلط نداشته باشد، زندگی آسانی نخواهد داشت.
طبق اعلام آکادمی اطفال آمریکا، بین ۲ تا ۴ سال، کودکان به مجموعهی جدید و پیجیدهای از حرکات و مهارت انگشتان میرسند. در این سن، آنها میتوانند هر انگشت خود را بهطور مستقل حرکت دهند. انگشتان، قدرت بیشتری نسبت به قبل پیدا کردهاند. دلیل این امر این است که در حدود ۳ سالگی، هم کنترل عضلانی و هم مهارتهای توجه و تمرکز لازم برای انجام حرکات دقیق انگشت یا دست در کودکان ایجاد میشود.
کدام رفتارها، به مهارت انگشتان وابستهاند؟
همراه با افزایش آگاهی فضایی و کنترل وضعیتی که در این سن دیده میشود، مهارت انگشتان بهشکل محسوسی تقویت میشود. کودک کوچک شما، میتواند صفحات کتاب را یکییکی ورق بزند، هنرها و صنایع دستی متناسب با سن را مانند چسباندن مواد در ورقهای کاغذ را انجام بدهد، از خمیربازی برای درستکردن اشکال و اجسام مختلف استفاده کند، و حتی اشیا را در سوراخهای نسبتاً کوچک قرار دهد. همهی اینها، مثالهایی از مهارت انگشتان در کودکان شما هستند.
در آوک، مقالههای بیشتری بخوانید:
افزایش حساسیت نسبت به قرارگیری اشیا و روابط و تعاملات احتمالی بین آنها و همچنین افزایش کنترل حرکات بدن کودک، پیامدهای مهم و مهیجی برای مهارت خودمختاری کودک شما دارد. بهعنوان مثال، علاوهبر علاقهی کودکتان به رنگآمیزی و نقاشی آزاد، ممکن است متوجه شوید که دختر یا پسرِ کوچک شما، دکمههای برخی لباسها را باز میکند، زیپهای بزرگ را باز و بسته میکند، یا از چنگال برای غذاخوردن بهطور مستقل استفاده میکند. همهی این علاقهمندیهای جدید در کودک، نشاندهندهی تواناییهای تازهی عضلات نرم و کوچک مرتبط با انگشتان در اوست.
بنابراین، مهارت انگشت، به معنای توانایی موقعیتیابی انگشت توسط ذهن کودک و بهکارگیریِ مفید آن با بهینهترین حرکات است. به این معنا که، ذهن بتواند در هر لحظه موقعیت انگشت نسبت به بدن و اشیای محیط را تشخیص دهد و بعد محاسبه کند که برای کار با آن اشیا، باید چه نوع تحرکی، در چه زاویهای داشته باشد و آن را انجام دهد. با توجه به این تعریف، و مصادیقی که در بالا در ارتباط با مهارت انگشتان یاد شد، میتوان به اهمیت این مسئله پی برد و به یاد داشت، بدون مهارت در حرکت انگشتان، نمیتوانیم هیچ کار مفیدی انجام دهیم.
تمرینهایی برای تقویت مهارت انگشتان
در اینجا، برخی از فعالیتهایی که به رشد مهارت انگشتان کمک میکنند، آورده شده:
- در محیطی مناسب، به کمک شن و ماسه، اشکال، آدمکها و قلعه بسازید.
- بازی با تختههای چوبی، روشی سرگرمکننده و مؤثر برای توسعهی هوش مکانی و مهارت دستان است.
- هنگام خواندن یک کتاب داستان، به او اجازه دهید صفحات را ورق بزند.
- نقاشی آزاد یا رنگآمیزی با مداد رنگی؛ این فعالیت، برای تقویت هماهنگی میان چشمان و دستها بسیار عالی است. رنگآمیزی با تکههای کوچک مداد رنگی، یک روش عالی برای تشویق حفظ اشیا با انگشت شست و انگشت اشاره است.
برای تقویت مهارن انگشتان کودکتان، تمرینهای بیشتری را در نظر داشته باشید:
آموزش ویدیوییِ؛ تمرینهایی برای تقویتِ مهارتِ انگشتان در کودکان
- از کودکتان بخواهید، وسایل بسیار ریزی را با موچین بلند کند و در ظرفی قرار دهد. این کار، کمک زیادی به تقویت مهارت انگشتان و توانایی کودک برای درگیرکردن عضلات ظریف میکند.
- خمیر بازی را شکل دهید. لمس آن برای کودکان، یک تجربهی حسی عالی است و کشش آن و فشاردادنِ مشتی از آن، باعث تقویت عضلات دست کودک شما و رشد مهارت انگشتان میشود.
- برش کاغذها و مقواها با قیچی؛ طرحها و اشکالی را یا با دست یا با قالبهای شکلی مختلف روی کاغذ بکشید و از فرزندتان بخواهید آنها را بادقت بهوسیلهی قیچی برش دهد. این کار، به کودک کمک میکند تا به ثابتماندنِ کل دست و همزمان به حرکتدرآوردن مداوم و متناوب انگشتهای شست و اشاره فکر کند و این کار را تمرین کند.