آنچه در این مقاله میخوانید:
رشد مهارتهای ذهنی و شناختی در اولین ماههای بعد از تولد، شتاب بسیار زیادی دارد. اگر برای تقویت هارتهای ذهنی کودکان، کار خاصی هم انجام ندهید، این فرایند بهخودیخود و بهصورت غریزی ادامه پیدا میکند.
بااینحال، تلاشهای آگاهانه و برنامهریزیشدهی شما میتواند مهارتها را بیش از حالت غریزی تقویت کند. در ادامه، هفت پیشنهاد برای تقویت مهارتهای ذهنی نوزادان زیر ششماه داریم.
در یادداشتی دیگر از آوک، به پیشنهادهایی برای تقویت مهارتهای ذهنی کودکان ششماهه تا یکساله پرداختهایم. روی اینجا کلیک کنید و بخوانید.
7 توصیه برای تقویت مهارتهای ذهنی نوزادان زیر ششماه
یک. برای فرزندتان آواز و شعر بخوانید.
این کار را همزمان با ارتباط چشمی عمیق انحام دهید. ارتباط چشمی و عاطفی شما باعث میشود تا فرزندتان سعی کند لحن جملات و مفهوم کلی آن را درک کند و آوای برخی واژهها را در ذهنش ثبت کند. اگر به این کار علاقهمند باشید، میتوانید شعرها و جملات مختلف را با لحنهای متنوع بخوانید و حتی بعضی موقعها صداسازی کنید.
بعضی از والدین، این کارها را از روی بیحوصلگی انجام میدهند و حین صحبت با فرزندشان، گوشی موبایلشان را هم چک میکنند. ارتباط غیرمتمرکز، ارتباط مفیدی برای بچهها نیست. آنها بیش از هرچیزی، به ارتباط عاطفی عمیق و ارتباط چشمی نیاز دارند.
دو. معرفی اعضای بدن، بهوسیلهی ماساژ
اعضای مختلف بدن نوزادتان را ماساژ دهید و همزمان با این کار، دربارهی هرکدام از اعضا صحبت کنید. به عنوان مثال، وقتی پاهای نوزاد را ماساژ میدهید، برای او توضیح بدهید که پاها برای ایستادن و راهرفتناند و ما به کمک آنها، میتوانیم به جای دیگری برویم.
- برای تقویت مهارتهای ذهنی و شناختی، میتوانید روی اینجا کلیک کنید و به دیگر مقالات آوک سر بزنید.
سه. ادابازی
میتوانید شعرها و حرفهای مختلفی را با اداهای متنوع صورت بگویید و برای هرکدام از فرزندتان بازخورد بگیریرد. ملاً وقتی ادای خندهداری در میآورید، سعی کنید از فرزندتان هم وانکش خندیدن را بگیرید.
چهار. اسباببازیها را با فاصله از کودک قرار دهید.
تشویق کودکان به حرکت سمت اشیا و برداشتن آن، منجر به کشف در ذهن آنها میشود. نباید همیشه اسباببازیها را درست توی دست بچهها گذاشت. در فاصلهی کمی –طوری که بچه بتواند با درازکردن دست یا کمی چرخیدن به طرفین آن را بردارد- اسباببازیها را قرار دهید و بچه را مجاب کنید آنها را بردارد. این روش، یکی از بهترین کارها برای تقویت مهارتهای ذهنی کودکان است.
پنج. ورقزدن کتابهای مصور
کتابهای مخصوص کودکان زیر یکسال، عموماً داستان خاصی ندارند و حجم بیشتر صفحاتشان را اشکال گوناگون در بر گرفته. ورقزدن این کتابها، وقتی که اسم اشیای توی کتاب را برای فرزندتان میگویید، به نوزاد کمک میکند تا با شتاب بیشتری با کلمات و تصاویر درگیر شود و ذهنش برای یادگیری فعالیت بیشتری داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
شش. نگهداشتن و انداختن توپ
یکی از اولیهترین مهارتهای شناختی ذهن بچهها، شناخت و تخمین ابعاد جسمهای مختلف است. بچه، برای آنکه بتواند توپ را توی دستش بگیرد و آن را جای دیگری بیندازد، باید بتواند متناسب با جرم و حجم توپ، خودش را آماده کند. همچنین، مقدار نیرویی که به توپ وارد میکند، با میزان حرکت و سرعت حرکت توپ تناسبی دارد، که در اثر تکرار این حرکت، نوزاد میتواند این رابطه را بهخوبی درک کند.
هفت. توضیح کارهای روزمره
سعی کنید بدیهیترین کارهای روزمره مثل غذاخوردن را با توضیحات همراه کنید. مثلاً برای فرزندتان توضیح بدهید «دارم قاشق میارم که باهاش غذا بخوریم». تمام این جملات بهظاهر پیشپاافتاده در ذهن کودک ثبت و ضبط میشوند و بخش های مختلفی از دهنش درگیر پیداکردن ارتباط میان این جملات میشود. این تلاش برای بهکارگیری ذهن، فرایند تقویت مهارتهای ذهنی را جلو میاندازد. ضمن اینکه توضیح سادهی رفتار روزانه، به تقویت مهارت زبانی بچه و گسترش دایرهی واژگانش کمک میکند.