آنچه در این مقاله میخوانید:
دیابت بارداری، دیابتی بدون علامت است، که معمولاً در سه ماههی سوم بارداری ایجاد میشود و میتواند سلامتی مادر و جنین را به خظر بیندازد. این مقاله، به مباحثی دربارهی عوارض و پیشگیری از این دیابت میپردازد.
داشتن دیابت حاملگی، به این معنی است که بدن نمیتواند قند را بهدرستی متابولیزه کند و این باعث افزایش سطح قند خون میشود. براساس گفتهی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، شیوع دیابت حاملگی ۹.۲٪ است. یابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری به خصوص در سه ماههی سوم ایجاد میشود. وقتی قند خون زنان باردار در دورهای که ممکن است دیابت بارداری رخ بدهد، بالا میرود، معمولاً پزشکها ابتدا با تجویز برنامهی غذایی و توصیهی چند حرکت ورزشی در طول روز سعی میکنند قند خون را کنترل کنند. اگر این دستورالعملها کارساز نباشد، دارو تجویز میشود.
علت دیابت بارداری
هیچ علت شناختهشده و قطعیای برای ابتلا به دیابت بارداری در خانمها وجود ندارد؛ اما مشخص است که مربوط به مقاومت به انسولین است و ممکن است در کسانی که استعداد ژنتیکی دارند ایجاد شود. با این حال، گفته میشود هورمون ترشحشده از جفت، اثر ضدانسولینی دارد و قند افراد را بالا میبرد.
چگونه دیابت بارداری میتواند بر کودک شما تأثیر بگذارد؟
هنگامی که به دیابت بارداری مبتلا هستید، پانکراس شما بیشتر از حد معمول برای تولید انسولین کار میکند، اما این میزان قند خون شما را کاهش نمیدهد. گلوکز اضافی موجود در جریان خون به جفت شما نفوذ میکند و باعث میشود کودک شما انسولین بیشتری تولید کند. سپس، گلوکز اضافی در خون کودک شما به چربی تبدیل میشود و میتواند باعث ایجاد ماکروزومی در کودک شود (داشتن وزن بیش از میانگین طبیعی هنگام تولد). ماکروزومی میتواند منجر به مشکلات مادرزادی مانند آسیب به شانه یا مشکل تنفس شود.
علاوهبر اینها، این نوع از دیابت، پیامدها و آسیبهایی برای مادر هم بههمراه دارد که مهمترین آنها بالارفتن فشار خون است. زایمان زودرس و خازج از موعد و پارهشدن ناگهانی کیسهی آب هم از تبعات رایج دیابت دوران بارداری هستند.
مراقبتهایِ پزشکیِ دورانِ بارداری، در آوک:
تشخیص دیابت بارداری
دیابت بارداری، عموماً بدون علامت و نشانهی ظاهری است. به این معنا که زنان باردار خودشان نمیتوانند این نوع از دیابت را تشخیص دهند. به خاطر همین بدون علامت بودنِ این نوع از دیابت است که مابین هفتههای 24 و 28 بارداری، قندخون افراد بررسی میشود.
خیلی بعید و نادر است که دیابت بارداری با علائم ظاهری همراه باشد. احساس گرسنگس، حساس تشنگی و تکرر ادرار از نشانههای دیابت هستند. البته زنان در دوران بارداری به دلایل طبیعی دیگری هم این علائم را تجربه میکنند. احساس تشنگی یا گرسنگی، در حالت معمول، یکی از اتفاقهای رایج دوران بارداری است و نباید آن را بدون اندازهگرفتن قند خون، نشانهی دیابت دانست. بنابراین، تشخیص دیابت بارداری، فقط و فقط با تست قند خون امکانپذیر است.
اطلاعاتی بیشتر، دربارهی دیابت بارداری:
عوامل خطر ابتلا به دیابت بارداري:
- اضافه وزن غیرطبیعی
- باردرای در سن بالا؛ بالاتر از بیستوپنج سال
- سابقهی دیابت نوع دو در اعضای خانواده یا سابقهی دیابت در بارداریِ قبلی
- قرار داشتن میزان قند خون درفاز پیش دیابت قبل از بارداری که بالاتر از 100 میلی گرم بر دسیلیتر مدنظر است.
اگر باردار هستید و به این نوع دیابت مبتلا شدهاید، پایین نگه داشتن سطح قند خود مهمترین اولویت برای شماست. مراقب آنچه میخورید باشید، به طور منظم ورزش کنید و دستورالعملهای پزشک خود را دنبال کنید. کنترل سطح قند میتواند از بروز مشکلات در دوران بارداری جلوگیری کند و کودک را سالم نگه دارد.
اگر به دیابت از نوع بارداری مبتلا هستید، به احتمال زیاد سطح قند شما پس از زایمان به حالت طبیعی برمیگردد. بااینحال، حتماً علائم بارداری خود را در مراحل اولیه بررسی کنید تا از پرهاکلامپسی (داشتن فشار خون بالا در حاملگی) که در ۱۰٪ تا ۳۰٪ زنان مبتلا به دیابت رخ میدهد، جلوگیری کنید. نگران نباشید، مهم این است که شما در تمام معاینههای پزشکی خود شرکت کنید، دیابت خود را کنترل کنید و برای مراقبت از سلامتی کودکتان، هریک از توصیههای پزشک را دنبال کنید.