آنچه در این مقاله میخوانید:
خلاصه
نقاشی کودکان، تنها یک امر سرگرمکننده نیست؛ راهی برای تقویت مهارتهای جسمانی و شناختی او بهحساب میآید. در این یادداشت، ابتدا به اثرات مثبت نقاشی روی مهارتهای کودک خواهیم پرداخت و در انتها، 5 راهکار را با شما درمیان میگذاریم، که بتوانید فرزندتان را نسبت به نقاشی کشیدن ترغیب کنید.
با رونق گرفتن رایانهها، تبلتها و تلفنها به عنوان دستگاههای جذاب و مناسب برای بازی، بهنظر میرسد که کمی از فعالیتهای اساسی که میتواند مهارتهای حرکتی کودک را رشد دهد، فاصله گرفتهایم.
حتما توجه کرده اید که بین سن ۱۲ تا ۱۸ ماهگی، کودک شما دوست دارد روی هرجایی که پیدا میکند بنویسد و نقاشی بکشد. معمولاً وقتی به خانهی آشنایانی که بچهای با این سن دارند میرویم، با دیوارهای خطخطیشده مواجه میشویم. به دنبال راهی باشید که فرزندتان را تشویق کنید این کار را روی بوم نقاشی یا کاغذی انجام دهد. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان میدهد نقاشی، بداههکشیدن و خطخطیکردن نقشی مؤثر و فراتر از آنچه ما تصور می کنیم، در رشد کودک دارد.
مزایای نقاشی کودکان کداماند؟
- مهارتهای حرکتی کودک را تقویت میکند؛ کارهایی مانند نگهداشتن و هماهنگی چشم و دست و در نهایت، یادگیری هردو مهارت، سبب تسلط او در نوشتن و طراحی در سطحی بالاتر میشود.
- بگذارید خلاقیت همچون قطرههایی سیال از او سرازیر شود و بدون هدف بر زمین بچکد. نقاشی کودکان، راهی برای کشف دنیای اطراف است. آنها شَبَحی از چیزهایی که دیدهاند، روی کاغذ میکشند و خیلی از اوقات تلاش میکنند میان واقعیت بیرونی موجود و خیال درونیشان ارتباط برقرار کنند.
- کودکان حتی زمانی که خیلی کوچکاند، به روزنههایی که بتوانند خود را نشان دهند، نیاز دارند. نقاشی کودکان، یک روش عالی برای انجام این کار است.
- کودکان میتوانند به روش بصری و آسان تفاوتها و شباهتها را در اشکال، رنگها و اندازهها مختلف بیاموزند. آنها تلاش میکنند از این طریق نسبت موجود میان ابعاد اشیا را درک کنند.
- درک اینکه وقتی قلم به کاغذ برخورد میکند، علامتی را ایجاد میکند، سبب میشود که کودک شما از نزدیک علتومعلول را تجربه کند. او بارها با چشمانش مشاهده میکند که علت پدیدآمدن اشکال و خطها روی کاغذ، حرکت دستش و برخورد مداد با کاغذ بوده است. یکی از مهمترین مهارتهای شناختی در کودکان، درک روابط علت و معلولی یا فهمیدن علت بهوجودآمدن چیزهای مختلف است.
در آوک، بیشتر دربارهی مهارتهای شناختی بخوانید:
- طراحی میتواند به عنوان یک حواسپرتی بزرگ عمل کند. آزمایشهایی در این زمینه نشان داده که میتواند باعث بهبود خلقوخوی ناگوار کودک شود.
- تشویق خلاقیت کودکان، میتواند در آینده به ایجاد توانایی او برای حل مشکلات کمک کند.
- بچههایی که بتوانند چیز کاملاً جدیدی ایجاد کنند و حس خوبی نسبت به آن داشته باشند، اعتماد به نفسشان تقویت میشود و در آینده، برای امتحانکردن و ایجاد روشهای جدید تفکر یا انجام کاری نو، احساس آزادی عمل خواهند کرد.
ترغیب کودکان برای نقاشی کشیدن
یک. میزی را با کاغذ کرافت یا هر مادهای که میتوان روی آن نقاشی کشید، بپوشانید و اجازه دهید که کودک خودش مسئولیت تعیین محل نقاشی، موضوع نقاشی و مواد نقاشی را عهده دار شود.
دو. کمی شلوغش کنید و گچ، رنگ انگشتی، مداد شمعی، مدادهای شبنما و آب رنگ بخرید. در نهایت نیز با راهاندازی یک سه پایه، احساس یک هنرمند واقعی را به او القا کنید!
سه. چند تصویر از شخصیتهای مورد علاقهاش برای نقاشی، به همراه یک کتاب رنگآمیزی برای مبتدیان برایش تهیه کنید.
میتوانید برای آموزش بیشتر و بهتر، چند ویدیوی آموزشی ببینید:
چهار. نقاشیهای مختلف او را کنار هم بگذارید. برای او توضیح دهید که در طول زمان، دارد بهتر نقاشی میکشد؛ مثلاً به فرزندتان توضیح دهید نقاشیِ امروزش از صورت یک آدم، شباهت بیشتری به واقعیت دارد، تا نقاشیهای قبلیاش. با این کار، این حس را در او القا کنید که دارد در طول زمان، پیشرفت میکند.
پنج. از نقاشیهای فرزندتان در جایی نگهداری کنید. اگر فضای کافی در اختیار دارید، بهترینهایشان را به دیوار بزنید. نقاشی کودکان، باید در فضای خانه کار ارزشمندی بهحساب بیاید. ممکن است کشیدن صورت یک آدم، یا دایرهای زررنگ بهعنوان خورشید، کار پیشپاافتادهای بهحساب بیاید؛ برای کودکان اینطور نیست. آنها وقتی تلاش میکنند شبیه به چیزی نقاشی کنند، درگیری ذهنی ویژهای روی موفق شدن یا نشدنشان دارند. با نگهداری و مهم جلوهدادن آثار فرزندتان، به او احترام بگذارید و حس موفقیت به او القا کنید.