آنچه در این مقاله میخوانید:
دوستی با همسنوسالها، اهمیت و عوامل مؤثر بر عدم موفیت در آن را بررسی کردهایم. همچنین در این مقاله و در ادامه، راهکارهایی برای بهبود وضعیت اجتماعی فرزندتان میخوانید.
اگرچه برای بعضی از بچهها، دوستشدن با دیگر همسالانشان بهطور طبیعی اتفاق میافتد، اما ممکن است لازم باشد بچههای دیگر قبل از اینکه راحت باشند و دوستان جدیدی پیدا کنند، برخی از آزمون و خطاها را تجربه کنند. وقتی فرزندتان مهارتهای اجتماعی جدیدی را فراگرفت، صبور باشید و از او حمایت کنید و سعی کنید در مورد پیشرفت او بازخورد مفید و مثبتی داشته باشید. كمی تحسینكردن، لبخندزدن يا در آغوشكشيدن كودكان، تا حد زيادی به آنها کمک میکند.
عدم توانایی در دوستی با همسنوسالها، چه دلایلی دارد؟
دوستی با همسنوسالها، یک مهارت است و با انجام تمرینهای محتلف و اصولی، تقویت میشود. کودکانی که این مهارت را بهخوبی کسب نکردهاند، در داشتن خصوصیات زیر باهم مشترکاند:
- بیاطلاعی از راههای ارتباط برقرارکردن با دیگران، در آغاز رابطه و در اولین برخورد
- اعتمادبهنفس پایین؛ برخی بچهها تصور میکنند برای دوستی با همسنوسالهشان، بهقدر کافی جاذبه ندارند.
- وجود اختلالات رفتاری در فرد
- تجربهی اضطراب و استرس شدید، در ارتباط با غریبهها
- عدم تجربهی رابطهی مسالمتآمیز و امن، در خانه و خانواده
برای اطلاعات بیشتر، اینجا را بخوانید:
نکاتی کاربردی برای تقویت مهارتهای اجتماعی در کودکان
روانشناسان کودک و نویسندگان کتاب «انتظار چه چیزی را باید داشت: سالهای نوپایی کودک»، پیشنهادهایی را برای رشد مهارتهای اجتماعی کودک مطرح کردهاند که عبارتاند از:
- مهارتهای اجتماعی را به کودک خود بیاموزید. کودکانی که دوستانه رفتار میکنند، نوبت میگیرند، مهربانی نشان میدهند و ناامیدی را تحمل میکنند، بهراحتی دوست میشوند. به کودکتان کمک کنید این رفتارها را تشخیص دهند و به آنها نشان دهید که دیگران چه رفتارهایی انجام میدهند.
- نشان بدهید و بگویید. دربارهی مواردی که ممکن است بازی با بچههای دیگر یا دوستی با همسنوسالها را راحتتر کند، واضح و مشخص با او سخن بگویید؛ برای مثال، اگر به کودک خود دستور میدهید که با همبازیهای خود خوب رفتار کند، به او نشان دهید که این به معنای به اشتراکگذاشتن وسایل یا رعایت نوبت برای بازی یا حرفزدن، لبخندزدن یا گفتن «لطفاً» و «متشکرم» است. اگر به فرزند خود میگویید که بازی بیش از حد تند یا پرخاشگرایانه، بچههای دیگر را از شما دور میکند، برایش توضیح دهید، همانطور که ضربهزدن یا گازگرفتن باعث درد شما میشود، بچههای دیگر را هم ناراحت میکند. همچنین میتوانید در این زمان از فرصت استفاده کنید و عذرخواهی کردن با گفتن «متأسفم» را به کودکتان آموزش دهید.
- اعتماد، پشتیبانی و ثبات را الگوی خود قرار دهید. بچههای کوچک مهارتهای دوستی خود را از روابط خود با مادر، پدر و خواهر و برادر یاد میگیرند.
- بهتر است برای شروع دوستی فزندتان، شما پیشقدم شوید. بسیاری از بچهها، در ارتباطگرفتنِ طولانی مدت مشکلی ندارند؛ بلکه مشکل اصلیشان شروع دوستی است. نمیدانند چهطور باید محبتشان را به دیگران ابراز کنند یا چه چیزی به اطرافیانشان بگویند. برای رفع این مشکل، و ایجد نوعی انرژی اولیه برای شکلگیری دوستی، بهتر است همسنوسالهای فرزندتان را به خانهتان دعوت کنید و شما مقدمهساز اولین برخورد باشید.
در آوک، مقالات بیشتری در ارتباط با موضوع این یادداشت وجود دارد:
بازی کودک با همسنوسالها؛ ۶ نکته برای ترتیبدادن قرار بازی جمعی
- تمرین، مهارتها را تکمیل میکند. کودکان برای به دست آوردن مهارتهای جدید باید خودشان چیزهای مختلف را امتحان کنند؛ بنابراین فرصت دادن به آنها برای تمرین دوستی با همسنوسالها بسیار مهم است.
در آوک، تمرینهای مربوط به مهارتهای اجتماعی و عاطفی را دنبال کنید و میزان پیشرفت فرزندتان در این مهارتها را در بازههای زمانی مختلف، مدنظر داشته باشید.